تولید سه خودرو ملی در سایپا

مژگان میرزایی

«خودروی ملی تولید می‌کنیم» این گفته خیلی از مدیران دو شرکت بزرگ خودروساز کشورمان حتی قبل از تولید سمند است، به طوری که در حال حاضر تولید خودرو با برند ملی یا موتور ملی تبدیل به مسابقه‌ای شده که هر دو شرکت سعی دارند برنده خط آخر باشند. اما در دولت نهم این ایده تشدید شده به طوری که از سال ۸۵ و همزمان با رونمایی از موتور ملی در شرکت ایران خودرو از سوی احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری به شرکت‌‌های خودروساز به طور جدی این امر تکلیف شد. این در حالی است که تکلیف مذکور موجب شده شرکت‌های خودروساز با وجود هزینه سنگین، تولید محصولات ملی را به طور جدی در برنامه کاری خود قرار دهند، حال پس از تولید سمند در ایران خودرو شرکت سایپا نیز به گفته مقامات ارشد آن تولید سه خودرو و موتور ملی را در دستور کار خود قرار داده به طوری که یکی از خودروها زیر ۱۰میلیون تومان قیمت داشته و دو خودروی دیگر بین ۱۰ تا ۲۰میلیون تومان برآورد قیمتی شده است. به گفته روشنی مقدم رییس هیات مدیره سایپا خودروی ملی زیر ۱۰میلیون تومان این شرکت بهمن ماه و دو خودروی دیگر حداکثر دو تا سه سال آینده وارد بازار خواهد شد. از سوی دیگر علاوه بر این سه محصول شرکت سایپا سعی دارد B۹۰ یکی دیگر از محصولات تولید شده بر روی پلت‌فرم تندر-۹۰ را تولید کند که این خودرو نیز تا سال ۸۹ به بازار عرضه می‌شود.

تولید خودروهای جدید و همچنین خروج زانتیا از خط تولید از سوی سایپا سوژه‌هایی هستند که با روشنی مقدم رییس هیات مدیره شرکت سایپا به گفت‌وگو نشستیم..

تولید سه محصول ملی سایپا

همان طوری که عنوان شد، ملی‌سازی یا ملی‌گرایی در صنعت خودروسازی را می‌توان شعار شرکت‌های خودروساز طی سال‌های گذشته دانست به طوری که تولید خودرو یا موتور ملی به طور جدی در دستور کار این شرکت‌ها قرار گرفته است.

شرکت ایران خودرو با تولید سمند اولین خودروی ملی را به تولید رساند و اینک سایپا خبر از عرضه خودروی ملی خود طی چند ماه آینده می‌دهد به طوری که به گفته روشنی مقدم اولین محصول کاملا ایرانی این شرکت در بهمن ماه رونمایی خواهد شد.

این خودرو که تاکنون با کد S۸۱ شناخته می‌شد و به تازگی از سوی مسوولان شرکت سایپا به کد S ۲۳۱ تغییر نام داده، خودرویی است که در کلاس B قرار داشته و بدنه آن بر روی پلت‌فرمی ترکیبی از پراید و ریو قرار گرفته است. از سوی دیگر موتور این خودرو با کمک مرکز تحقیقات موتور آلمان EFV در حال طراحی است و قرار است این موتور با برند سایپا بر روی خودروی S۸۱ نصب شود حجم موتور این خودرو ۵/۱لیتر بوده و دارای هشت سوپاپ است که توانایی تولید ۸۵ اسب‌بخار قدرت را دارد.

به گفته روشنی‌مقدم شرکت سایپا به موازات اجرای خودروی (S ۲۳۱ (S ۸۱ طراحی و تولید دو محصول جدید دیگر را نیز آغاز کرده که این دو محصول جدید طی دو تا سه سال آینده وارد بازار خواهند شد.

نایب‌رییس هیات‌مدیره گروه خودروسازی سایپا درخصوص مشخصات این دو خودروی جدید نیز می‌گوید: این دو خودرو هم‌اکنون با کدهای ۳۳۱ و ۴۳۱ نام‌گذاری شده است، کد ۳۳۱ خودرویی است که بر روی پلت‌فرم ۸۱ S طراحی شده بدنه کشیده‌ای دارد و در اصل نسل بعدی ۸۱ S می‌باشد.

۴۳۱ نیز بر روی پلت‌فرم ۹۰ X (ال-۹۰) طراحی خواهد شد که ابعادی برابر با مگان خواهد داشت و با قوای محرکه ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ سی‌سی تولید و به بازار عرضه خواهد شد.

به گفته روشنی‌مقدم سه خودروی جدید سایپا صد درصد ملی هستند که توسط مرکز تحقیقات این شرکت طراحی شده‌ است. خودروی ۲۳۴ S با قیمتی کمتر از ۱۰میلیون تومان و دو خودروی ۳۳۱ و ۴۳۱ با قیمتی در حدود ۲۰میلیون تومان به بازار عرضه خواهند شد.

ساندرو، سال ۸۹ به بازار می‌آید

مذاکرات اولیه برای تولید ساندرو که محصول جدید شرکت داچیای رنو بوده و در نمایشگاه خودروی پاریس نیز رونمایی شد به اتمام رسیده و احتمالا این خودرو در سال ۸۹ وارد بازار خواهد شد. روشنی‌مقدم ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: مذاکرات اولیه برای تولید خودروی ۹۰ B (ساندرو) که محصول جدید تولید شده بر روی پلت‌فرم ال-۹۰ است به اتمام رسیده و تولید آن در یکی از پایگاه‌های تولیدی سایپا آغاز خواهد شد.

ساندرو که برای اولین بار در نمایشگاه خودروی پاریس ۲۰۰۸ به معرض نمایش گذاشته شده خودرویی هاچ‌بک است که بر روی پلت‌فرم ال-۹۰ طراحی شده و مانند تندر-۹۰ دارای آپشن و مدل‌های مختلف است. ساندرو از لحاظ ابعاد از پژو ۲۰۶ بزرگ‌تر بوده و دارای موتور ۱۶۰۰سی‌سی چهار سیلندر است که با این موتور می‌تواند ۶۴ اسب‌بخار قدرت تولید کند از سوی دیگر این خودرو در رده خودروهای کم‌مصرف قرار دارد به طوری که خودروی مذکور با باک ۵۰لیتری در هر ۱۰۰کیلومتر در سیکل ترکیبی تنها هفت لیتر بنزین مصرف می‌کند. این خودرو در اروپا در رده خودروهای ارزان‌قیمت قرار دارد و با قیمتی در حدود ۸ تا ۱۱هزار یورو در بازار عرضه می‌شود. نایب‌رییس هیات‌مدیره سایپا از عرضه این خودرو در بازار ایران با قیمتی در حدود قیمت تندر-۹۰ خبر داده به طوری که وی در خصوص قیمت این خودرو در ایران می‌گوید: این خودرو ۱۰ تا ۲۰درصد نسبت به تندر- ۹۰ گرانتر خواهد بود و افزایش قیمت چشمگیری نسبت به تندر -۹۰ نخواهد داشت.

روشنی‌مقدم در پاسخ به این پرسش نیز که آیا برای تولید محصولات دیگری با شرکت رنو مذاکراتی صورت گرفته یا خیر، عنوان می‌کند: مذاکراتی صورت گرفته، اما به دلیل اینکه هنوز پیشرفت زیادی حاصل نشده اعلام نهایی آن‌را به اتمام مذاکرات موکول کرده‌ایم.

در صورت حذف زانتیا تا ۱۰ سال خدمات می‌دهیم

خبر خروج زانتیا از خط تولید سایپا که چندی پیش از سوی مسوولان این شرکت اعلام شد دارندگان این خودرو را با نگرانی چگونگی ارائه خدمات، پس از حذف این خودرو از چرخه تولید سایپا مواجه کرد.ظاهرا زانتیا به دلیل مشکلات به‌وجود آمده در تامین قطعه طی ۵/۱سال آینده از خط تولید سایپا خارج خواهد شد. اما روشنی مقدم با اعلام آنکه هیچ مشکلی برای ارائه خدمات به این خودرو پس از حذف تولید وجود ندارد، اظهار داشت: در صورت حذف هر یک از محصولات از خط تولید امکان ارائه خدمات تا ۱۰ سال وجود دارد و این امر در خصوص زانتیا نیز صدق می‌کند به همین دلیل دارندگان آن نباید نگران چگونگی ارائه خدمات پس از حذف تولید این خودرو باشند.

وی در خصوص خودروی جایگزین زانتیا نیز می‌گوید: در‌حال‌حاضر مذاکراتی را با شرکت سیتروئن آغاز کرده‌ایم تا پیش از حذف زانتیا تولید آن در شرکت آغاز شود، این خودرو بر روی پلت‌فرم C۴ طراحی شده و خودرویی است صندوق‌دار و ابعادی بزرگ‌تر از زانتیا دارد.

وی در ادامه عنوان می‌کند: C۴ اواسط سال ۸۹ وارد بازار شده و تولید آن با ۴۰درصد ساخت داخل در کشور آغاز خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش نیز که آیا سایپا برنامه‌ای برای واردات این خودرو پیش از آغاز تولید در کشور دارد یا خیر، عنوان می‌کند: هنوز تصمیمی در خصوص واردات این خودرو به صورت CBU پیش از تولید اخذ نشده و احتمالا این خودرو به صورت تولید داخل وارد بازار می‌شود.

از سوی دیگر شرکت سایپا اوایل سال‌جاری اقدام به رونمایی از زانتیای فیس‌لیفت شده در این شرکت کرد که به گفته روشنی‌مقدم در صورت حذف زانتیا از خط تولید، این خودرو نیز حذف خواهد شد. وی در پاسخ به این پرسش نیز که زانتیای فیس‌لیفت شده چه زمانی وارد بازار خواهد شد،می‌گوید: تولید این خودرو در شرکت سایپا آغاز شده اما تیراژ آن محدود است به همین دلیل عرضه آن را به افزایش تیراژ تولید این خودرو موکول کرده‌ایم که طی یک الی دو ماه آینده تولید آن افزایش یافته و عرضه آن به بازار آغاز می‌شود.

فعلا برنامه برای خودروی هیبرید نداریم

سال گذشته و به منظور گسترش سبد سوختی مجلس طرح حمایت از تولید خودروهای هیبریدی را به تصویب رساند که براساس آن مسوولان موظف شدند که خودروسازان را در برنامه‌های تحقیقات و تولیدی حمایت کنند، هرچند در همان ابتدا خودروسازان از تصویب این مصوبه ابراز رضایت کردند به طوری که شرکت ایران‌خودرو نیز وعده عرضه اولین محصول هیبرید را در سال ۸۷ داد اما با گذشت یکسال هنوز خبری در این خصوص از سوی خودروسازان منتشر نشده است. به طوری که روشنی‌مقدم تولید این خودروها را در مرحله طرح و تحقیق دانست و اظهار داشت: در حال حاضر برنامه‌ای برای تولید نداریم و این طرح در حال حاضر در مرحله تحقیقاتی قرار دارد.

به گفته وی طی دو سال آینده امکان تولید یا عرضه این خودروها به بازار وجود ندارد اما برای پیش بردن این تحقیقات با دانشگاه‌های فنی مهندسی نیز همکاری می‌کنیم.

روشنی‌مقدم در خصوص تولید خودروهای گازوئیل‌سوز نیز می‌گوید: وانت گازوئیل‌سوز طی چند ماه آینده وارد بازار خواهد شد اما برای تولید خودروهای گازوئیل‌سوز سواری فعلا برنامه‌ای نداریم.