ایسنا - در حالی که از اواخر اسفند‌ سال گذشته و به‌ویژه با آغاز سال ۱۳۸۷ بحران کم‌سابقه‌ای گریبان قطعه‌سازان را گرفته و طبق آخرین اخبار تعداد زیادی از آنها به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه تعطیل شده‌اند، معاون امور صنایع وزارت صنایع و معادن معتقد است که تولید قطعه‌سازان، روند عادی دارد و حتی آنها افزایش تولید و صادرات نیز داشته‌اند.

در حالی اظهارات فوق از سوی معاون وزیر صنایع ومعادن اعلام می‌شود که طبق آخرین اخبار، تعداد زیادی از واحدهای یاد شده به دلیل عدم توانایی مقابله با بحران به وجود آمده به تعدیل نیرو پرداخته‌اند و اگر چاره‌ای در قبال روند فوق در نظر گرفته نشود، چیزی از صنعت خودرویی که هم‌اکنون تنها با حمایت‌های دولتی پابرجا است، باقی نخواهد ماند. به گفته بسیاری از کارشناسان، در صورت ادامه روند فوق بخش قابل‌ملاحظه‌ای از تولیدات خودروسازان به حالت اغما رفته و وضعیت فوق تنها به افزایش قیمت‌های بی‌رویه در این صنعت دامن می‌زند.

صاحب‌نظران اقتصادی نگران ۲۵‌درصد ارزش افزوده‌ای هستند که از صنعت خودرو نصیب بخش صنعت شده است. البته یکی از دلایل مشکلات فوق نیز ضعفی است که به نظام بانکی کشور برمی‌گردد، به طوری که هنوز نرخ قطعی سود بانکی اعلام نشده و عمده بانک‌ها نیز دیگر به راحتی به واحدهای تولیدی مثل قطعه‌سازان وام نمی‌دهند و در این میان نیز به ایران خودرو اعلام شده که این شرکت تنها از قسمت فروش باید به تامین منابع مالی بپردازد و فعلا به دلیل بدهی‌های زیاد این شرکت خبری از وام نیست.

محمد جعفر دانش مارنانی - معاون امور صنایع وزارت صنایع - در این خصوص گفت: تعدادی از شرکت‌ها که به آنها وام نمی‌دهند و سهامی عام نیزهستند، بهتر است از طریق پذیره‌نویسی بخش خصوصی به افزایش سرمایه بپردازند. دانش مارنانی درباره تعطیلی واحد‌های قطعه‌سازی نیز اظهار کرد: در حال حاضر بیش از هزار قطعه‌ساز در کشور موجود است و ممکن است یک یا دوتای آنها کم یا زیاد شود که امری طبیعی است.

وی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص اینکه اگر کاهش تولید نبوده، پس چطور تولید خودروهای سواری در فروردین ماه ۱۳درصد کاهش داشته است؟ اظهار کرد: کاهش تولید خودرو نداشتیم! آمارهای ما رشد تولید را نشان می‌دهد. نقدینگی قطعه‌سازان نیز باید از طریق بانک‌ها تامین شود که اثرات این امر را نیز در آینده خواهیم دید. طبق آخرین آمار موجود ایران خودرو در فروردین ۱۵‌هزار و ۹۱۰ دستگاه خودرو سواری تولید کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته پنج هزار و ۴۵۸ دستگاه کاهش (افت ۲۵درصدی) داشته است. همچنین گروه خودروسازی سایپا در فروردین ۱۴‌هزار و ۴۲۲ دستگاه خودرو سواری تولید کرد که در مقایسه با تولید مدت مشابه این گروه خودروسازی در سال گذشته ۶۳۶‌دستگاه کاهش (افت ۴درصدی) را نشان می‌دهد. در گروه پارس خودرو نیز که تنها خودروساز نیمه دولتی است که با افزایش تولید در فروردین ماه مواجه بوده، این گروه توانسته ۹‌هزار و ۸۲۶ دستگاه خودروی سواری تولید کند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تولیدش را ۲۴۰‌دستگاه (رشد ۵/۲درصدی) افزایش داده است.