صدر و قعر جدول کیفی خودروهای داخلی
حمیدرضا بهداد- در تازه‌ترین رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل ماکسیما به لطف غیبت بنز، در صدر قرار گرفت، اما در انتهای جدول آب از آب تکان نخورد به طوری که انواع مدل‌های پراید همچنان رده‌های آخر جدول را به خود اختصاص دادند.

در این رده‌بندی که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران اعلام و به بهمن‌ماه مربوط است، ۲۵ خودرو تولید داخل در ۹ معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ تحت ارزیابی کیفی قرار گرفته و طی آن محصولاتی که جمع امتیاز منفی آنها بین صفر تا ۱۲۰ بوده، در گروه خیلی خوب، بین ۱۲۰ تا ۲۰۰در دسته خوب، بین ۲۰۰ تا ۲۷۷ در سبد قابل قبول‌ها و بین ۲۷۷ تا ۴۱۰نیز در گروه حداقل قابل قبول‌ها جای گرفتند.
در این نوع رده‌بندی‌ها خودروهایی که نمره منفی آنها بیش از 410 باشد به دسته غیرقابل قبول‌ها رفته و اجازه تولید نخواهند داشت این در شرایطی است که طی رتبه‌بندی بهمن هیچ خودرویی در دسته مذکور جای ندارد.
از نکات جالب رده‌بندی خودروهای تولید داخل در یازدهمین ماه امسال، اینکه بنز صدرنشین رده‌بندی ماه قبل، غایب بوده و مگان نیز بالاتر از پژو ۲۰۶ قرار گرفته است. همچنین زانتیا هم که حدود یک سال و نیم دیگر با خط مونتاژ سایپا وداع خواهد کرد طی رده‌بندی بهمن به دلیل افزایش عیوب ۲۵ امتیازی خود، یک رده کیفی نزول کرده است. (عیوب ۲۵امتیازی به عیب‌هایی گفته می‌شود که توسط مشتریان نیز قابل تشخیص است). افزایش نمره منفی پژو ۴۰۵ و پارس در مقایسه با ماه گذشته نیز، جزو دیگر نکات رتبه‌بندی بهمن ماه به حساب می‌آید.
رنگ‌پریدگی مزدا3
غیبت مرسدس بنز طی رتبه‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در بهمن‌ماه که احتمالا به دلیل تیراژ اندک مونتاژ این محصول آلمانی است، سبب شد تا ماکسیما، چشم بادامی پارس خودرو بار دیگر به صدر جدول برگردد. این محصول مونتاژی با ۱/۷۴امتیاز منفی در حالی صدرنشین شده که در ۳ معیار تزئینات داخلی و خارجی، بدنه و رنگ نمره منفی دارد و بیشترین آن نیز به بخش بدنه مربوط می‌شود. پس از این مونتاژی ژاپنی، شاسی‌بلند ایران خودرو خراسان یعنی سوزوکی گرندویتارا در شرایطی جایگاه دوم جدول رده‌بندی را به خود اختصاص داده که در معیارهای تزئینات، تجهیزات الکتریکی، بدنه و رنگ حائز نمره منفی شده است. بالاترین نمره منفی این محصول که در سایت خراسان ایران خودرو به مونتاژ می‌رسد، به بخش بدنه آن مربوط می‌شود. این در حالی است که مزدا ۳ با کسب امتیاز منفی در ۳معیار تزئینات داخلی و خارجی، بدنه و رنگ جایگاه سوم جدول رده‌بندی بهمن ماه را در اختیار داشته و بالاترین نمره منفی این محصول مونتاژی گروه بهمن به رنگ آن مربوط می‌شود. به نحوی که این خودرو لوکس از این نظر در بین کل محصولات تحت ارزیابی بهمن ماه رکوددار به حساب می‌آید.
رشد کیفی مگان
مگان محصول مونتاژی پارس خودرو که از رده‌بندی آذرماه میهمان گزارش کیفیت سازمان گسترش شده، کم کم در حال بالا کشیدن خود است، به نحوی که با کم شدن نمره منفی این محصول فرانسوی طی رتبه‌بندی بهمن، جایگاه چهارم جدول رده‌بندی به آن رسیده و مگان بالاتر از هموطن گربه‌سان خود یعنی پژو ۲۰۶ قرار دارد. این در شرایطی است که مگان در ۴ معیار تجهیزات الکتریکی، بدنه، رنگ و تزئینات داخلی و خارجی، نمره منفی کسب کرده و بالاترین آن نیز به معیار بدنه مربوط می‌شود پس از این محصول روز اروپا، فرانسوی‌های‌ دیگری جایگاه پنجم تا هفتم جدول رده‌بندی را به خود اختصاص داده‌اند که در بین آنها، پژو ۲۰۶ هاچ بک بهترین شرایط کیفی را دارد. این محصول البته در معیار سیستم تعلیق، ترمز، تزئینات، بدنه و رنگ حائز نمره منفی شده که بیشترین آن به بخش تزئینات مربوط می‌شود. ۲۰۶هاچ بک در شرایطی با نمره منفی ۴/۸۵مکان پنجم جدول را دارا است که مدل صندوق‌دار آن با شش دهم امتیاز منفی بیشتر، ششم شده و در ۶معیار سیستم تعلیق، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات، بدنه و رنگ نمره منفی دارد. پس از ۲۰۶صندوق‌دار، هر چند زانتیا، محصول مونتاژی سایپا، در مقایسه با رتبه‌بندی قبلی امتیاز منفی کمتری را کسب کرده، اما به دلیل افزایش عیوب ۲۵امتیازی خود، یک سطح کیفی نزولی داشته است. زانتیا که سایپا به دلیل حذف آن طی یک و نیم سال دیگر ماه به ماه از مونتاژ آن کم می‌کند. طی رتبه‌بندی بهمن ماه در ۳ معیار تزئینات، بدنه و رنگ امتیاز منفی به دست آورده و بیشترین آن نیز به بخش بدنه مربوط می‌شود. از این مونتاژی سایپا که عبور کنیم در حالی به نیسان رونیز، محصول مونتاژی پارس‌خودرو در جایگاه هشتم جدول می‌رسیم که این شاسی‌بلند طی رتبه‌بندی بهمن، در ۴معیار تزئینات، صداهای غیرعادی، بدنه و رنگ نمره منفی دارد. بالاترین امتیاز منفی رونیز به بخش بدنه آن مربوط می‌شود پس از این محصول شاسی بلند، هیوندای آوانته نیز در حالی مکان دهم جدول رده‌بندی را به خود اختصاص داده که در ۳معیار تزئینات، بدنه و رنگ امتیاز منفی دارد و بالاترین نمره منفی این محصول مونتاژی کرمان موتور نیز مانند رونیز به بدنه مربوط است.
ریو از تنهایی در آمد
ریو کره‌ای مونتاژی سایپا که به لطف وجود زانتیا دیگر در کسب عیوب ۲۵ امتیازی بیش از حد مجاز، تنها نیست، طی رتبه‌بندی بهمن و در مقایسه با رده‌بندی قبلی هفت دهم امتیاز منفی کمتر به دست آورده و جایگاه دهم جدول را در اختیار دارد. ریو تنها عضو گروه خودروهای خیلی خوب به حساب می‌آید که در سیستم موتور و انتقال قدرت حائز نمره منفی شده است. این کره‌ای علاوه بر موتور، در ۵ معیار تجهیزات الکتریکی، تزئینات، صداهای غیرعادی، بدنه و رنگ امتیاز منفی دارد.
رقابت تندری
رقابت تنگاتنگ کیفی میان تندر-۹۰ ایران‌خودرو و پارس‌خودرو در رتبه‌بندی بهمن نیز ادامه یافته و این دو همچنان با اختلاف امتیاز منفی اندک نسبت به یکدیگر رده‌های اول و دوم گروه خودروهای خوب را در اختیار دارند. تندر-۹۰ پارس‌خودرو در حالی طی رتبه‌بندی بهمن با ۵/۱۲۱ امتیاز منفی یازدهم شده که در ۴ معیار تزئینات، صداهای غیرعادی، بدنه و رنگ امتیاز منفی دارد. این در شرایطی است که همتای ایران‌خودرویی آن با یک‌ و هشت‌دهم امتیاز منفی بیشتر و کسب نمره منفی در معیارهای سیستم تعلیق، تزئینات، بدنه و رنگ، جایگاه دوازدهم جدول رده‌بندی را در اختیار دارد. بالاترین نمره منفی تندر ایران‌خودرو به معیار بدنه آن مربوط می‌شود. این محصول البته در معیار رنگ بهترین کیفیت را بین ۲۵ خودرو تحت ارزیابی کیفی بهمن ماه در اختیار دارد.
افزایش امتیاز منفی پژو 405 و پارس
جایگاه‌های پانزدهم تا نوزدهم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در بهمن ماه در حالی به اشغال محصولات ایران‌خودرو درآمده که پژو ۴۰۵ و پارس در مقایسه با رده‌بندی ماه قبل با افزایش امتیاز منفی روبه‌رو شده‌اند در این بین پارس‌ تولیدی سایت خراسان که در جدول پانزدهم است، تنها در معیار صداهای غیرعادی امتیاز منفی ندارد و بالاترین نمره منفی این محصول به بخش تزئینات مربوط می‌شود این در حالی است که پارس تولید مرکز، علاوه بر صداهای غیرعادی، در معیار ترمز نیز نمره منفی دارد. پس از این محصول سمند در حالی هفدهم شده که بلااستثنا در تمام معیارها، نمره منفی به دست آورده است.
این محصول که لقب «خودرو ملی» را یدک می‌کشد رکورددار امتیاز منفی در معیار ترمز بین 25 خودرو تحت ارزیابی کیفی بهمن ماه به حساب می‌آید. بیشترین نمره منفی سمند به معیار تزئینات آن مربوط می‌شود. پس از این خودرو، پژو 405 تولید مرکز قرار دارد که به جز صداهای غیرعادی در سایر معیارها، حائز نمره منفی شده است. 405 تولید خراسان نیز که پس از 405 مرکز، جایگاه نوزدهم جدول را به خود اختصاص داده، به جز صداهای غیرعادی و نفوذ آب، در تمامی معیارها، نمره منفی دارد. این محصول رکورددار کسب نمره منفی در معیار سیستم تعلیق میان کل خودروهای ارزیابی شده بهمن ماه به حساب می‌آید.
روآ، زیان‌ده صدرنشین
پژو روآ در رتبه‌بندی بهمن ماه سطح کیفی خودروهای تولید داخل جایگاه خود را در صدر جدول قابل قبول‌ها، حفظ کرد و نمره منفی آن نیز در مقایسه با رتبه‌بندی قبلی 3 امتیاز پایین آمد. این محصول زیان‌ده که ایران خودرویی‌ها سر آن منت گذاشته و تنها به خاطر حفظ ترکیب سبد محصول خود، آن را در خط تولید نگه داشته‌اند، طی رده‌بندی بهمن در تمام معیارها نمره منفی دارد که بیشترین آن به بخش بدنه مربوط می‌شود. پس از روآ، پراید صبا در حالی جایگاه بیست و دوم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل را به خود اختصاص داده که مانند همنشین خود در تمام معیارها، نمره منفی کسب کرده است. بالاترین نمره منفی صبا به معیار بدنه مربوط می‌شود.
نفوذ آب در پراید
طی رتبه‌بندی بهمن ماه تغییر و تحول خاصی در انتهای جدول یعنی جایی که در قرق مدل‌های پراید است، به وجود نیامد و آب از آب تکان نخورد. پراید پارس خودرو در حالی مکان بیست و سوم جدول جای گرفته که علاوه بر کسب نمره منفی در تمام معیارها، در بخش بدنه نیز پایین‌ترین کیفیت را میان کل خودروهای تحت ارزیابی کیفی بهمن ماه، به خود اختصاص داده است. پس از این محصول، دو پراید دیگر یعنی 132 و 141قرار گرفته‌اند که دومی در 4معیار تجهیزات الکتریکی، صداهای غیرعادی، نفوذ آب و تزئینات رکوددار امتیاز منفی به حساب می‌آید.