ایسنا- طی هفت ماهه امسال بیش از ۵۵۲ هزار دستگاه خودرو سواری تولید شد که با توجه به در دست داشتن بیش از ۹۸ درصد بازار داخل از سوی سه خودروساز بزرگ کشور (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) سهم تولیدات بخش خصوصی حتی به دو درصد هم نرسید. با تولید ۸۸ هزار و ۳۵۵ دستگاه خودرو سواری در مهر ماه تولید خودروهای سواری از ابتدای امسال تا پایان مهر ماه به ۵۵۲ هزار و ۴۲۹ دستگاه رسید. با این که تولید خودروهای سواری در مهر ماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد ۱۵ درصدی را نشان می‌دهد، ولی در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید این خودروها رشد ۶ درصدی داشته است.

در گروه سواری، سهم ایران خودرو تا پایان مهرماه ۴۴ درصد، سهم سایپا ۳۱ درصد و سهم پارس خودرو ۲۳ درصد بوده است. از ابتدای امسال و تا پایان مهر ماه غیر از تندر۹۰ و سمند لیموزین که سال گذشته تولید چندان زیادی نداشت، ایران خودرو در تولید پژو ۲۰۶ اتوماتیک و دوگانه‌سوز و همچنین پژو ۴۰۵ انژکتوری نسبت به مدت مشابه هفت ماهه سال گذشته رشد قابل قبولی را از خود بر جای گذاشت؛ به طوری که تولید پژو ۲۰۶ دوگانه‌سوز ۱۲۷ برابر شد و پژو ۲۰۶ اتوماتیک و پژو ۴۰۵ انژکتوری و پژو روآ نیز به ترتیب رشدی معادل ۱۳۴، ۱۳۲ و ۱۱۲ درصدی را از خود بر جای گذاشتند.

در مقابل، خودروهایی مثل پژو۴۰۵ دوگانه‌سوز و سمند دوگانه‌سوز به ترتیب کاهش رشد ۷۳ و ۲۵ درصدی نسبت به مدت یاد شده داشتند و سمند بنزینی نیز مشمول ۱۰ درصد کاهش تولید شد. در مجموع، کل تولیدات هفت ماهه ایران خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۴ درصدی رشد را نشان می‌دهد.

اما شرکت سایپا به لحاظ تولیدات سواری وضعیت بهتری نسبت به ایران خودرو داشت. با این‌که تولید زانتیا در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش محسوسی داشت، تولیدات پراید نسیم و صبای بنزینی این شرکت نیز یک درصد کاهش تولید طی مدت یاد شده را تجربه کرد. ولی در این میان تولید ریو و پراید نسیم و صبای دوگانه‌سوز به ترتیب رشدی معادل ۳۹ و ۱۸ درصدی داشته‌اند. در مجموع نیز کل تولیدات سواری این شرکت نسبت به مدت مشابه یاد شده در هفت ماهه پارسال حدود ۶ درصد رشد داشته است.

در این میان عملکرد شرکت پارس خودرو از دو شرکت قبلی بهتر بود. این شرکت غیر از خودرو مگان که تا پایان مهر ماه‌ حدود ۹۷۰ دستگاه از آن به تولید رسیده، در سایر مدل‌های تولیدی خود به ترتیب در تولید تندر۹۰ حدود ۲۶۸ درصد، ماکسیما ۴ درصد، پراید نسیم و صبای بنزینی ۱۰ درصد و در تولید پراید نسیم و صبای دوگانه‌سوز ۱۷ درصد رشد تولید داشته است که در مجموع می‌توان گفت تولیدات هفت ماهه این شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۲۰درصدی را نشان می‌دهد. همچنین تنها شرکت تقریبا خصوصی نزدیک به دولتی‌ها گروه بهمن بود که توانست تا پایان مهر ماه چهار هزار و ۳۸۵ دستگاه سواری مزدا به تولید رسانده و سهم ۸/۰ درصدی از بازار داخلی داشته باشد. شاید بتوان گفت که زاگرس خودرو و گروه بهمن تنها خودروسازان خصوصی بودند که توانستند رشد تولید داشته باشند. شرکت زاگرس خودرو که محصولات پروتون را به تولید می‌رساند، با وجود این‌که طی مهر ماه تولیدی نداشت، ولی توانست در مجموع با تولید ۳۹۱ دستگاه خودرو، تولیدش را ۳۵ درصد طی مدت یاد شده ارتقا دهد. گروه بهمن نیز که سواری مزدا را در سه تیپ به تولید می‌رساند، رشد ۲۷۴ درصدی تولید را نسبت به مدت یاد شده را تجربه کرده که نشان از استقبال عمومی از این خودرو مونتاژی ژاپنی دارد. با وجود آمار یاد شده در مجموع سهم خودروسازان تقریبا خصوصی داخلی با تولید حدود ۷۶۰۰ دستگاه خودرو سواری حتی به ۲ درصد هم نرسیده است.