با صنعت خودرو شوخی نکنید

عکس:حمید جانی‌پور

مژگان میرزایی

اظهارات سردار محمد رویانیان، رییس پلیس کشور و رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل مصرف سوخت مبنی بر ایمن نبودن خودروهای داخلی تاکنون با واکنش بسیاری از سوی مسوولان صنعتی کشور همراه بوده است، به طوری که... وزیر صنایع و معادن طی برنامه‌ای خبری در واکنش به گفته‌های سردار رویانیان پلیس را فاقد مسوولیت تدوین استاندارد خودرو خوانده و تاکید داشت که مسوول تدوین استاندارد ایمنی خودرو در هیچ جای دنیا پلیس نیست.

تنها دو روز پس از گفته‌های محرابیان، سردار رویانیان بار دیگر پلیس را اصلی‌ترین مرجع ایمنی خودرو در دنیا دانست و اظهار داشت که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هیاتی متشکل از کارشناسان پلیس، راه، صنایع و وزارت کشور که در اروپا نماینده شهرداری هستند تمام استاندارد‌های خودرو را در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می‌دهند که به لحاظ اهمیت نظریه پلیس در این هیات از دو نماینده پلیس استفاده می‌شود.

اما این موضوع با اظهار نظر طرفین خاتمه نیافت چرا که محرابیان، وزیر صنایع و معادن در مصاحبه‌‌ای تلویزیونی با تغییر مواضع خود اظهار داشت که پلیس به دلیل آنکه با حوادث رانندگی بیشتر در ارتباط است می‌تواند مرجع مناسبی برای تدوین استاندارد خودرو باشد و بهتر است که از پلیس در تدوین استاندارد ایمنی خودرو استفاده شود.

انتقاد سردار رویانیان مبنی بر ایمن نبودن خودروهای داخلی و تهدید به معرفی این خودروها از سال آینده به اصلی‌ترین حاشیه مراسم افتتاحیه «طرح خدمات در محل مشتری امداد خودرو سایپا» تبدیل شد، به طوری که مهرداد بذرپاش، مدیرعامل گروه صنعتی سایپا نیز در این مراسم اظهار داشت: اینکه گفته می‌شود اکثر خودروهای داخلی ناایمن هستند درست نیست.

وی در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران در واکنش به گفته‌های سردار رویانیان رییس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور عنوان کرد: بنده در جایی قرار گرفته‌ام که باید از صنعت خودرو دفاع کنم و این بدان معنی، نیست که ما هیچ ایرادی در فرآیند تولید و یا کیفیت خودروها نداریم، اما در خصوص اینکه گفته می‌شود که بسیاری از سوانح رانندگی به دلیل پایین بودن کیفیت خودروهای داخلی است را قویا تکذیب و اعلام می‌کنم که هیچ آمار دقیقی در این خصوص اعلام نشده است.

بذرپاش در ادامه اظهار داشت: پلیس باید در ایمنی خودروها نظارت داشته باشد. از سوی دیگر بازخوردهای پلیس در حوزه‌های فنی و کیفی می‌تواند کمک موثری برای صنعت خودروسازی باشد اما ما از دوستان تقاضا داریم که این بازخوردها را به صورت مهندسی و دقیق که قابل استناد باشند به ما ارائه کنند که ما بتوانیم در بهبود و کیفیت محصولاتمان از آنها استفاده کنیم، اما اینکه در مصاحبه به این موضوع اشاره شود آن هم به صورت عمومی و در رسانه‌ها این امر تنها موجب نگرانی مردم و تضعیف صنعت خودرو خواهد شد و هیچ منفعت دیگری برای ما نخواهد داشت.

تست جاده‌ای داریم

موضوع تست جاده‌ای و تست تصادف از مباحث مهم صنعت خودروسازی است. به طوری که به گفته بسیاری از کارشناسان نبود این دو مرکز تست در کشور موجب افت کیفی خودروهای داخل شده و امکان تست مداوم خودرو و برای برطرف کردن عیوب را از خودروسازان سلب کرده است.

بذرپاش در این خصوص اظهار داشت: در کشور تست جاده‌ای داریم اما تست تصادف نیاز به تجهیزات خاص دارد که راه‌اندازی آن هزینه بسیاری را برای خودروسازان در بر خواهد داشت، به همین دلیل تاکنون هیچ سرمایه‌گذاری در این خصوص در کشور صورت نگرفته است.

بذرپاش در پاسخ به این پرسش که با وجود نبود تست تصادف، خودروسازان محصولات خود را به چه طریقی تست می‌کنند، می‌گوید: در حال حاضر شرکت‌های خودروساز از تجهیزات سایر شرکت‌ها که با آنها قرارداد بسته شده استفاده می‌کنند و سایپا و ایران‌خودرو نیز محصولات خود را در این مراکز ارزیا بی می‌کنند.

به گفته بذرپاش تست تصادف (کرش تست) یکی از تست‌های ۵۲ گانه است که خودروسازان باید پیش از شروع تولید آن را طی کرده و مجوز مذکور را پاس کنند که این تست تنها به هنگام تولید یک محصول جدید و در فاز طراحی انجام می‌شود.

درخصوص پرتون صحبت نمی‌کنم

اعتراض و انتقاد شرکت زاگرس خودرو نماینده شرکت پرتون در ایران هنوز به پایان نرسیده که این بار ایران‌خودرو نیز به آن ملحق شد شرکت ایران‌خودرو مدعی شده است که با عقد قرارداد همکاری میان این دو شرکت، قرارداد تولید خودروی اسلامی که از حدود دو سال پیش طرح تولید آن از سوی شرکت ایران‌خودرو مطرح شده بود، منتفی شد و در این میان شرکت ایران‌خودرو متضرر شده است. اعتراض دو شرکت زاگرس خودرو و ایران‌خودرو به نمایندگان مجلس نیز رسیده به طوری که سیدحسین هاشمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این خصوص می‌گوید: کمیسیون حتما وارد این قرارداد خواهد شد و به صورت جدی روی آن بحث خواهد کرد، چراکه بر پایه نقش نظارتی که برای مجلس تعریف شده. نمایندگان باید حساسیت‌های لازم را روی چنین قراردادهایی داشته باشند.

به گفته هاشمی خبرها و شایعات به وجود آمده به دلیل انتشار نیافتن مفاد قرارداد همکاری سایپا و پروتون و جزئیات همکاری منعقد شده بین دو شرکت بوده و مسوولین باید نسبت به انتشار متن این قرارداد اقدام کنند.

اما بذرپاش در این خصوص به خبرنگاران گفت که تاکنون از ما نخواسته‌اند که گزارشی در این زمینه ارائه دهیم، از سوی دیگر من درخصوص قرارداد پرتون صحبت نمی‌کنم.

تولید ۴۵درصد محصولات به صورت پایه گازسوز

بر اساس گفته بذرپاش طی دو هفته آینده موتور پایه گازسوز شرکت سایپا رونمایی خواهد شد که با این اقدام سایپا، پس از ایران‌خودرو تولید موتور پایه گاز‌سوز را در برنامه کار خود قرار خواهد داد.

بذرپاش در حاشیه این مراسم در پاسخ به این پرسش که چند دستگاه از خودروهای شرکت سایپا با این موتور به تولید خواهد رسید عنوان کرد سعی ما بر این است که پس از رونمایی موتور پایه گازسوز ۴۰ تا ۴۵درصد از محصولات‌مان را با این موتور به تولید برسانیم.

رشد ۳۰درصدی خدمات‌رسانی

مارکولایی مدیرعامل امدادخودروی سایپا روز گذشته و در مراسم افتتاحیه طرح خدمات در محل مشتری شرکت امدادخودروسایپا که با حضور «دانشجو» استاندار تهران، اکبری رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، مهرداد بذرپاش مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا و تفرشی مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو برگزار شداظهار داشت: یکی از محورهای شرکت امدادخودرو سایپا طرح معماری سازمان بود که با توجه به مطالعاتی که در سه ماه گذشته و در حوزه خدمات و امداد صورت گرفت به روشی در ارائه خدمات در محل مشتری رسیدیم که این طرح امروز افتتاح خواهد شد.

وی در ادامه می‌گوید: در حال حاضر بیش از ۳میلیون خودرو در کشور تردد دارند که سهم شرکت امدادخودروی سایپا برای امدادرسانی به این حجم، تنها ۷۸۰هزار مشتری که در اطلاعات شرکت ثبت‌نام کرده‌اند و مابقی از سایر مراکز نیاز خود را برطرف می‌کنند.

به گفته مارکولایی در حال حاضر در شبکه خدمات پس از فروش سایپا دو نقطه تلافی میان مشتری و خدمات دهنده وجود دارد که شبکه خدمات‌دهی یکی از این نقاط است که به همین منظور نزدیک به ۸۵۰ مرکز ارائه خدمات گارانتی و وارانتی در نظر گرفته شده، از سویی دیگر ارائه خدمات در محل نقطه بعدی تلاقی است که با وجود این دو مرکز باز هم نمی‌توانیم تمام نیاز مشتریان را پاسخ بدهیم به همین دلیل بخش عظیمی از مشتریان نیاز خود را از خارج از شبکه تامین می‌کنند.وی معتقد است با راه‌اندازی طرح جدید، میزان مراکز خدمات‌رسانی سایپا تا ۳۰درصد افزایش خواهد یافت.

به گفته مارکولایی تا کنون ارائه خدمات در محل فقط برای خودروی زانتیا و در سه شهر کشور انجام می‌شد اما با اجرای این طرح کلیه خدمات فنی آپشن کردن خودرو، خدمات تیونینگ و تقویت سیستم‌های خودروی نیز در محل انجام می‌شود و نیازی به گرفتن اشتراک و یا کارت عضویت وجود ندارد بلکه هر خودروی از هر گروهی و یا هر سنی می‌تواند از این خدمات استفاده کند.

مارکولایی در ادامه می‌گوید: این طرح در سه فاز صورت می‌گیرد در فاز اول در تهران و با ۲۲ دستگاه خودروی ال ۹۰ و زانتیا خدمات ارائه می‌کنند، در فاز دوم و با برطرف کردن مشکلات ارائه خدمات در تمام کلان شهرها در دستور کار قرار می‌گیرد و در فاز سوم این پروژه نیز در تمام شهر، اجرا می‌شود.

به صنعت خودرو ضربه نزنیم

حواشی به وجود آمده طی روزهای گذشته موجب شد که مهرداد بذرپاش مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در این مراسم به پاسخگویی درخصوص مباحث مطرح شده در خصوص ایمن نبودن خودروهای داخلی بپردازد. وی در این زمینه گفت: طی هفته گذشته مساله‌ای مطرح شد مبنی بر اینکه خودروهای داخلی فاقد ایمنی هستند که باید به آن پاسخ روشن داد طی نه ماه سال ۸۶ در مجموع ۱۷هزارو ۴۷۲ مورد تصادف در معابر شهری و برون‌شهری ثبت شده که طبق گزارش پلیس از این تعداد ۲۲۰ مورد مربوط به نقص فنی خودرو بود. اما در گزارش ارائه شده از سوی پلیس اعلام نشده که چه میزان از این تصادفات مربوط به فرسوده‌ بودن و یا عیوب خودروها بوده است.وی در ادامه می‌گوید: نباید با این حرف‌ها با صنعت خودرو شوخی کرد، زیرا در‌حال‌حاضر ۶/۳درصد تولید ناخالص داخلی به این صنعت اختصاص دارد و این گفته‌ها تنها به این صنعت ضربه می‌زند.

بذرپاش در ادامه درخصوص استفاده شهرداری از اتوبوس‌‌های خارجی به جای تولیدات داخلی نیز اظهار داشت: شرکت‌های خودروساز در‌حال‌حاضر به توانایی خوبی برای تولید خودروهای تجاری رسیده‌اند و ما از مسوولان می‌خواهیم که به جای استفاده از اتوبوس‌های خارجی محصولات داخلی را وارد ناوگان اتوبوسرانی کشور کنند.

بذرپاش در ادامه گفت: اینکه گفته می‌شود با شرکت‌های خودروساز داخلی قرارداد تولید منعقد شده اما شرکت‌های خودروساز نتوانسته‌اند به تعهدات خود عمل کنند، درست نیست، زیرا خودروسازان داخلی به تکنولوژی تولید اتوبوسی در کشور دست یافته‌اند و برای تولید اتوبوسی در کشور مشکلی ندارند.

به گفته بذرپاش در‌حال‌حاضر تولید اتوبوس در کشور رشد ۵/۱۱درصدی را تجربه کرده و با وجود تولید در کشور مشتری برای آن وجود ندارد از سوی دیگر وارد کردن اتوبوس کار آسانی است به خصوص برای ما که خودروساز هستیم و می‌توانیم خدمات هم ارائه بدهیم اما در دو شرکت سایپا و ایران‌خودرو امکان تولید وجود دارد و برای همین نباید تولید را فدای واردات کرد.