با تشکیل «معاونت خودرو»، ایدرو تصمیم‌گیرنده نیست
حمید رضا بهداد
برکناری یکباره مهدی مفیدی از سمت مدیرعاملی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و انتصاب احمد قلعه‌بانی، مدیرعامل پیشین سایپا به جای وی از سوی وزیر صنایع و معادن، مراسم تودیع و معارفه شنبه گذشته را با حاشیه‌های زیادی روبه‌رو کرد.

عکس: نسیم گلی
عدم حضور مفیدی، آمدن و رفتن بی سر و صدای مهرداد بذرپاش مدیرعامل جدید سایپا، حضور منوچهر منطقی، مدیرعامل ایران‌خودرو و مهم‌ترین آنها عذرخواهی مدیرعامل سابق سایپا از نمایندگان و اعضای کمیسیون صنایع و معادن و محکوم کردن رسانه‌ها به سفسطه‌‌گری، بخشی از اتفاقاتی بود که در حاشیه این مراسم به وقوع پیوست.
مدیرعامل پیشین سایپا در حالی بخشی از زمان سخنرانی خود را به عذرخواهی از نمایندگان گردآورنده گزارش تحقیق و تفحص از صنعت خودروی کشور و در راس آنها اعضای کمیسیون صنایع و معادن، اختصاص داد که تا چندی پیش وی عملکرد آنها را در روند تهیه این گزارش مغرضانه و ظالمانه خوانده بود.
اگر کمی به عقب برگشته و اظهارات قلعه‌بانی در قبال گزارش تحقیق و تفحص را به یاد خود و صد البته شخص مدیرعامل جدید ایدرو بیاوریم، مسلما هیچ ارتباطی میان آنچه وی در آن برهه زمانی گفت و آنچه را که بعدازظهر شنبه به زبان آورد، نخواهیم یافت. این در حالی است که مدیرعامل پیشین سایپا، همزمان با انتشار گزارش مذکور از نتایج آن انتقاد کرده و زیر بار پذیرش این گزارش نرفت.
این موضع‌گیری قلعه‌بانی در قبال نمایندگان مجلس چندان به مذاق اعضای کمیسیون صنایع و معادن خوش نیامده و آنها را به واکنش واداشت.
به نحوی که در همان زمان، طی تذکری به محرابیان از وی خواستند تا به مدیرعامل پیشین سایپا گوشزد کند که جایگاه خود را شناخته و جانب حرمت و شان خانه ملت و نمایندگان آن را نگه دارد. از آنجا که درگیری و جدال‌های لفظی در سطح کلان مدیریت صنعت کشور معمولا دوامی نداشته و پس از مدتی به صلح و دوستی می‌انجامد، عمل و عکس‌العمل قلعه‌بانی و نمایندگان نیز از این قائده مستثنی نبوده و تا حدود ۳ هفته پیش تقریبا همگان این مساله را به دست فراموشی سپردند. اما این فراموشی که به سان آرامش قبل از طوفان بود، دوام چندانی نیافته و همزمان با انتشار اخبار انتصاب مدیرعامل پیشین سایپا به جای مفیدی بر کنار شده در ایدرو داغ دل کمیسیون صنایع دوباره تازه شده و بیشتر اعضای این کمیسیون مخالفت خود را با مدیرعاملی قلعه‌بانی در سازمان گسترش، اعلام کردند.
آنها حتی علاوه بر تذکر کتبی وزیر صنایع، محرابیان را به کمیسیون احضار کرده و وی را از اجرای چنین تصمیمی بر حذر داشتند. اعضای این کمیسیون حتی از محرابیان گلایه کرده که انتظار نداشته‌اند، وی شخصی را برای ریاست بر ایدرو، در نظر بگیرد که با مغرضانه خواندن گزارش تحقیق و تفحص، به نمایندگان مجلس بی‌احترامی کرده است.
به تبع این دلخوری اعضای کمیسیون صنایع، محرابیان به آنها قول بررسی و تجدیدنظر در تصمیم خود را داد. به نحوی که کمتر کسی فکر می‌کرد وی غروب شنبه گذشته در کنار قلعه‌بانی مراسم معارفه وی را برگزار کند.
در مراسم تودیع و معارفه مدیران عامل سابق و جدید سازمان گسترش صحنه‌های جالبی به چشم می‌آمد و سخنان جالبی نیز به گوش می‌رسید.
نشستن یکی از اعضای مخالف حکم قلعه‌بانی در کمیسیون صنایع، بین مدیرعامل پیشین سایپا و وزیر صنایع از جمله همان حاشیه‌های مراسم مذکور بود. وی همچنین طی سخنانی در مورد این اتفاق اظهارنظر کرد. اما پس از سخنرانی نماینده کمیسیون صنایع، نوبت به سخنرانی قلعه‌بانی رسید.
وی طی سخنانی از اعضای کمیسیون صنایع به خاطر اظهاراتش نسبت به گزارش تحقیق و تفحص، عذرخواهی کرده و تحقیق و تفحص را حق مجلس دانسته و سوءتفاهم‌های پیش آمده را بر گردن مطبوعات و رسانه‌ها انداخت.
وی در سخنان خود بارها واژه عذرخواهی را به زبان آورد و مطبوعات و مطبوعاتی‌ها را عامل مغرضانه و ظالمانه خواندن گزارش تحقیق و تفحص از سوی خود خطاب کرد.
وی بیان کرد که آنچه در رسانه‌ها به عنوان گزارش تحقیق و تفحص به چاپ رسید با آنچه که ظاهرا اعضای کمیسیون به تازگی در اختیار وی قرار داده‌اند در تفاوتی زمین تا آسمان سیر می‌کند. اما شاید سوالی که دیروز، ذهن اهالی رسانه‌ها را به خود مشغول کرده بود، اینکه، اگر آنچه که به عنوان، گزارش تحقیق و تفحص، در مطبوعات به چاپ رسید خلاف همانی بود که در صحن علنی مجلس قرائت شد، پس چرا هیچ جوابیه‌ای از سوی روابط عمومی سایپا، به دفتر هیچ روزنامه و رسانه‌ای ارسال نشد.
بی‌ربط است
یکی از حضار بسیار آرام و خونسرد در مراسم روز شنبه منوچهر منطقی، مدیرعامل شرکت ایران‌خودرو بود که همگان با دیدن وی و البته قلعه‌بانی، به یاد انکار تولید اولین خودروی ملی ایران‌خودرو و همچنین داستان انتقاد از قرارداد چری توسط مدیرعامل سابق سایپا می‌افتادند.
خبرنگار ما وقتی از مدیرعامل ایران‌خودرو پرسید، با آمدن قلعه‌بانی به ایدرو، نگران توقف پروژه چری هستید یا خیر؟ با این جواب منطقی آقای منطقی روبه‌رو شد که سوال بی‌ربطی است و به آن جواب نمی‌دهم. البته سرانجام طی اصرار خبرنگار ما، مدیرعامل ایران‌خودرو ضمن بیان جمله، «با تشکیل معاونت خودرو، ایدرو تصمیم‌گیرنده نیست» با زبان بی‌زبانی، موضع خود را نسبت به حضور مدیرعامل پیشین سایپا، در سازمان گسترش، و سرنوشت پروژه چری اعلام کرد. منطقی که ظاهرا اخبار تغییر و تحولات مدیریتی در سطح خودروسازها را هم از طریق رسانه‌ها پیگیری می‌کند در جواب سوال خبرنگار ما که از وی پرسید، در ایران‌خودرو می‌ماند یا خیر! گفت: شما بهتر می‌دانید!