ایسنا - کاهش پی‌درپی تعرفه واردات خودرو، رفت‌وآمد خودروسازان، برگزاری نمایشگاه‌های ناموفق، نوسان بازار، افزایش واردات قطعات و مجموعه‌های خودرو به همراه چند اتفاق دیگر، به عنوان مهم‌ترین رخدادهای صنعت خودروی ویتنام در سال ۲۰۰۷ معرفی شدند. یکی از بازارهای رو به رشد جنوب شرقی آسیا در زمینه صنعت خودرو کشور ویتنام به شمار می‌آید و با رشد اقتصادی مناسبی که این کشور در حال حاضر دارد، انتظار می‌رود در سال‌های آینده خودروسازان معتبر جهانی به دنبال کسب سهمی مناسب از این بازار باشند.

افزایش قدرت خرید مردم و جمعیت نسبتا مناسب این کشور نیز مزید بر علت شده و به گفته تحلیلگران میزان تقاضا برای خرید خودرو در ویتنام طی سال‌های آینده افزایش چشمگیری خواهد داشت.

عدم استقبال مردم از حراج خودروهای سران جهان

۳۰۰ خودرویی که فقط یک بار توسط سران کشورهای حاضر در اجلاس APEC مورد استفاده قرار گرفته بود، در یک حراجی برای فروش عرضه شد؛ اما در شرایطی که این حراجی از ماه ژانویه تا مه ادامه داشت، نتوانست مشتری قابل توجهی را جذب کند و مسوولان برگزاری این حراجی مجبور شدند که قیمت‌های حراجی را دو بار کاهش دهند.

خودروهای این حراجی عبارت بودند از: مرسدس بنز E۲۸۰ و E۲۰۰K، فورد Mondeo ، فورد Transit و میتسوبیشی پاجرو.

کاهش پی‌درپی تعرفه واردات خودرو

در سال ۲۰۰۷ در مجموع سه بار تعرفه واردات خودرو در ویتنام کاهش یافت. ابتدا در ۱۱ ژانویه تعرفه از ۹۰ به ۸۰درصد، سپس در ماه اکتبر از ۸۰ به ۷۰ و در ماه نوامبر از ۷۰ به ۶۰درصد کاهش یافت.

وزارت اقتصاد ویتنام دو دلیل تعهد این کشور به قوانین سازمان تجارت جهانی و فشار به خودروسازان داخلی را برای کاهش قیمت تولیدات خود دلیل کاهش تعرفه واردات خودرو عنوان کرد.

بزرگ‌ترین قرارداد تاریخ صنعت خودروی ویتنام

در ۱۸ آوریل بزرگ‌ترین قرارداد تاریخ صنعت خودروی ویتنام میان شرکت‌های فورد ویتنام و Taxi Future امضا شد.

این قرارداد مربوط به فروش ۸۰۰ دستگاه خودروی Focuses بود که سه برابر بیشتر از مجموع فروش شرکت فورد ویتنام در آوریل سال ۲۰۰۷؛ یعنی ۲۵۶ دستگاه بود.

رفت‌و‌آمد خودروسازان

شرکت‌های BMW و Daihatsu تصمیم به ترک ویتنام گرفتند. دلیل این اقدام نیز درست نبودن پیش‌بینی این شرکت‌ها درباره وضعیت بازار ویتنام عنوان شد و مسوولان این شرکت‌ها اعلام کردند که بازار ویتنام برای آنها بیش از حد کوچک است.

البته مردم ویتنام معتقد بودند که این دو خودروساز به دلیل درگیری‌های مالی با شرکای خود این کشور را ترک کردند.

اگرچه شرکت BMW مجددا به ویتنام بازگشته و از طریق فروش خودرو در این کشور توسط نماینده توزیع خود یعنی Euro Auto در بازار خودروی ویتنام حضور دارد.

همچنین شرکت پورشه - تولیدکننده خودروهای دودیفرانسیلی گران‌قیمت - روز ۱۴ دسامبر با فروش خودروهای توسط نماینده توزیع خود یعنی؛ PSC عملا وارد بازار خودروی ویتنام شد.

یک میلیارد دلار به خاطر واردات

براساس اعلام وزارت صنعت و بازرگانی ویتنام، مجموع گردش مالی مربوط به واردات قطعات و مجموعه‌های خودرو در سال ۲۰۰۷ به بیش از یک میلیارد دلار رسید که از این مقدار ۳۲۷میلیون دلار مربوط به واردات خودرو و ۷۰۰میلیون دلار نیز بابت واردات قطعات خودرو است.

طبق این آمار در بخش خودرو ۱۵درصد و در بخش قطعات خودرو ۱۳۸درصد نسبت به سال گذشته رشد نشان می‌دهد.

این وزارتخانه همچنین برای سال ۲۰۰۸ پیش‌بینی کرده است که میزان گردش مالی مربوط به واردات خودرو به ۴۳۱میلیون دلار و قطعات خودرو به ۹۰۰میلیون دلار افزایش یابد که در بخش اول ۱۱۶درصد و در بخش دوم ۱۲۸درصد رشد نسبت به سال ۲۰۰۷ مشاهده می‌شود.