گروه خودرو - کمیته کارشناسی کمیسیون ماده یک، هفته گذشته طی نشستی تعرفه واردات کامیون و کشنده را به ترتیب از ۳۰ و ۱۵درصد به ۱۰درصد تقلیل داد. این در حالی است که هم‌اکنون ۸ کارخانه کامیون‌سازی فعال و ۳ شرکت تازه‌تاسیس نیز مشغول فراهم آوردن مقدمات اولیه برای تولید کامیون و کشنده در کشور هستند.

هرچند کمیته کارشناسی کمیسیون ماده یک به دلیل تاخیر خودروسازها در تحویل کامیون و کشنده‌ها و همچنین واردات کامیون‌های چینی، تصمیم به کاهش تعرفه واردات گرفته، اما با نهایی شدن این تصمیم در کمیسیون ماده یک به طور حتم هشت کامیون‌ساز کشور در معرض تعطیلی قرار خواهند گرفت.

احمد نعمت‌بخش رییس انجمن خودروسازها در گفت‌وگو با خبرنگار ما در این زمینه عنوان کرد که در‌حال‌حاضر کشور ما ظرفیت تولید ۵۰هزار کامیون را دارد که با کاهش تعرفه، دیگر توجیهی برای تولید کامیون در داخل نخواهیم داشت.

وی همچنین تاکید می‌کند که در سال ۸۴ حدود ۳۲هزار و ۲۰۰ دستگاه کامیون تولید که با توجه به توانمندی خودروسازها این تعداد در سال ۸۵ و ۸۶ افزایش یافته است.

اظهار نظر رییس انجمن خودروسازها در شرایطی است که خودروسازها به دلیل تاخیر در تحویل کامیون‌های نو حتی قادر به ادامه طرح نوسازی کامیون‌های فرسوده نبوده و تاکنون تنها ۱۰درصد از طرح نوسازی کامیون‌های فرسوده محقق شده است.

نعمت‌بخش در این زمینه می‌گوید که پیشنهاد می‌کنیم در قراردادهای جاری با خودروسازها برای تحویل کامیون و کشنده، دو طرف جهت تاخیرهای پیش‌بینی نشده، جریمه‌ای اختصاص دهند تا از این بابت ضرر حاصل از قرارداد متوجه طرف خاصی نشود.