گروه خودرو- در حالی که وزارت صنایع و معادن معتقد است با توجه به کاهش جهانی قیمت مواد اولیه، توجیهی برای گران شدن نرخ تمام شده تندر - ۹۰ وجود ندارد، برخی کارشناسان اعتقاد دارند با توجه به شرایط فعلی تولید، بحران مالی دنیا حداقل تا آینده‌ای نه چندان نزدیک تاثیری روی قیمت این محصول نخواهد گذاشت.

خودروسازان داخلی مدت‌ها است، به طور رسمی و غیررسمی به دنبال افزایش نرخ کارخانه‌ای تندر بوده و معتقدند تولید این محصول با شرایط فعلی، صرفه اقتصادی نداشته و حتی زیان ده نیز به حساب می‌آید. این در حالی است که وزارت صنایع با این استدلال که، هم‌اکنون با توجه به بحران اقتصادی، نرخ مواد اولیه در سطح دنیا کاهش یافته، بنابراین دلیلی برای افزایش قیمت تندر که دارای ارزبری بسیار بالایی است وجود ندارد. در واقع شاید وزارت بر پایه همین استدلال است، که سرانجام با گران شدن تندر، مخالفت کرد. این استدلال وزارت در شرایطی است که برخی کارشناسان معتقدند برای ثبات یا کاهش قیمت تمام شده خودروهای داخلی، علاوه بر پایین آمدن نرخ مواد اولیه؛ فاکتورهای دیگری نیز مانند هزینه‌های سربار و دستمزدها وجود دارد، دو فاکتوری که همواره رو به صعود‌ند.

به گفته این دسته از کارشناسان وقتی بحران اقتصادی، دنیا را فرامی‌گیرد، به دلیل کاهش قدرت خرید مشتریان، خودروسازان تیراژ تولید خود را پایین آورده و حتی، کارخانه‌هایشان را تعطیل می‌کنند. این امر سبب می‌شود تا شرکت‌‌های تامین‌کننده مواد اولیه و قطعات نیز همراه با خودروسازها تیراژ تولید خود را کم کرده، یا حداقل از افزایش آن خودداری کنند و در نتیجه تاثیر چندانی روی قیمت تمام شده خودرو به وجود نمی‌آورد. چرا که همزمان با کاهش تولید خودرو، تولید قطعه و مواد اولیه هم سیر نزولی پیدا می‌کند. بنابراین تنها زمانی می‌توان به تاثیر چشمگیر بحران اقتصادی دنیا روی قیمت تمام شده خودروهای داخلی امیدوار بود که تیراژ تولید خودروسازها بالا رود. این نکته بیش از هر خودرو دیگری در ایران در مورد تندر -۹۰ صدق می‌کند. چرا که این محصول ارزبری زیادی داشته و هم‌اکنون از شرایط تولید مناسبی بهره نمی‌برد، در حالی که اگر با فرض ثبات بحران مالی دنیا، تیراژ تولید آن به نحو قابل توجهی افزایش پیدا کند و قیمت ارز نیز صعود چندانی نداشته باشد، چون هزینه‌های سربار تولید کاهش می‌یابد می‌توان به تاثیر بحران مالی دنیا روی قیمت تمام شده تندر امیدوار بود. در‌حال‌حاضر خودروسازان داخلی در زمینه تولید تندر مقام چهارم را در دنیا دارا هستند و این مقام نه به خاطر افزایش تولید ایران‌خودرو و پارس‌خودرو، که به دلیل کاهش تولید کشورهای تولیدکننده تندر مانند رومانی و الجزایر است. موضوعی که به گفته کارشناسان، تولید شرکت‌های قطعه‌ساز تندر در سطح دنیا را کاهش داده و موجبات عدم ارزان شدن تندر را در شرایط فعلی بحران مالی حاکم بر دنیا، فراهم آورده است.