انتقاد از تصمیمات خلق‌الساعه پولی

گروه خودرو - این روزها خودروسازان به دلیل فشارهایی که تحمل آنها کمی سخت شده، هر جا فرصت مناسبی پیدا کنند زبان به گلایه می‌گشایند و از حال و روز ناخوش شان می‌گویند، از روزهای سخت و از کمبود نقدینگی. مراسم سه‌شنبه بعدازظهر زامیادی‌ها نیز اگرچه برای رونمایی از کشنده جدید این شرکت به نام «استرالیس» برگزار شد، اما فرصتی دوباره را فراهم آورد تا خودروسازان باز هم از بی‌مهری‌های بانک مرکزی بگویند و صحبت از احتمال ورشکستگی‌شان به میان بیاورند.

در این مراسم که مدیران عامل سایپا و پارس‌خودرو، دبیر انجمن خودروسازان، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان، مسوولان ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت و مدیرانی از وزارت دفاع حضور داشتند، ابتدا احمد نعمت‌بخش دبیر انجمن خودروسازان پشت تریبون قرار گرفت و به گله و شکایت پرداخت و پس از وی، رضا سرایی مدیرعامل زامیاد بود که از بی‌مهری‌ها، انتقاد کرد.

دبیر انجمن خودروسازان اگرچه تنها پنج دقیقه فرصت سخنرانی داشت، اما فرصت سخنرانی دیگر مدعوین را هم گرفت، هرچند به نظر می‌رسید حرف‌هایش حرف دل همه فعالان صنعت خودرو است. نعمت بخش در همان ابتدای سخنرانی‌اش خبر تزریق پول نفت به صنعت خودرو را تایید کرد و گفت: طبق توافقی که میان بانک مرکزی، وزارت «صنعت، معدن و تجارت» و وزارت نفت صورت گرفته، قرار است بخشی از پول نفت به صنعت خودرو تعلق گیرد. اشاره وی به خبری بود که اوایل هفته منتشر شد و طبق آن قرار است بخشی از پول نفت به خودروسازان طرف قرارداد با ایران پرداخت و در ازای آن، قطعه به کشور ارسال شود. گفته می‌شود رقم در نظر گرفته شده برای این کار حدود یک میلیارد یورو است. دبیر انجمن قطعه‌سازان، اما در ادامه به سراغ بانک مرکزی رفت، بانکی که فعالان صنعت خودرو آن را از عوامل مشکلات مالی خود می‌دانند.

وی با اشاره به مشکلات و چالش‌ها پیش روی خودروسازان و افت شدید تولید طی سال جاری گفت: قرار بود دولت وامی هزار میلیاردی را به صنعت خودرو بدهد و این موضوع خواسته شخص معاون اول رییس‌جمهور به حساب می‌آمد و تصویب شده بود، اما متاسفانه بانک مرکزی (به طور خاص شورای پول و اعتبار) حرف معاون اول را هم زیر پا گذاشت و وامی به خودروسازان نداد. نعمت بخش سپس با انتقاد از دخالت دولت در قیمت‌گذاری خودروهای داخلی تاکید کرد:تا سال ۷۷ که قیمت خودرو در حاشیه بازار تعیین می‌شد، رانتی وجود نداشت و ما مبلغی را به ازای مابه‌التفاوت نرخ کارخانه و بازار خودروها به سازمان حمایت می‌دادیم. با این حال در آن سال رییس سازمان حمایت عوض شد و رییس جدید زیر بار قیمت تمام شده خودروها نرفت.

وی در اظهاراتش وزیر سابق صنایع را نیز بی‌نصیب نگذاشت و با انتقاد از سیاست‌های خودرویی وی گفت: یادم هست به آقای محرابیان گفتم سایپا زانتیا را در نمایندگی‌ها ۲۶ میلیون تومان می‌فروشد اما در بازار ۳۳ میلیون تومان قیمت این خودرو است، پس اجازه بدهید سایپا قیمت زانتیا را در حاشیه بازار تعیین کند تا حباب آن شکسته و رانت ایجاد نشود. با این حال آقای وزیر اصرار داشت که قیمت خودرو ثابت بماند و این در حالی بود که قیمت‌ها در بازار پایین نیامد.

دبیر انجمن خودروسازان در انتهای صحبت‌هایش این را هم گفت که در حال حاضر تمام خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان (خودروهایی که قیمت آنها توسط سازمان حمایت تعیین می‌شود)، زیان ده بوده و با ضرر به تولید می‌رسند. اما پس از دبیر انجمن خودروسازان نوبت به مدیرعامل زامیاد رسید تا وی نیز از برخوردهای صورت گرفته با صنعت خودرو گله کند.

رضا سرایی با اشاره به تغییر تصمیمات بانک مرکزی گفت: ما در حال حاضر به دلیل سیاست‌های بانک مرکزی نمی‌توانیم قطعات خود را از گمرک ترخیص کنیم؛ یعنی جنس خریده‌ایم و پولش را داده‌ایم، اما امکان ترخیص آن را نداریم چون بانک مرکزی می‌گوید باید با نرخ جدید ارز، با گمرک تسویه حساب کنیم. وی افزود:بانک مرکزی در عرض پنج ماه ۶۰ تصمیم مختلف می‌گیرد آن هم در شرایطی که مسوولان نظام تاکید کرده‌اند از تصمیمات خلق‌الساعه پرهیز شود. سیاست‌های فعلی بانک مرکزی در حال حاضر اجازه نمی‌دهد دانش فنی وارد کنیم، آن هم در شرایطی که به عنوان کشوری در حال توسعه نیازمند نرم‌افزار هستیم نه فقط سخت افزار. سرایی در ادامه به افزایش قیمت سه چهار برابری قطعات و مواد اولیه صنعت خودرو اشاره کرد و گفت: تا ورشکسته نشده‌ایم، فکری به حال ما بکنید، یا قیمت قطعات و مواد اولیه را پایین بیاورید یا قیمت خودرو را بالا ببرید.

وی تاکید کرد: افزایش قیمت خودرو را نباید «گرانی» به حساب بیاوریم، چون هزینه‌های تولید رشد کرده و ما انتظار داریم قیمت‌ها بر اساس این هزینه‌ها تعیین شود. مدیرعامل زامیاد همچنین با اشاره به برخی قوانین و استانداردهای اجباری شده مانند کیسه هوا (ایربگ) و ترمز ضدقفل (ABS)، تاکید کرد: سالی یک و نیم میلیارد دلار

(دلار یک هزار و ۲۲۶ تومانی) صرف واردات ترمز ضدقفل و ایربگ و تاخوگراف و امثالهم می‌شود، خب چرا این پول را صرف ساخت واحدهای تولیدی نکنیم و خودمان این قطعات را به تولید نرسانیم؟ چرا این پول کلان را به جیب اروپایی‌ها می‌ریزیم؟

سرایی اما در اظهاراتش به محصولات جدید زامیاد نیز اشاره کرد و گفت: ون ۱۱ نفره و وانت جدید از جمله محصولات مهمی هستند که در کنار چهار محصول دیگر تا پایان سال ۹۲ عرضه خواهند شد. مدیرعامل زامیاد در خصوص ویژگی‌های کشنده جدید تولیدی این شرکت گفت: از ویژگی‌های بارز این محصول، می‌توان به بازده بالای موتور، هزینه نگهداری بسیار کم، عملکرد و گشتاور خروجی بسیار بالای PTO، پایین بودن مصرف سوخت و بالا بودن کیفیت و دوام آن نسبت به سایر برندهای خودروهای تجاری اروپایی اشاره کرد. به گفته وی، کروز کنترل، سیستم تعلیق پنوماتیک با قابلیت تنظیم ارتفاع، سیستم ترمز ABS، ASR و EBL و مخزن سوخت ۱۲۰۰ لیتری از امکانات کشنده‌های جدید زامیاد به شمار می‌روند. مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا همچنین از ارائه درخواست این شرکت به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای افزایش قیمت محصولات خبر داد.

درخواست افزایش قیمت

اما در حاشیه این مراسم سعید مدنی مدیر عامل سایپا اظهار کرد: درخواست افزایش قیمت محصولات را به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کرده‌ایم که در حال بررسی است. وی در پاسخ به اینکه شنیده شده که قیمت تمام شده تولید پراید با احتساب ارز ۲۵۰۰ تومانی اتاق مبادلات حدود ۱۵ میلیون تومان است؟ با تایید این موضوع درباره قیمت پیشنهادی فروش این محصول، اظهار کرد:‌ قیمت تمام شده تولید پراید با ارز مبادلاتی در همین حد است. قیمت پیشنهادی فروش این محصول نیز پس از تایید سازمان حمایت اعلام خواهد شد. مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا همچنین از دریافت مجوز شماره‌گذاری پراید بدون کیسه هوا خبر داد و اظهار کرد: ظرف دو سه روز آینده شماره‌گذاری پرایدهای بدون کیسه هوا آغاز شده و این خودروها تحویل خریداران خواهد شد. مدنی تصریح کرد: مجوز تولید پراید بدون کیسه هوا تا پایان سال را دریافت کرده‌ایم ضمن آنکه تا پایان امسال صد درصد محصولات پراید مجهز به کیسه هوا تولید خواهد شد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر عرضه نشدن محصولات این شرکت، اظهار کرد: قیمت‌های مصوب به نمایندگی‌های فروش ابلاغ شده و در حال حاضر فروش محصولات به این قیمت‌ها در حال انجام است.