حرکت روی جاده سبز

گروه خودرو - شرکت خودروسازی BMW آلمان را در سراسر جهان به‌عنوان تولید‌کننده خودروهای مجلل می‌شناسند. حال اگر قرار باشد این برند نمونه به جای تولید محصولات پرقدرت با سرعت بالا و راحتی کم‌نظیر برای سرنشین‌ها با فاصله گرفتن از تولید محصولات بنزینی در زمره تولیدکنندگان خودروهای برقی قرار گیرد آیا باز هم قادر به حفظ جایگاه خود در بین طرفدارانش خواهد بود؟ اگرچه هنوز مدیران ارشد شرکت BMW در مونیخ به برنامه این شرکت برای تولید محصولات برقی اذعان نکرده‌اند اما شایعاتی این روزها در ساختمان مرکزی این شرکت دهان به دهان می‌چرخد که از پروژه محرمانه BMW برای تولید نوعی خودروی برقی ارزان تا سال ۲۰۱۲ میلادی حکایت دارد.

آنچه احتمال درست بودن این شایعه را قوت می‌بخشد تقارن زمان آغاز تولید اولین محصول تمام برقی شرکت BMW با اجرایی شدن قوانین زیست‌محیطی جدید آمریکا است که خودروسازها را ملزم به کاهش درخور توجه آلایندگی محصولات‌شان می‌کند.

خودروسازهای خارجی برای آن که بتوانند در بازار جذاب ایالات متحده بمانند باید در کنار محصولات بنزینی جدید و کم‌آلاینده الزاما اقدام به تولید و عرضه خودروهای کم‌مصرف کنند.

اجباری شدن تولید محصولات بدون آلایندگی برای ماندن در بازار ایالات متحده بدین معناست که خودروسازها باید آماده رقابت در بخش خودروهای الکتریکی غیرآلاینده شوند.

با این حال به نظر می‌رسد BMW با تولید اولین محصول برقی خود در جهت ورود به این بخش از بازار که به احتمال زیاد در آینده بیشترین سهم را از کل تولید خودرو خواهد داشت، حرکت کند.

BMW سهم کوچکی از بازار آمریکا را در اختیار دارد و منطقی به نظر نمی‌رسد این شرکت فقط برای حفظ این سهم به تولید محصولات برقی علاقه‌مند شده باشد.

شرکت خودروسازی BMW تصمیم گرفته این محصول را به تنهایی و بدون کمک گرفتن یا مشارکت دیگران طراحی و تولید کند.

به ظاهر قرار است این محصول کوچک روی پلت فرم خودروی مفهومی میلاآلپین که سال گذشته در نمایشگاه خودروی ژنو رونمایی شد، تولید شود. برای کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در وقت قرار است از فن‌آوری‌های آزموده شده در تولید محصول برقی BMW استفاده

شود.

احتمالا BMW علاوه بر تولید نمونه برقی دقیقا با همان بدنه و شاسی نمونه‌ای با موتور احتراقی درون‌سوز تولید و عرضه خواهد کرد. این محصول بنزینی که قرار است رقیبی برای محصولاتی چون فولکس واگن UP و تویوتا IQ شرکت مرسدس بنز باشد به احتمال زیاد موتورش را از یکی از موتورسیکلت‌های BMW به عاریت خواهد گرفت.

رقابت برای تولید محصولات برقی

هرچند BMW اولین خودروسازی نیست که به تولید محصولات برقی روی می‌آورد لیکن این شرکت با تدوین برنامه‌ای جامع قصد دارد در کوتاه‌ترین زمان ممکن به قافله محصولات کم‌آلاینده و بدون آلایندگی بپیوندد.

هفته پیش بود که منابع خبری از تصمیم شرکت خودروسازی جنرال موتورز برای تولید ولت و عرضه آن به علاقمندان تا پایان دهه جاری میلادی پرده برداشتند. ولت که خودرویی برقی با موتور احتراقی کوچکی است برای حرکت به طور کامل به ژنراتورهای الکتریکی خود اتکا دارد.

فولکس واگن UP که احتمالا در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ میلادی روانه بازار می‌شود و نام آن در زمان عرضه LUPO خواهد بود خودرویی خانوادگی است که گمان می‌رود نمونه هیبریدی آن هم ساخته شود.

در نقطه مقابل، IQ محصولی کوچک است که به واسطه حجم‌اش امکان نصب باتری‌های لتیومی در آن وجود ندارد و گمان می‌رود تویوتا در مقابل موتوری کم‌حجم، کوچک و با آلایندگی پایین را روی آن نصب کند.

BMW که در تمامی دوران فعالیتش خودروسازی توانمند در تولید خودروهای مجلل بوده، اکنون قصد دارد به مسابقه تولید خودروهای برقی بدون آلایندگی بپیوندد که در سال‌های آتی احتمالا نقش عمده‌ای در شکل‌دهی به بازار جهانی خودرو دنیا ایفا خواهند کرد.

تحقیق روی فناوری‌های جدید

هم‌اکنون هر شرکتی که بخواهد در عرصه پررقابت خودرو باقی بماند باید دستیابی به فناوری‌های جدید در تولید خودروهای برقی را به همان اندازه تولید و عرضه خودروهای بنزینی جدی بگیرد.

هرچند در حال حاضر خودروسازها روی تولید محصولات جدید و خودروهای برقی با باتری‌های قابل شارژ با برق شهری متمرکز هستند اما گمان می‌رود تحقیقات جدید به تولید نسل جدید هیبریدها که اتکای کمتری به موتور احتراقی یا گازوییل‌سوز خود دارند، منجر شود.

BMW که پیش از این در قوای محرکه هیدروژنی به تبحر دست یافته بود از ماه‌ها قبل تولید محصولات اتانول‌سوز و همکاری با سایر خودروسازها برای تولید هیبریدهای جدید را در دستور کار خود قرار داده است.