X12 روی پلت‌فرم پژو 206

حمیدرضا بهداد

ایران خودرو در حالی بهمن ماه امسال از دومین محصول ملی این شرکت با نام ۱۲ X رونمایی می‌کند که اظهارات دوگانه‌ای در مورد پلت فرم آن عنوان می‌شود.

مدیرعامل شرکت تحقیقات موتور ایران خودرو چندی پیش در اظهارنظری پیکان بهینه شده و تغییر یافته را دومین محصول ملی این شرکت دانست و عنوان کرد که بزرگترین خودروساز خاورمیانه به دنبال بازگرداندن این محصول اخراجی به خط تولید خود به صورت کاملا بهینه شده، است.

این در حالی است که برخی دیگر از مقامات ارشد ایران خودرو ضمن تایید بازگشت پیکان، از پژو ۲۰۶ به عنوان پلت فرم درنظر گرفته شده برای محصول ۱۲ X این شرکت نام می‌برند.

یکی از این مقامات، برزو مختاری عضو هیات مدیره ایران خودرو است که با وی در جمع خبرنگاران و در حاشیه مراسم افتتاح سه طرح صنعتی خودرو کشور درباره مسائل مختلف از جمله پلت‌فرم به کار برده شده در ۱۲ X گفت‌وگو کردیم.

۲۰۶ ضرر می‌دهد

چندی پیش یکی از مسوولان پیشین ایران خودرو طی اظهارنظری از عدم سوددهی پژو ۲۰۶ محصول پر تیراژ و محبوب این شرکت خبرداد. به گفته وی به دلیل اینکه ایران خودرو از ابتدای ورود این محصول به خط تولید خود، قیمت‌گذاری مناسبی روی آن انجام نداد، تولید پژو ۲۰۶، اوایل به حاشیه ضرر رسید و بعدها نیز هر چند از این حاشیه خارج شد اما سودی هم نصیب ایران خودرو نکرد. این اظهارنظر در شرایطی است که عضو هیات مدیره ایران خودرو نیز ۲۰۶ را در حال حاضر محصولی ضررده می‌داند.

مختاری در این زمینه گفت: ۲۰۶ جزو محصولات پرفروش ایران خودرو به حساب می‌آید اما هم اکنون تولید آن برای شرکت با حاشیه ضرر روبرو شده است. وی با بیان اینکه اذهان عمومی ۲۰۶ را محصولی پرسود برای ایران خودرو می‌دانند تاکید کرد: این درست که ۲۰۶ هم تیراژ بالایی دارد و هم با استقبال مشتریان روبه‌رو است اما ارزبری دوهزار یورویی آن، سبب شده تا ایران خودرو از تولید ۲۰۶ ضرر کند.

اظهارات مختاری در حالی است که ایران خودرویی‌ها همواره از ضرر ده بودن محصولات خود از جمله پژوروآ و تاکسی‌های سمند و ۴۰۵ صحبت به میان آورده‌اند اما اینکه ۲۰۶ محبوب نیز تبدیل به خودرویی زیان‌ده برای این شرکت شده، موضوعی است که خیلی در باوراذهان نمی‌گنجد.

برخورد نامناسب با روآ!

در حالی که روآ از لحاظ فروش موقعیت مناسبی در بازار خودرو کشور ندارد، عضو هیات مدیره ایران خودرو معتقد است این محصول از کیفیت خوبی برخوردار بوده و حتی از لحاظ سودآوری برای شرکت، هم‌مانند پژوپارس عمل می‌کند.

مختاری با بیان اینکه به‌رغم استقبال کم از روآ در بازار،‌ ایران خودرو فروش خوبی از بابت این محصول داشته، گفت: روآ محصول خوبی است اما چون همه تصور پیکان را از آن دارند، برخورد خوبی در جامعه با این خودرو صورت نگرفت. وی با اشاره به اینکه اگر روآ از بازار حذف شود، مشتریان ضرر می‌کنند تاکید کرد: عدم استقبال از روآ به این دلیل است که تعریف مناسبی از آن نشد. در حالی که باید بدانیم روآ، پیکان نیست چرا که موتور این محصول بهینه شده و حتی ایمنی آن نیز در مقایسه با پیکان و یا خودروهای هم‌سطح خود در بازار مانند پراید، بیشتر است.

۱۲ X روی پلت فرم ۲۰۶

حدود دو ماه دیگر به رونمایی از محصول جدید ایران خودرو با نام فعلی ۱۲ X باقی مانده است. به گفته مدیرعامل ایران خودرو ۱۲ X حدود ۱۰میلیون تومان قیمت خواهد داشت و رقیبی هم در بازار ندارد. این در حالی است که بحث‌های مختلفی درباره نوع پلت‌فرم در نظر گرفته شده برای این محصول مطرح است به طوری که مختاری، پژو ۲۰۶ را پلت‌فرم به کار رفته در محصول جدید ایران‌خودرو عنوان کرد و گفت: گزینه‌های مختلفی در زمینه پلت‌فرم X۱۲ مطرح بود به نحوی که سمند، روآ و ۲۰۶ جزو این گزینه‌ها قرار داشت. اما در نهایت پلت‌فرم پژو ۲۰۶ برای این مهم در نظر گرفته شد و ایران‌خودرو X۱۲ را با استفاده از این پلت‌فرم، بهمن ماه امسال رونمایی می‌کند.

وی با بیان اینکه اتاق X۱۲ توسط مهندسان داخلی طراحی شده، تاکید کرد: سعی بر آن داریم X۱۲ قیمتی زیر ۱۰میلیون تومان داشته باشد که البته در این زمینه قصد رقابت با هیچ خودرویی از جمله مینیاتور سایپا را نخواهیم داشت. این گفته مختاری در شرایطی است که هم‌اکنون، ایران‌خودرو، محصول پرقدرت و پرفروشی را در بازار محصولات ارزان‌قیمت ندارد اما سایپا در حال حاضر با پراید پرتیراژ خود دوران پررونقی را در این بازار سپری کرده و با ورود مینیاتور که به گفته مسوولان این شرکت زیر ۱۰میلیون تومان قیمت‌گذاری شده، ثبات این دوران پررونق تضمین می‌شود بنابراین بعید به نظر می‌رسد ایران‌خودرو برنامه‌ای برای حضوری قوی در بازار ارزان‌قیمت‌ها نداشته باشد.

ممکن است موتورهای پایه گازسوز مشتری نداشته باشد

بحث دوگانه‌سوز کردن خودروها مساله‌ای است که شاید هیچ کدام از خودروسازان داخلی مثل ایران خودرو به آن معترض نبوده و آن‌ طور که از شواهد امر برمی‌آید ضرر هنگفتی نیز از این بابت کرده است و از طرفی با وجود کاهش استقبال مردم، محصولات دوگانه‌سوز این شرکت معمولا با کیت‌های نسل چهارم عرضه شده و وزارت نفت نیز حدود ۱۰۰‌میلیارد تومان از بابت این محصولات به ایران خودرو بدهکار است.

در این ‌باره مختاری با اشاره به استراتژیک بودن کالایی مثل بنزین خاطرنشان کرد: سیاست‌مداران موظف هستند وقتی که بنزین می‌تواند از سوی دشمن به عنوان یک حربه فشار مورد استفاده قرار گیرد، کاری کنند که این فشار به حداقل برسد. بنابراین خودرو دوگانه‌سوز داشتن خیلی بهتر از این است که وسیله‌ای برای حرکت نداشته باشیم حتی اگر این خودروها دارای نواقص و ایرادهایی نیز باشد.

وی افزود: ما در راستای بهبود خودروهای دوگانه‌سوز حرکت و به سمت تولیدات پایه‌گازسوز رفته‌‌ایم. ما راجع به خودروهای دوگانه‌سوز ضرر کرده‌ایم و هنوز هم در پی گرفتن آن هستیم چراکه دولت یک‌سری تعهدات داشت که به آن عمل نکرد و در این زمینه فشار نقدینگی زیادی به ایران‌خودرو وارد شد.

این عضو هیات مدیره ایران خودرو درباره این‌که چرا موتورهای پایه‌ گازسوز این شرکت هنوز به تولید انبوه نرسیده توضیح داد: مصرف و تولید انبوه نیاز به تقاضا دارد. اگر تولید کنیم و مشتری نبود چه باید کرد؟ هر محصولی باید کشش تولیدش ایجاد شود. در حال حاضر ما به دانش فنی و اساس انجام کار دست یافته‌ایم و آماده تولید انبوه نیز هستیم و قطعا اگر زیرساخت‌های لازم در کشور فراهم شود موتورهای پایه‌گازسوز ایران خودرو به تولید انبوه خواهد رسید.