دنیای اقتصاد -«استراتژی رنو در ایران محرمانه است»؛ کلود اینگو ژوبرت، مدیر بخش بازرگانی شرکت رنوپارس در جمع خبرنگارانی که برای تست تندر- ۹۰ به اصفهان سفر کرده بودند، در نشستی خبری در حالی این جمله را بیان کرد که به نظر می‌رسد شرکت‌های خودروساز داخلی با توجه به بحران به وجود آمده در شرکت‌های اروپایی و آمریکایی و کاهش تولید این شرکت‌ها، امیدوارند بتوانند با استفاده از این بحران قدرت چانه‌زنی خود را در مقابل طرف اروپایی افزایش دهند. مدیر بازرگانی رنوپارس: بحران مالی رنو، تاثیری بر سیاست‌گذاری این شرکت در ایران ندارد

استراتژی محرمانه رنو در ایران

مژگان میرزایی

«استراتژی رنو در ایران محرمانه است» کلود اینگو ژوبرت مدیر بخش بازرگانی شرکت رنوپارس در جمع خبرنگارانی که برای تست تندر- ۹۰ به اصفهان سفر کرده بودند، در نشستی خبری در حالی این جمله را بیان کرد که به نظر می‌رسد شرکت‌های خودروساز داخلی با توجه به بحران به وجود آمده در شرکت‌های اروپایی و آمریکایی و کاهش تولید این شرکت‌ها امیدوارند که بتوانند با استفاده از این بحران قدرت چانه‌زنی خود را در مقابل طرف اروپایی افزایش دهند.

اما ظاهرا این بحران موجب کاهش نقدینگی شرکت‌های خودروساز شده به همین دلیل شرکت‌های مذکور برای سرمایه‌گذاری در سایر کشورها همانند ایران محتاط عمل می‌کنند به طوری که به گفته کربل مدیرعامل شرکت رنوپارس هر چند ایران بازار مناسبی برای رنو است اما مشکل نقدینگی به‌وجود آمده در این شرکت موجب شده رنو برای سرمایه‌گذاری در ایران محتاط عمل کند از سویی دیگر وی نیز همچون مدیر بازرگانی معتقد است که بحران به وجود آمده موجب شده که اخذ تصمیمات طولانی مدت در ایران امکان‌پذیر نباشد به همین دلیل شرکت رنو هم اکنون برای حضور در ایران برنامه کوتاه مدت داشته تا بتواند خود را با بحران جهانی تطبیق دهد.

سهم پنج درصدی رنو در ایران

مدیرعامل بخش بازرگانی شرکت رنو پارس در ادامه این نشست خبری سهم رنو در ایران را پنج درصد اعلام کرد و افزود: شرکت رنو هم اکنون توانسته پنج درصد از سهم بازار ایران را به دست آورد و سعی دارد این سهم را گسترش دهد.

وی در خصوص استراتژی شرکت رنو در ایران نیز اظهار داشت: بحران جهانی به وجود آمده موجب شده که شرکت رنو برای حضور در ایران استراتژی محرمانه‌ای را در نظر بگیرد ولی بازار ایران برای رنو بسیار مهم است به همین دلیل ما در حال بررسی بازار ایران هستیم تا ببینیم تقاضا برای چه خودرویی در ایران بیشتر است.

ژوبرت در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به بحران به وجود آمده شرکت رنو برنامه‌ای برای گسترش حضور خود در ایران دارد یا خیر گفت: من حدود دو ماه است که برای بررسی بازار به ایران آمده‌ام، اما اینکه فکر کنیم به دلیل رکود جهانی سایر کشورها با کاهش تقاضای خودرو مواجه شده‌اند پس باید این محصولات به سمت ایران سرازیر شوند اشتباه است بلکه این امر نیاز به بررسی بسیار دارد و ما می‌خواهیم در ابتدا بازار ایران را سنجیده و پس از آن برای حضور بیشتر در ایران برنامه‌ریزی کنیم.

از سوی دیگر و براساس قرارداد

ال-۹۰ شرکت رنو پارس متعهد شده بود هفت خودروی جدید را روی این پلت‌فرم به تولید رساند که هنوز این وعده از سوی شرکت رنو پارس اجرایی نشده، همچنین با وجود گذشت دوسال شرکت‌‌های خودروساز داخلی هنوز نتوانسته‌اند تولید تندر-۹۰ را به تیراژ انبوه برساند که این عوامل نشان‌دهنده آن است که قرارداد تندر -۹۰ با کندی بسیار در حال اجرا است. مدیر بازرگانی شرکت رنو پارس در پاسخ به این پرسش که تولید سایر محصولات روی پلت‌فرم تندر-۹۰ چه زمانی محقق خواهد شد اظهار داشت: آغاز تولید محصول جدید نیازمند آن است که تولید تندر- ۹۰ به تیراژ انبوه برسد. اما هم‌اکنون و با وجود گذشت دو سال از زمان تولید این خودرو تیراژ آن به ۶۵هزار دستگاه رسیده به همین دلیل سعی داریم تیراژ این خودرو را بالا برده و پس از آن برای تولید محصول جدید اقدام کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که قرار بود همزمان با رومانی (یکی دیگر از کشورهای تولیدکننده ال-‌۹۰) تولید تندر-۹۰ فیس‌لیفت شده در ایران نیز آغاز شود اما هنوز این وعده محقق نشده عنوان کرد:‌تولید فیس‌لیفت یک محصول پس از گذشت پنج سال از تولید خودروی اولیه آغاز می‌شود و در خصوص تندر-۹۰ نیز تولید این خودرو به تازگی در ایران آغاز شده و برای تولید فیس‌لیفت این خودرو حداقل باید پنج سال از زمان تولید آن بگذرد. وی در ادامه عنوان کرد:‌از سوی دیگر تولید فیس‌لیفت یک محصول نیازمند سرمایه‌گذاری جدید است و زمانی آغاز می‌شود که محصول اولیه به سود رسیده باشد.

ژوبرت در خصوص تولید MCV یکی دیگر از محصولات رنو در ایران نیز گفت: ایران در گذشته بازار بسیار بسته‌ای داشت اما هم‌اکنون این بازار رقابتی شده و رنو هم سعی دارد حضور بیشتری در این بازار داشته باشد و در خصوص تولید MCV نیز در حال حاضر مذاکراتی را با شرکای ایرانی خود آغاز کرده‌ایم، اما هنوز این مذاکرات به مرحله نهایی نرسیده و قراردادی نیز در این خصوص منعقد نشده است.

مرحله دوم صادرات تندر اواخر سال‌‌میلادی

آغاز صادرات تندر-۹۰ که از سوی مدیرعامل آسیایی و آفریقایی شرکت رنو اعلام شده بود هر چند مورد تایید شرکت ایران‌‌خودرو قرار نگرفت و این شرکت ارسال ۳۰ دستگاه تندر-۹۰ به عراق را تنها جهت بازاریابی خوانده بود، اما مدیر بازرگانی شرکت رنو نیز در این نشست بر آغاز صادرات تندر-۹۰ تاکید کرد و اظهار داشت: مرحله اول صادرات تندر-۹۰ به عراق به اتمام رسیده و ما در حال مذاکره با این کشور هستیم تا مرحله دوم صادرات را آغاز کنیم.

وی در ادامه عنوان کرد: با توجه به مذاکرات صورت گرفته احتمالا قرارداد صادرات اواخر سال میلادی به نتیجه خواهد رسید و از اوایل سال میلادی صادرات مرحله دوم به کشور عراق آغاز خواهد شد.

به گفته ژوبرت، مدیر بازرگانی شرکت رنو علاوه بر کشور عراق در حال مذاکره با برخی از کشورهای منطقه برای صادرات این خودرو هستیم و در صورتی که این مذاکرات به نتیجه رسد صادرات به سایر کشورها نیز آغاز خواهد شد.

مشکلی برای تامین قطعه نداریم

مشکلات به وجود آمده در خدمات پس از فروش یکی دیگر از مباحث مطرح شده توسط خبرنگاران با مدیر بازرگانی شرکت رنو بود. وی در این خصوص با اشاره به این که شرکت رنو پارس فروشنده مستقیم در بازار ایران نیست گفت: شرکت رنو در خدمات پس از فروش بسیار قوی عمل می‌کند و طبق گفته کارلوس گون، مدیرعامل رنو هدف این شرکت ارائه بهترین خدمات پس از فروش است و برای رسیدن به این هدف در ایران نیز هر هفته جلساتی را با شرکای ایرانی برگزار می‌کنیم تا آنها را با استانداردهای به روز هماهنگ کنیم.وی در ادامه می‌گوید: شرکت رنو استانداردهای خاصی را برای خدمات‌رسانی به تندر ۹۰ در نظر گرفته که این استانداردها در تمام دنیا رعایت می‌شود و ما سعی داریم که این استانداردها را در دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا پیاده کنیم.

مدیر بازرگانی شرکت رنو پارس در خصوص کمبود قطعات یدکی در نمایندگی‌ها که موجب طولانی‌شدن زمان انتظار خودروها شده است، می‌گوید: نمایندگی‌های که توانسته‌اند برند رنو را اخذ کنند چون از دیدگاه ما تایید شده‌اند در خصوص تامین قطعات با مشکل مواجه نیستند و قطعات به موقع در اختیار این نمایندگی‌ها قرار می‌گیرد.

۲۰درصد بازار قطعات یدکی در اختیار خودروسازان

از سوی دیگر و به گفته منطقی مدیرعامل شرکت ایران‌خودرو در حال حاضر تنها ۲۰درصد قطعات یدکی از سوی شرکت‌های خودروساز تامین می‌شود و ۸۰درصد آن در اختیار بازار آزاد است که این امر موجب شده مالکان خودروها قطعات مورد نیاز خود را به ناچار از طریق بازار آزاد تامین کنند، مدیر بازرگانی شرکت رنوپارس در پاسخ به این پرسش که برنامه این شرکت برای افزایش سهم خود از بازار قطعات یدکی چیست می‌گوید: بازار آزاد هیچ وقت قابل کنترل نیست و این اشتباه بزرگی است که ما خودمان را رقیب این بازار بدانیم.

وی در ادامه عنوان می‌کند: برای آن که بتوان استفاده از قطعات یدکی تقلبی را کاهش داد باید با مشتریان صحبت کرد و آنها را قانع نمود که با استفاده از این قطعات سرمایه آنها که خودروی خریداری شده است با مشکل مواجه می‌شود و در صورتی که بتوانیم مردم را قانع کنیم این مشکل بر طرف خواهد شد.