روز گذشته از سوی سرپرست سازمان استاندارد تشریح شد
آغاز طرح ویژه نظارت بر استاندارد قطعات خودرو و خودروسازها
گروه خودرو- هر خودرو از ۳۶هزار قطعه تشکیل شده که از بین قطعات موجود، هزار و ۸۰۰ مورد آن پرگردش و بیشتر مورد تعویض و تعمیر قرار میگیرند، این در حالی است که در ایران تنها ۵۱ قطعه خودرو مشمول استاندارد اجباری است، که از بین این تعداد ... نیز قطعات تقلبی در خط تولید یا در بازار به وفور یافت میشود به طوری که به گفته مدیرعامل شرکت تهیه و توزیع قطعات و لوازم یدکی ایرانخودرو (ایساکو) بیش از ۵۰درصد بازار قطعات یدکی خودرو در اختیار قطعات غیراستاندارد قرار داد. این امر پرواضح است که تعیین استاندارد قطعات خودرو برعهده سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است این سازمان که زیر نظر وزارت صنایع و معادن فعالیت میکند بر استاندارد بودن قطعات به کار رفته در صنعت خودروسازی کشور نظارت دارد. این نظارت مستمر هرچند در مواقعی منجر به وقوع آتش سوزی خودرویی همچون ۴۰۵ در مقطعی از تولید این خودرو شد، اما گلایه از کیفیت خودروهای تولیدی که خودروسازها دلیل اصلی آن را استفاده اجباری از قطعات بیکیفیت داخلی میدانند نیز شاید نظارت دقیقتر موسسه استاندارد را در این زمینه میطلبد.
به طوری که نظامالدین برزگری، سرپرست سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران روز گذشته از نظارت جدی این سازمان بر استاندارد قطعات خودرو و خودروسازها از ابتدای آبانماه سخن گفته است.
وی در نشست خبری که در موسسه استاندارد برگزار شد از اجرای طرح ویژه نظارت بر قطعات خودرو و خودروسازها خبر داد و اظهار داشت که در این طرح مراکز خدمات پس از فروش، مراکز عرضه قطعات خودرو و خط تولید خودروسازان به صورت مستمر بازرسی میشوند. سرپرست موسسه استاندارد همچنین (COP) (طرح نمونهبرداری از خط تولید خودروسازان) تا پایان آبانماه امسال را مورد تاکید قرار دارد و عنوان کرد که در صورتی که در نمونهبرداری از خطوط تولید مشخص شود که ۵۱ استاندارد مربوط به خودرو و همچنین استاندارد اجباری قطعات خودرو رعایت نشده است، با خودروسازان برخورد قانونی خواهد شد. وی با اشاره به این که برای سال آینده معیار مصرف سوخت برای خودروهای تولید داخل یورو ۳ و برای خودروهای وارداتی یورو ۴ پیشنهاد شده است، گفت: بیشترین شکایات مربوط به جعل نشان برخی قطعات خودرو همانند لنت ترمز و سیبک فرمان بوده است که این قطعات با برندهای تقلبی در مراکز عرضه، فروخته میشدند.برزگری با بیان این که طرح جامع نظارت هماهنگ استانداردها از دو سال پیش اجرا شده است، افزود: در مورد برخی از اقلام دارای استاندارد اجباری، طرحهای ویژه نظارت نیز اجرا میشود که خودرو و نیز از آن جمله است. سرپرست موسسه استاندارد همچنین در پایان نشست خود به برخی از سوالات مطرح شده از سوی خبرنگاران پاسخ داد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا پلیس میتواند نام خودروهای غیراستاندارد را اعلام کند یا خیر؟ توضیح داد که در سازمان استاندارد کمیسیون ایمنی ناوگان حملونقل وجود دارد که سه کارگروه داشته که در آنها علت تصادفات بررسی میشود.
در یکی از این کارگروهها نیز پلیس راهور ناجا عضو بوده و بین پلیس و سازمان استاندارد نیز همکاری خوبی وجود دارد، اما به طور کلی وظیفه تدوین استاندارد و اعلام استانداردهای اجباری و در عین حال اعلام خودروهای بیکیفیت با سازمان استاندارد است نه پلیس.
درآمدزایی ممنوع
هفته گذشته مدیرعامل شرکت پرشیا خودرو نماینده انحصاری خودروهای BMW طی نشست خبری از سختگیریهای موسسه استاندارد در مورد محصولات BMW انتقاد و عنوان کرده بود که اگر موسسه استاندارد در مورد خودروهای داخلی چنین سختگیریهایی را اعمال میکرد به طور حتم وضعیت محصولات داخلی بهتر از وضعیت فعلی بود. وی همچنین تاکید کرده بود که موسسه استاندارد برای هر یک از خودروهای وارداتی ۵۱ مورد استاندارد را چک میکند که این امر منجر به پرداخت هزینه گزافی از سوی شرکتهای وارد کننده میشود. رحیمی در ادامه گفته بود که موسسه استاندارد از واردکنندگان خودرو هزینه هشت در هزار و همچنین هزینه بازدید فیزیکی را اخذ میکند این در حالی است که برزگری در پاسخ به سوالی درباره این که آیا سازمان استاندارد به دنبال درآمدزایی در مورد خودروهای وارداتی است یا خیر تصریح کرد: در مورد خودروهای وارداتی به هیچ وجه به دنبال درآمدزایی نیستیم؛ اگر هم طبق قانون درآمدی کسب کنیم، این مبالغ به خزانه واریز میشود.
در ادامه این نشست خبری، مرندی مقدم - مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - نیز با اشاره به این که پیش از این هر زمان که خودرویی در کشور تولید میشد، فقط برای نمونه از خودرو TA یا تایید نوع صادر و برای سایر تولیدات از همان نوع نمونهبرداری نمیشد، گفت: ایران در قاره آسیا چهارمین کشور پس از کرهجنوبی، ژاپن و چین محسوب میشود که طرح نمونهبرداری از خطوط تولید خودروسازان را پیاده میکند.
وی تاکید کرد: اگر در نمونهبرداری از خطوط تولید مشخص شود که نمونهها با TA صادر شده انطباق ندارند، از تولید و شمارهگذاری خودروهای غیراستاندارد جلوگیری میشود.
او تاکید کرد: دستورالعملهای لازم برای اجرای طرح نمونهبرداری از خطوط تولید خودروسازان تا پایان مهر ماه سالجاری نهایی میشود که براین اساس بدون اعلام قبلی و به صورت رندوم اقدام به نمونهبرداری از خطوط تولید خودروسازان خواهیم کرد.
وی همچنین اعلام کرد: به زودی بازرسی از قطعات خودرو در مراکز عرضه و تعمیرگاههای سراسر کشور نیز آغاز میشود و در این راستا شرکتهای خدمات پس از فروش نیز کنترل میشوند.
ارسال نظر