واگذاری سهام زاگرسخودرو به سایپا
در حالی که هنوز زمان زیادی از جنجال شرکت زاگرسخودرو (نماینده انحصاری پروتون در ایران) در پی عقد تفاهمنامه میان سایپا و پروتون مالزی نگذشته، خبرها از واگذاری بخشی از سهام این خودروساز خصوصی به پارسخودرو حکایت دارد. این موضوع را مسوولان ارشد دو خودروساز در گفتوگو با دنیایاقتصاد مورد تاکید قرار داده و تنها میزان دقیق واگذاری سهام و همچنین تاریخ نهایی نقل و انتقالات مشخص نیست.
حمیدرضا بهداد
در حالی که هنوز زمان زیادی از جنجال شرکت زاگرسخودرو (نماینده انحصاری پروتون در ایران) در پی عقد تفاهمنامه میان سایپا و پروتون مالزی نگذشته، خبرها از واگذاری بخشی از سهام این خودروساز خصوصی به پارسخودرو حکایت دارد. این موضوع را مسوولان ارشد دو خودروساز در گفتوگو با دنیایاقتصاد مورد تاکید قرار داده و تنها میزان دقیق واگذاری سهام و همچنین تاریخ نهایی نقل و انتقالات مشخص نیست. واگذاری سهام زاگرسخودرو به گروه خودروسازی سایپا در شرایطی صورت میگیرد که با وجود ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر خصوصیسازی شرکتهای دولتی، این شرکت اقدام به خرید سهام خودروسازی خصوصی کرده است. در حال حاضر مسوولان امر اصرار زیادی بر واگذاری شرکتهای دولتی به بخشخصوصی دارند اما اینکه چرا سایپا و زاگرسخودرو مسیری عکس را در پیش گرفتهاند پرسشی است که احتمالا باید پاسخ آن را در لابهلای رویارویی اخیر این دو شرکت جستوجو کرد.
چهارمین روز از پنجمین ماه امسال بود که مدیرانعامل سایپا و پروتون مالزی در روزی تعطیل در قلب وزارت صنایع و معادن گرد هم آمده و تفاهمنامهای را امضا کردند که متن و حاشیههای آن مدتها نقل محافل خودرویی بود و اولین حاشیه آن نیز به اعتراض شرکت خصوصی زاگرسخودرو یار دیرین پروتون مربوط میشد.
مسوولان این شرکت معتقد بودند پروتون همکار چندین سالهشان به حساب میآید و سایپا در عقد این تفاهمنامه به نحوی باید این شرکت خصوصی را راضی نگه دارد.
این داستان حدود یک ماهی ادامه داشت و زاگرسخودروییها نیز صراحتا اعلام کردند که در صورت نادیده گرفته شدن نقش آنها در تفاهمنامه سایپا و پروتون اجازه به سرانجام رسیدنش را نخواهند داد، همان طوری که چهار سال پیش مانع از اجرای تفاهمنامه پروتون با ایرانخودرو و سایپا شدند.
از سوی دیگر مسوولان سایپا نیز بارها عنوان کردند که تفاهمنامه آنها ارتباطی به نوع همکاری زاگرس خودرو و پروتون ندارد. این در شرایطی بود که به یکباره جنجالها خوابید و نه دیگر صدای اعتراض زاگرس خودرو به گوش رسید و نه مسوولان سایپا حرفی در این زمینه به میان آوردند و حتی از مدیران ارشد وزارت صنایع نیز که در این مورد پرسش میشد، همگی اعتقاد داشتند که بهتر است بحث مذکور ادامه پیدا نکند. این خاموشی ناگهانی طرفین در نوع خود بسیار عجیب جلوه میکرد چون نه تفاهمنامهای لغو شده بود و نه خبری رسمی از کنار آمدن آنها به گوش میرسید و تنها برخی شنیدهها از توافق نسبی سایپا و پروتون حکایت داشت.
سایپا میگوید بالای ۵۰، ما میگوئیم زیر ۳۰ سیروس غلامی مدیرعامل زاگرسخودرو در این زمینه به خبرنگار ما گفت: مدتی است بر سر انتقال بخشی از سهام این شرکت به سایپا در حال مذاکرهایم، اما هنوز موضوعی نهایی نشده و گفتوگوها ادامه دارد. وی با بیان اینکه تاکنون چندین جلسه میان مسوولان زاگرس خودرو و سایپا برگزار شده و پیشرفتهای خوبی هم به دست آمده تاکید کرد: سایپا میخواهد بیش از ۵۰درصد سهام زاگرسخودرو را برای شرکت زیرمجموعهاش یعنی پارسخودرو بخرد، در حالی که ما تنها حاضر به واگذاری ۱۶ تا ۳۰درصد از این سهام هستیم. چرا که اگر به خواسته آنها گردن نهیم، دیگر خصوصی بودنمان بیمعنی به حساب میآید و مدیریت شرکت عملا به دست سایپا خواهد افتاد.
وی ادامه داد: تمام هدف ما خصوصی ماندن زاگرس خودرو است و به همین دلیل زیر بار خواسته سایپا نخواهیم رفت. وی همچنین اظهار داشت: اگر مذاکرات به نتیجه برسد مونتاژ برخی محصولات گروه سایپا به خط تولید زاگرس خودرو در بروجرد واگذار و حتی شاید تامین نیاز بازار غرب کشور به این نوع خودروهای سایپا بر عهده ما قرار گیرد. اظهارات غلامی در شرایطی است که در حال حاضر بنا به توافقی دو طرفه، روزانه صد دستگاه پراید به خط رنگ زاگرس خودرو منتقل شده و روزانه درآمدی ۵۰میلیون تومانی را برای این شرکت به ارمغان میآورد.
رنگ کردن پراید سود ندارد
مدیر عامل زاگرس خودرو به رغم توافق مذکور معتقد است انتقال بدنه پراید برای استفاده از خط رنگ زاگرس خودرو، چندان سودی عاید این شرکت خصوصی نکرده و سود اصلی جای دیگری است. وی در این زمینه گفت: رنگ کردن روزی ۱۰۰ دستگاه پراید سود چندانی برای ما ندارد و اگر مذاکرات اخیرمان به نتیجه برسد آن وقت باید دم از سود زد.
اول تهدید کردیم بعد عاشق شدیم!
طبیعی به نظر میرسد که ریشه مذاکرات زاگرس خودرو و سایپا را در تفاهم نامه اخیر دومین خودروساز کشور با پروتون جست و جو کنیم. موضوعی که غلامی نیز آن را انکار نمیکند. وی در این باره تاکید کرد: این تفاهمنامه مانند کاتالیزوری بود که ما و سایپا را به سمت همکاری مشترک هل داد در واقع نمیتوان آغاز مذاکرات مان را ناشی از فشاری که روی یکدیگر وارد میکردیم ندانست.
مدیر عامل زاگرس خودرو ادامه داد: در واقع آغاز مذاکرات ما با تهدید و فشار همراه بود ولی هماکنون فضای مناسبی ایجاد شده و پای عشق و علاقه دو طرف برای به نتیجه رسیدن مذاکرات در میان است!
هیاتمدیره سایپا بیخبر است!
گفتههای مدیر عامل زاگرس خودرو در شرایطی است که رییس هیاتمدیره سایپا در گفتوگو با خبرنگار ما اعلام کرد که در جریان اخبار مذاکرات سایپا با این شرکت خصوصی نیستم. جواد نجمالدین با بیان این مطلب گفت: بنده به شخصه در جریان این مذاکرات نیستم ولی اگر قرار به واگذاری سهام زاگرسخودرو به پارسخودرو باشد باید این موضوع حتما به تصویب هیاتمدیره سایپا برسد هر چند که هنوز چنین بحثی در هیاتمدیره مطرح نشده است.
انجمن خودروسازان میزبان مذاکرات بود
بیخبری نجمالدین از مذاکرات سایپا و زاگرسخودرو در حالی است که رییس انجمن خودروسازان خبر از میزبانی این انجمن برای مذاکرات میدهد. احمد نعمتبخش در این باره گفت: پس از عقد تفاهمنامه سایپا و پروتون و به واسطه حاشیههایی که پیش آمد، جلساتی با حضور مسوولان سایپا و زاگرس خودرو به میزبانی انجمن برگزار شد.
وی نیز با تایید ریشه داشتن این مذاکرات در تفاهمنامه مذکور، تاکید کرد: آن طور که بحث شد قرار بود طرفین بخشی از سهام خود را به یکدیگر واگذار کنند که در حال حاضر چندان در جریان سرانجام آن نیستم.
تمایلی به اظهارنظر نیست
اما عضو هیاتمدیره سایپا نیز انجام مذاکرات میان این شرکت و زاگرس خودرو را تایید، اما حاضر به توضیحات بیشتر در این زمینه نشد.
محمدرضا روشنیمقدم در این زمینه، گفت: حاشیههای تفاهمنامه سایپا با پروتون و اعتراض زاگرس خودرو، بیش از حد رسانهای و سیاسی شده به همین دلیل، تمایلی به صحبت کردن در این باره ندارم. وی در عین حال تاکید کرد: انتقال بدنه پراید برای استفاده از خطوط رنگ زاگرس خودرو، هیچ ربطی به تفاهمنامه سایپا و پروتون ندارد.
ارسال نظر