گروه خودرو- در شرایطی که مسوولان سایپا به هیچ وجه تمایلی به دل کندن از پراید، محصول پرتیراژ و پرفروش‌شان ندارند، ظاهرا قرار است تغییر و تحول در خط تولید دومین خودروساز بزرگ ایران، قربانی دیگری بگیرد و آن قربانی، زانتیا است.

خودرویی که سال ۱۹۹۳ میلادی تولید آن در شرکت سیتروئن فرانسه آغاز و سال ۲۰۰۱ دعوت سایپا را پذیرفت و میهمان خط تولید این شرکت شد.

زانتیا طی هفت سالی که در بازار ایران حضور دارد، همواره محبوب بوده و پرفروش؛ به نحوی که حتی سال گذشته که پس از سهمیه‌بندی بنزین، قیمت آن در بازار به مرز ۳۲میلیون تومان نیز رسید باز هم مشتریانش را حفظ کرد و هم‌اکنون که ۳۰میلیون تومان قیمت دارد، آن طور که نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت می‌گویند، هنوز هم پرمشتری است.

اما حال چه شده که سایپا می‌خواهد از زانتیا دل کنده و آن را کنار پیکان به موزه بفرستد، پرسشی است که باید پاسخ آن را در شرکت سیتروئن جست‌و‌جو کرد.

زیرا آن طور که محمدرضا روشنی‌مقدم، نایب‌رییس هیات‌مدیره سایپا در گفت‌و‌گوی روز گذشته خود با ایسنا، عنوان کرده قرار است محصول دیگری از این خودروساز معتبر فرانسوی جای زانتیا را در خط تولید سایپا بگیرد، یعنی سیتروئن C۴!

محمدرضا روشنی‌مقدم در این زمینه خاطرنشان کرد: طبق قراردادی که با شرکت سیتروئن داریم این شرکت تا حدود ۵/۱ سال آینده بیشتر نمی‌تواند قطعات زانتیا را برای ما تهیه کند. بنابراین تولید آن تا اواسط سال ۸۹ بیشتر ادامه نخواهد داشت.

وی افزود: در این میان در حال مذاکره با شرکت یاد شده برای ورود یک محصول جدید و جایگزینی آن با زانتیا هستیم تا قبل از توقف تولید زانتیا بتوانیم تولید محصول جدید را آغاز کنیم.

نایب رییس هیات مدیره سایپا درباره اینکه چه خودرویی جایگزین این محصول سایپا خواهد شد، اظهار کرد: این خودرو دارای مشخصات و قابلیت‌هایی بالاتر از زانتیای فعلی خواهد بود. این خودرو روی پلت‌فرم C۴ طراحی شده است و خودرویی است صندوق‌دار و با ابعادی بزرگ‌تر از زانتیا و علاوه بر این در کشورهای چین و آرژانتین نیز تولید می‌شود.

روشنی‌مقدم درباره قیمت آن نیز گفت: قیمت آن بالاتر از زانتیا خواهد بود و با ساخت داخل حدود ۴۰‌درصد به بازار عرضه می‌شود. وی در پاسخ به این سوال که آیا فکر نمی‌کنید با توجه به قیمتی که محصول جدید جایگزین زانتیا دارد، بازار این محصول به خطر بیافتد؟ تصریح کرد: اختلاف قیمت این دو خودرو خیلی زیاد نیست. ضمن این‌که خودرو جایگزین مشخصات و قابلیت‌های بیشتری نسبت به زانتیای فعلی دارد بنابراین بازار این خودرو با تهدیدی مواجه نخواهد شد.

نایب رییس هیات مدیره سایپا درباره آخرین وضعیت مراحل مذاکره و عقد قرارداد نیز اظهار کرد: کارهای مربوط به عقد قرارداد مراحل نهایی خود را پشت سر می‌گذارد و این خودرو با ۴۰درصد ساخت داخل به بازار عرضه خواهد شد.

وی درباره توقف خط تولید زانتیای فیس لیفت نیز گفت: همزمان با توقف تولید زانتیا در اواسط سال ۸۹، تولید این خودرو نیز باتوجه به وابستگی حدود ۵۰درصد از قطعات آن به خارج نیز قطع خواهد شد.

روشنی‌مقدم در ادامه و در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که با توجه به همکاری که سایپا برای تولید خودرو مشترک با شرکت پروتون شروع کرده، انجام کار مونتاژکاری محصول سیتروئن سیاستی متناقض با سیاست تولید مشترک و تحت برند سایپا نیست؟ توضیح داد: خیر، این کار مغایرتی با کار قبلی ما ندارد. سایپا در بخش‌هایی از بازار که تقاضاهای بالایی دارد برای ایجاد برند حرکت کرده که از سیاست‌های اصلی ما نیز است، ولی برای بخش‌های دیگری از بازار نیز این توجیه اقتصادی وجود دارد که از خودروهایی که دیگران طراحی کرده‌اند با همکاری خارجی‌ها تولید داشته باشیم و برای بخشی از بازار نیز که تقاضا کمتر است از بحث واردات به شکل محدود استفاده کنیم. بنابراین سیاست کلی ما پاسخگویی به نیازهای مختلف مشتریان است.

وی درباره این‌که آیا توسعه همکاری‌های سایپا با شرکت سیتروئن با توجه به سیاست‌های خارجی کشور درباره روابط با فرانسه کار درستی است؟ اظهار کرد: همکار‌های ما با شرکت‌های فرانسوی نسبت به سال‌های قبل توسعه نیافته و همکاری ما تنها در راستای جایگزینی محصول جدید به‌جای محصول فعلی است، بنابراین کاری برخلاف سیاست‌های خارجی کشور انجام نداده‌ایم. نایب رییس هیات مدیره سایپا همچنین در ادامه و درباره خودرو وارداتی سیتروئن c۵ سایپا و این‌که آیا هنوز وارداتی از این خودرو انجام می‌شود؟ اظهار کرد: واردات این خودرو را با توجه به توقف تولید مدل قبلی از سوی سیتروئن چند ماهی است قطع کرده و از اواخر امسال نیز newC۵ را که کاملا متفاوت با c۵ فعلی است، جایگزین می‌کنیم.

وی درباره اینکه آیا این محصول جدید فیس لیفت c۵ محسوب می‌شود؟ گفت: خیر این طور نیست؛ چراکه newC۵ محصولی با پلت‌فرم کاملا جدید است و غیر از این خودرو محصول جدید وارداتی دیگری از سیتروئن در برنامه‌ کاری نخواهیم داشت.