خودروی ارزان ایران با مالزی

عکس: ایرنا تفاهمنامه همکاری میان سایپا و پروتون امضا شد

رویای خودرو ارزان این‌بار با پروتون

گروه خودرو- پس از آنکه قرارداد دو شرکت ایران خودرو و چری چین برای تولید خودروی ارزان با مخالفت وزیر صنایع و معادن به حاشیه کشیده شد، این بار شرکت سایپا با همکاری پروتون مالزی قصد دارد که رویای خودروی ارزان در کشور را محقق کند، با این تفاوت که ...

علی اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن خود پشتیبانی قوی برای تفاهم‌نامه مذکور به حساب می‌آید. بر همین اساس روز گذشته در حالی که کارمندان وزارتخانه صنعت و معدن، تعطیلی آخر هفته خود را سپری می‌کردند، علی‌اکبر محرابیان به همراه مهرداد بذرپاش مدیرعامل سایپا، سید زینال عابدین‌بن سید محمد طاهر مدیرعامل شرکت پروتون و اعضای هیات مدیره این شرکت، در طبقه دوم این وزارتخانه به برگزاری مراسمی مشغول بودند که طی آن قرار است خودرویی ارزان توسط دو شرکت مذکور تولید شود. تفاهم‌نامه دو شرکت پروتون و سایپا پیرو سفر ماه گذشته محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری به کوالالامپور بود به طوری که در این سفر دور جدیدی از همکاری‌های دو کشور ترسیم که حاکی از عزم آنها برای توسعه مناسبات در بخش‌های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی بود. قرار است توافق‌نامه اجرایی نیز هفته آینده در حضور احمد بداوی نخست‌وزیر مالزی به امضای مدیران عامل سایپا و پروتون برسد.

اما عزم شرکت خودروسازی پروتون برای همکاری مشترک با خودروسازهای ایرانی برای اولین بار نیست که به وقوع می‌پیوند چرا که این خودروساز ملی مالزی در سال ۸۳ نیز اقدام به امضای تفاهم‌نامه‌ای با سازمان گسترش و نوسازی و دو شرکت خودروساز کشورمان برای تولید چهار پلتفروم مشترک و ۸ محصول جدید کرد که به دلیل شکایت شرکت زاگرس خودرو(نماینده پروتون در ایران) تفاهم‌نامه مذکور از سوی مجلس ششم ملغی شد. اینک شاهد دومین تفاهم‌نامه‌ای هستیم که بر اساس نقاط مشترک دو کشور اسلامی و در قالب همکاری‌های بین‌المللی و منطقه‌ای صورت می‌گیرد.

روز گذشته مدعوین مراسم مذکور طی سخنانی ضمن تمجید از روابط دو کشور اسلامی به تشریح همکاری‌های مشترک پرداختند.

همکاری با پروتون استراتژیکی است

مهرداد بذرپاش، مدیرعامل شرکت سایپا در مراسم امضای تفاهم‌نامه با شرکت پروتون مالزی اظهار داشت: پس از سفر یک ماه گذشته رییس‌جمهور به کشور مالزی همکاری اقتصادی میان مالزی و ایران شکل جدی به خود گرفت و مقرر شد که این دو کشور همکاری‌های جدیدی را آغاز کنند.

مدیرعامل شرکت سایپا معتقد است اجرای این تفاهم‌نامه علاوه‌بر آنکه صرفه و صلاح صنعتی را برای دو کشور در پی خواهد داشت موجب توسعه و پیشرفت کشورهای اسلامی نیز خواهد شد. به گفته بذرپاش تفاهم‌نامه منعقد شده یک پیمان بلندمدت راهبردی است که موجب می‌شود دو کشور بتوانند از استراتژی راهبردی یکدیگر بهره‌مند شوند.

مدیرعامل شرکت سایپا تفاهم‌نامه منعقد شده را شامل ۶بند دانسته و اظهار داشت: در ابتدا تعریف دو محصول مشترک میان ایران و مالزی در دستور کار قرار گرفته تا دو شرکت بتوانند در طراحی توسعه و بازاریابی و فروش از توان یکدیگر بهره‌مند شوند و پس از آن سرمایه‌گذاری مشترک دو طرف در طرح‌های توسعه‌ای در نظر گرفته شده که این امر موجب مستحکم شدن این تفاهم‌نامه خواهد شد.

بذرپاش درخصوص سایر مفاد این تفاهم‌نامه نیز می‌گوید: از سوی دیگر بهره‌گیری از توان مالی دوطرف، فاینانس کردن پروژه‌های مختلف، استفاده از شبکه توزیع و صادرات برای توزیع محصولات مشترک و اختصاصی، همچنین بهره‌گیری از توان شبکه قطعه‌سازی دو طرف و تولید و سرمایه‌گذاری برای یک خانواده موتور که در دو کشور تولید شود از دیگر مفاد این تفاهم‌نامه است.

همکاری با سایپا از نوع دیگری است

سیدزینال عابدین‌بن سیدمحمد طاهر، مدیرعامل شرکت پروتون مالزی نیز در این مراسم گفت: شرکت پروتون مالزی در حدود ۵سال است که در ایران فعالیت دارد، اما تفاهم‌نامه جدید نوع دیگری از همکاری است که موجب به وجود آمدن روابط اقتصادی قوی‌تر میان دو کشور خواهد شد.

به گفته مدیرعامل شرکت پروتون مالزی در حال حاضر پروتون و زاگرس خودرو به عنوان نماینده فروش در ایران همکاری دارند و پروتون امیدوار است که بتواند نوع دیگری از همکاری‌های خود را با شرکت سایپا در مورد توسعه محصول و همچنین همکاری استراتژیکی و درازمدت داشته باشد.

وی همکاری جدید میان سایپا و پروتون را تنها عرضه محصول در ایران ندانسته و معتقد است: بازار ایران یک بازار مهم برای شرکت پروتون است به‌خصوص که بحث همکاری میان دو شرکت مسلمان است اما شرکت پروتون تنها عرضه محصول در بازار ایران را در برنامه خود قرار نداده بلکه هدف ما صادرات قطعه و خودرو از ایران به سایر بازارهای جهانی است.

زاگرس خودرو هم نفع می‌برد

مدیرعامل شرکت پروتون در حاشیه این مراسم نیز در خصوص اینکه آیا با امضای این تفاهم‌نامه روابط میان دو شرکت زاگرس خودرو و پروتون با مشکل مواجه نخواهد شد اظهار داشت: زاگرس‌خودرو نماینده توزیع محصولات پروتون در ایران است اما بحث همکاری پروتون با سایپا از نوع تکنولوژیک و استراتژیکی است که این موضوع نوع همکاری دو شرکت را از یکدیگر تفکیک می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: زاگرس‌خودرو یک توزیع‌کننده برای خودروهای فعلی و بعدی پروتون است ولی قصد داریم با سایپا یک همکاری استراتژیک داشته باشیم.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا منافع شرکت زاگرس‌خودرو با انعقاد این قرارداد حفظ خواهد شد یا خیر نیز اظهار داشت: با امضای تفاهم‌نامه امروز دو خودروساز با هم همکاری می‌کنند و هر اتفاقی که به وجود آید شرکتی مثل زاگرس‌خودرو که نماینده پروتون در ایران است نفع خواهد برد، برای اینکه هر اتفاقی که درتولید و یا موارد دیگر صورت پذیرد، آنها هم می‌توانند در شبکه تولید و یا توزیع خود از آن استفاده کنند.

چری نیاید، پروتون بیاید

اما مراسم امضای تفاهمنامه همکاری میان دو شرکت سایپا و پروتون روز گذشته در حالی با حضور وزیر صنایع و معادن برگزار شد که وی زمستان سال گذشته مخالفت صریح خود را با ورود خودروساز چینی چری به کشور و همکاری این شرکت با ایران‌خودرو اعلام کرده و اظهار داشت که تا پایان دوران وزارت وی کلنگ تولید خودروهای خارجی را به زمین نخواهد زد، چرا که بازار ایران بسیار ارزشمند بوده و نباید آن را به راحتی در اختیار خارجی‌ها قرار داد.

اما محرابیان این بار نه تنها مخالفتی از خود بروز نداد بلکه با اظهار خرسندی از امضای تفاهمنامه همکاری میان سایپا و پروتون گفت: این دو شرکت خودروساز می‌توانند با استفاده از دانش فنی و توانمندی‌های یکدیگر به رشد و توسعه بیشتری در طراحی و تولید خودرو برسند. وی افزود: طی این تفاهمنامه چندین پروژه را در قالب طراحی موتور و بدنه و البته خودرو بین سایپا و پروتون تعریف کرده‌ایم که این می‌تواند شروعی برای همکاری‌های بیشتر دو کشور دوست و مسلمان در صنعت خودروسازی باشد. محرابیان با بیان این که سایپا و پروتون هر کدام ظرفیت‌های فنی و تکنیکی خاصی دارند اعلام کرد: این دو شرکت هم‌اکنون در حال طراحی خودرویی ارزان‌قیمت هستند تا هم بازار ایران و مالزی را پوشش دهد و هم بتواند در بازارهای صادراتی به توفیق فروش دست یابد.

این گفته محرابیان در زمینه تولید مشترک خودروی ارزان‌قیمت میان سایپا و پروتون در شرایطی است که قرارداد ایران‌خودرو و چری نیز با بیس تولید محصول ارزان‌قیمت منعقد شد و طبق گفته مسوولان دو شرکت خودرو S۲۱ که قرار بود در کارخانه خودروسازی در شرف تاسیس بابل به تولید برسد محصولی ارزان به حساب می‌آمد.

میزان سرمایه‌گذاری جزوجزییات است

آنچه که از بطن تفاهمنامه همکاری سایپا و پروتون برمی‌آید نشان از سرمایه‌گذاری کلان در این زمینه دارد چرا که قرار است طی آن، فعالیت‌هایی در قالب طراحی و تولید موتور و خودرو، صورت گیرد این در حالی است که وزیر صنایع و معادن رقم سرمایه‌گذاری انجام شده در این تفاهم‌نامه را از مسائل فرعی خوانده و گفت: سایپا و پروتون در این زمینه در حال مذاکره‌اند!

تفاهم برای جایگزینی پراید

مهرداد بذرپاش مدیرعامل سایپا نیز که در بطن مراسم امضا‌ء تفاهم‌نامه همکاری میان شرکت متبوعش و پروتون به کلیات آن پرداخت در حاشیه این مراسم اندکی از جزییات تفاهم‌نامه مذکور را نیز بیان کرده و با تاکید بر اینکه تفاهم‌نامه همکاری سایپا با پروتون بلندمدت بوده و به دو سه پروژه ختم نمی‌شود گفت: ما قرار است سال‌ها با یکدیگر کار کرده و شایستگی‌های فنی و محوری خود را در اختیار هم بگذاریم. وی ادامه داد: در فاز اول همکاری‌ها، ۶پروژه مشخص را دنبال خواهیم کرد و اولین آن تعریف یک خانواده موتور است که بخشی از آن در ایران و بخش دیگر آن در مالزی تولید خواهد شد و احتمالا طی هفت ماه آینده موتور تولیدی، روی محصولات هر دو طرف سوار می‌شود. بذرپاش نیز ضمن تایید گفته‌های محرابیان مبنی بر تولید مشترک خودرو ارزان با پروتون تصریح کرد: اولین خودروی مشترک ما با این شرکت مالزیایی تولید محصولی ارزان‌قیمت است که با توجه به توانایی فنی دو طرف آن را در دستور کار خود قرار داده‌ایم. وی با بیان اینکه سایپا و پروتون همواره از نداشتن محصولی ارزان در کلاس A که بتواند سهم مناسبی را در بازار دنیا داشته باشد رنج می‌برند گفت: محصول ارزان‌قیمت مشترک سایپا و پروتون یک سال و نیم آینده به بازار خواهد آمد. بذرپاش تاکید کرد: این محصول قاعدتاً می‌تواند جایگزین پراید شود. مدیرعامل سایپا در ادامه از تولید دو محصول مشترک دیگر در قالب تفاهم‌نامه مذکور خبر داد و اظهار داشت: به هر حال هم سایپا برای خود دارای پلت‌فرم اختصاصی است و هم پروتون، که با این شرایط یک محصول روی پلت‌فرم ما تولید خواهد شد و محصولی دیگر نیز روی پلت‌فرم آنها.

بذرپاش همچنین در حاشیه این مراسم به نقش صنعت قطعه‌سازی ایران و مالزی در این تفاهم‌نامه اشاره کرد و گفت: قطعه‌سازان دو کشور می‌توانند با توجه به توانمندی‌هایشان به توسعه یکدیگر کمک کنند. به نحوی که مثلا قطعه‌سازان ایرانی می‌توانند برای پروتون قطعه بسازند و از آن طرف چه بهتر که ما به جای تامین قطعات از سایر کشورهای خارجی، این نیاز را از طریق مالزی که کشوری مسلمان و دوست به حساب می‌آید تامین کنیم.

صرفه اقتصادی و آرمان اسلامی

اما مدیرعامل سایپا نیز مانند وزیر صنایع و معادن به میزان سرمایه‌گذاری انجام شده در تفاهم‌نامه همکاری میان این شرکت و پروتون اشاره‌ای نکرده و تنها اظهار داشت: این تفاهم‌نامه علاوه بر آنکه از لحاظ صرفه و صلاح اقتصادی برای ما حائز اهمیت است، یک آرمان اسلامی نیز میان ایران و مالزی محسوب می‌شود که مسوولان سایپا و پروتون همگی به آن اذعان دارند.

زاگرس‌خودرو را دور نزده‌ایم

چهار سال پیش که زاگرس خودرو به هر دلیلی مانع امضای قرارداد همکاری میان پروتون، سازمان‌گسترش، سایپا و ایران‌خودرو شد، شاید مسوولان آن فکر نمی‌کردند که اواسط سال ۸۷ مدیرعامل پروتون به ایران آمده و در قلب وزارت صنایع تفاهم‌نامه‌ای دیگر را با مسوولان سایپا به امضا رسانده و همراه وزیر صنایع ایران عکس یادگاری بیندازند. هرچند که زاگرس خودرویی‌ها هنوز اظهار نظری در این زمینه نکرده‌اند اما بذرپاش، در پاسخ به این پرسش که تفاهم روز گذشته، منجر به نوعی دور زدن زاگرس خودرو خواهد شد یا خیر تاکید کرد: زاگرس خودرو توزیع‌کننده محصولات پروتون به حساب می‌آید که سالی چهار پنج هزار دستگاه از محصولات این شرکت را در سطح کشور به فروش می‌رساند. در حالی که سایپا قصد ندارد فروشنده خودروهای پروتون باشد. مدیرعامل سایپا ادامه داد: ما می‌خواهیم با پروتون کار مشترک کرده و با برند خود محصول تولید کنیم بنابراین سطح کارمان با زاگرس خودرو کاملا متفاوت است.

تعصبی روی ادغام ندارم

گروه خودرو-مدیرعامل سایپا در حاشیه مراسم امضای تفاهم‌نامه همکاری میان شرکت متبوعش و پروتون در جمع خبرنگاران به چند پرسش حاشیه‌ای نیز پاسخ داد که در ذیل می‌آید:

احتمالا اظهارات مدیرعامل ایران‌خودرو را در قبال طرح پیشنهادی‌تان (ادغام خودروسازان) شنیده‌اید، نظرتان چیست؟

مگر ایشان چه گفته‌اند؟

آقای منطقی ادغام را نیازمند تجربه دانسته و تلویحا با آن مخالفت کرده‌اند.

به هر حال نظرشان را گفته‌اند.

بله! اما می‌خواهیم نظر شما را در قبال صحبت ایشان بدانیم.

اگر آقای منطقی نظر بهتری دارند ارائه کنند. مطمئنا اگر طرح بهتری در مقایسه با ادغام باشد، ما نیز استقبال می‌کنیم.

یعنی تعصبی روی طرح پیشنهادی خودتان ندارید؟

خیر! سایپا به عنوان یک پای خودروسازی کشور، از هر طرحی که باعث اعتلای صنعت خودرو داخلی شود استقبال می‌کند. چرا که بحث ما، اجرای طرح‌ها و ایده‌های موثرتر و اثربخش‌تر است نه تعصب روی یک ایده. به هر حال هدف ما رفتن از نقطه A به B بوده و از طرح‌های مناسب‌تر از ادغام هم استقبال خواهیم کرد. البته بنده بعید می‌دانم آقای منطقی چنین حرفی را (بی‌تجربگی در ادغام خودروسازان) زده باشد.

با این اوصاف شما هنوز هم ادغام را بهترین راه برای اعتلای صنعت خودرو در کشور می‌دانید؟

طرح بهتری هنوز ارائه نشده است.

خارج از این بحث نظرتان درباره افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو چیست؟

در حال حاضر که بازار آرام بوده به سمت ثباتی نسبی حرکت می‌کند. اگر هم خودرویی گران شده، به دلیل وجود تقاضاهای کاذب است. به هر حال ما نمی‌توانیم به حد تقاضا، خودرو تولید کنیم.

یعنی شما قیمت کارخانه‌ای محصولاتتان را افزایش نداده‌اید؟

خیر! به رغم آنکه قیمت مواد اولیه بالا رفته، ما محصولاتمان را گران نکرده و در حال حاضر هم تفاوت قیمت کارخانه‌ای آنها با بازار به میزان اندکی رسیده است.

اما این میزان اندک در مورد زانتیا و ریو صدق نمی‌کند!

آنها هم کمتر شده و ازطرفی پراید که پرتیراژترین خودروی داخلی به حساب می‌آید، هم اکنون اختلاف قیمت کارخانه‌اش با بازار به حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰هزار تومان نزول پیدا کرده است. در حالی که قبلا این رقم به ۶۰۰هزار تومان نیز می‌رسید.

شما موافق سیاست تثبیت قیمت‌ها در بازار خودرو هستید؟

باید باشم؟!

نظراتتان را بگویید.

همه ما به عنوان یک شهروند ایرانی باید به دنبال تثبیت قیمت در همه حوزه‌ها باشیم ولی در مورد بازار خودرو با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و نهادهای ورودی، این سیاست نمی‌تواند سیاست درستی باشد چرا که در این شرایط وجود یک مجموعه پویا و شاد در بطن بنگاه‌‌های اقتصادی، دور از دسترس است.

و بحث فروش آزاد تندر-۹۰؟

این کار پس از اتمام تعهدات‌مان انجام خواهد شد.