واحد مرکزی خبر- مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مینی‌بوسرانی، فرسودگی مینی‌بوس‌های برون شهری را از مهم‌ترین مشکلات این ناوگان دانست. غلامرضا غضنفری با اشاره به این موضوع، افزود: فرسودگی این ناوگان به میزانی است که رغبت مسافران را برای استفاده از این وسایط نقلیه کاهش داده است. وی اظهار داشت: ۴۶هزار دستگاه مینی‌بوس در راه های کشور در حال جابه‌جایی مسافر هستند که تاکنون نوسازی نشده‌اند. وی گفت: با وجودی که با این اتحادیه در سال‌های گذشته طرح توسعه این ناوگان اجرا و هزار دستگاه مینی‌بوس جدید به ناوگان اضافه شد اما با گذشت زمان این مینی‌بوس‌ها نیز فرسوده شده و امکان نوسازی آنها نیز وجود ندارد. غضنفری، میزان جابه‌جایی مسافران توسط این ناوگان را ۳۷درصد در سطح کشور عنوان و پیش‌بینی کرد: این میزان به علت فرسودگی ناوگان کاهش یابد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مینی‌بوسرانی گفت: دولت در سال‌های گذشته بودجه‌ای مناسب را برای نوسازی ناوگان مینی‌بوسرانی درون شهری اختصاص داده است. وی خاطرنشان کرد: دولت سالانه بودجه حمل و نقل کشور را در اختیار وزارت کشور قرار می‌دهد که این وزارتخانه نیز اعتبارات تخصیصی را به ناوگان شهری پرداخت می‌کند. غضنفری اظهار داشت: در صورتی که دولت از محل اعتبارات تبصره ۱۳بودجه‌ای را به ناوگان بین شهری اختصاص دهد بسیاری از مشکلات این بخش کاهش خواهد یافت. مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مینی‌بوسرانی خواستار همکاری بیشتر گمرک با این بخش شد و گفت: گمرگ می‌تواند با کاهش عوارض به واردات مینی‌بوس و نوسازی این ناوگان کمک کند.

به گفته وی، برای نوسازی این ناوگان باید سالانه حدود هفت تا هشت هزار دستگاه مینی‌بوس تعویض شود، تولید داخل جوابگوی این میزان نوسازی نیست به همین دلیل برای تحقق این اقدام باید واردات انجام شود. وی گفت: در صورتی که نوسازی ناوگان بخواهد از محل تولیدات داخلی انجام شود، این امر هشت سال به طول خواهد انجامید.