قطعهسازان فرمانده نمیخواهند
گروه خودرو- سومین نمایشگاه بینالمللی قطعات و مجموعههای خودرو در شرایطی طی روزهای بیست و یکم تا بیست و چهارم آبان برگزار میشود که در مقایسه با سال گذشته، شرکتهای داخلی و خارجی کمتری در آن حضور خواهند داشت. موضوعی که دبیر اجرایی نمایشگاه آن را از بابت مشکلات نقدینگی و مسائل سیاسی دانست. ناصر شاه حسینی در نشست خبری سومین نمایشگاه قطعات و مجموعههای خودرو گفت: تاکنون ۳۴۰شرکت داخلی و ۶۰ شرکت خارجی از ۱۰کشور مختلف همچون کشورهای آلمان، ایتالیا، چین، تایوان، کره، ترکیه، هند، عربستان، مالزی و امارات متحده عربی اعلام حضور کردهاند که امسال کاهش حضور شرکتکنندگان ایرانی و خارجی را داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه در نمایشگاه قبلی بیش از ۱۰۰شرکت خارجی و ۴۳۰شرکت داخلی حضور داشتند، در خصوص کاهش حضور شرکتکنندههای امسال گفت: شرکتهای داخلی به دلیل مشکلات نقدینگی حضورشان کم شده است و حتی به همین دلیل در نمایشگاه فرانکفورت نیز حضور کمرنگ داشتند و برخی از شرکتهای خارجی در این نمایشگاه به دلیل مباحث سیاسی اعلام انصراف دادند.
سربازیم نه به فرماندهی شیواپور!
اما تاخیر در شروع نشست خبری مذکور سبب شد تا بهرام شهریاری، عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان نیز به توضیحاتی درباره وضعیت فعلی صنعت قطعهسازی و همچنین اظهارات اخیر مدیرعامل پیشین ساپکو بپردازد. وی در مورد اظهارات شیواپور که قطعهسازان را سربازانی دانسته بود که به فرماندهی وی تکاور شدهاند، گفت: در حالی که صنعت قطعهسازی فعالیتش را طی سال ۷۲ با برنامه استراتژیکی آغاز نکرد، ولی به دلیل عملکرد و حرکت قانونمندی که داشت، توانست در کوتاه مدت مسیر بلندی را طی کند و نباید تعابیر جنگی به آن داد.
بهرام شهریاری با اظهار این مطلب خاطرنشان کرد: در حال حاضر قطعهسازان سربازانی هستند که در مقطعی از زمان به نوعی میجنگیدند و در حال حاضر نیز این طور و به شیوه امروز میجنگند.
باید بگویم ما سربازیم ولی آقای شیواپور فرمانده ما نیست؛ وی افزود: گردش نقدینگی قطعهسازان دچار مشکل شده و کمیتهای تحت عنوان کمیته بحران پس از وصول نامههای مکرر اعضای انجمن در این خصوص تشکیل شد و حدود ۱۹ مشکل اساسی آنها استخراج شد.
او با اشاره به اینکه قیمت تمام شده افزایش هزینههای سربار، دستمزد و قیمت ارز و همچنین مشکلات بانکی و عدم گردش نقدینگی از اهم این مشکلات بود، خاطرنشان کرد: همیشه در بانکها ستون بدهیهای قطعهسازان دیده میشود و این در حالی است که مطالبات آنها نادیده گرفته میشود. البته فشار به قطعه سازان آنچنان که عنوان شده، فشار کاذبی نبوده است، ولی عامل آن نیز خودروساز نیست و به سیستم بانکی و مباحث مربوط به تحریم برمیگردد.
بازار به کام دلالان است
وی همچنین تاکید کرد: درد بزرگ ما این است که میگویند خودرو در بازار گران است، در حالی که سود بازار به جیب یک عده دلال میرود. علت آن هم این است که به شکل کاذب جلوی افزایش قیمت گرفته شده است و استراتژی توسعه در صنعت خودرو مدون نیست.
او با بیان اینکه سه عامل قیمت، کیفیت و خدمات پس از فروش رقابت ایجاد میکند، افزود: امروز شرکتهایی مثل رنو و پژو قطعهسازان ایرانی را تایید میکنند؛ یعنی اینکه قطعهساز رشد کیفی داشته است و با توجه به محدودیتهایی که در ورود تکنولوژی داریم، رشد کیفی در سطح قابل قبول و رقابتی بوده است.
عضو هیات مدیره انجمن قطعهسازان درباره اینکه آیا افزایش قیمت خودرو به دلیل افزایش قیمت قطعات آن بوده است؟ گفت: اخیرا یکسری افزایش قیمت به وجود آمده است؛ البته افزایش قیمت خودروسازان کمی متفاوتتر است. در برخی زمینهها مثل خودروهای آپشندار(دارای تجهیزات جانبی) این افزایش دیده شده است، ولی افزایش قیمت قطعات خودرو بسیار پایینتر از افزایش قیمت خودرو بوده است و اگر خودروسازان در این زمینه مدعی هستند، با آمار صحبت کنند.
معطل قطعهساز ایرانخودرو بودیم
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا این که از سوی خودروسازان عنوان میشود رشد صنعت قطعهسازی با رشد خودروسازان همراه نشده، مورد تایید شماست یا خیر؟ یادآور شد: اولا باید دید که چنین مسالهای اصلا چرا باید وجود داشته باشد. نکته دوم این است که اگر وقفهای بوده دلیل آن چیست؟ در حال حاضر ورود یکسری قطعات به لحاظ مشکلات مالی و گشایش اعتبار دچار وقفه شده و الان اکثر قطعات دارای چند منبع تامین هستند و قطعهسازان زیر ظرفیت اسمی خود کار میکنند؛ بنابراین در این زمینه مدیریت تامین خودروسازها باید جوابگو باشد.
او تصریح کرد: اگر با موج افزایش تیراژ خودرو، قطعهسازان نمیتوانستند حرکت کنند، هماکنون با افزایش تیراژ خودروها، قطعهسازان باید عقب میماندند.
وی ادامه داد: خط تولید ما توسط قطعهسازانی که با خودروسازان کار میکنند، دچار وقفه شده که مربوط به قطعات خودروهای مربوط به سری پژو است؛ بنابراین معطل قطعهساز ایران خودرو بودهایم.
صنعت خودرو را به ما بدهید
شهریاری همچنین درباره نظر انجمن قطعهسازان در زمینه قراردادهایی که خودروسازان با شرکتهای مختلف امضا میکنند، گفت: مشکل ما زمانی حل میشود که خودروسازان خصوصی شوند و البته سهام آنها نیز به قطعهسازان ارائه شود. در قرارداد «چری» ما مخالفت کردیم و بحث سهم کم قطعهسازان نیز اصلا مطرح نبود؛ چرا که نمیخواستیم مونتاژکار خودروهای چینی در داخل کشور باشیم و اعتقاد داریم که با این کار تواناییهای داخلی را زیر سوال بردهایم. در حال حاضر نوعی سیکیدی کاری مد شده است و سود ملی مورد توجه قرار نمیگیرد. وی تصریح کرد: قطعهساز میتواند در صنعت خودرو سهیم باشد، ولی نمیتواند کار خودروساز را انجام دهد، بنابراین باید استراتژی مشخصی تدوین شود و اگر این اتفاق بیفتد، بستر موجود را حمایت میکنیم. در حال حاضر نیز خودروسازان در دنیا در حال ادغام شدن هستند.
ارسال نظر