سهم خواهی از بازار بزرگ خودرو در چین

قسمت دوم

خبرنگار اعزامی به پکن - روند روبه رشد بازار خودرو در چین در نقطه مقابل وضعیت بازار آمریکا قرار دارد. درحالی که صنعت خودروی آمریکا در سال ۲۰۰۷ شاهد بدترین سال در ۱۵ سال گذشته بود، بازار خودروی چین طی ده سال گذشته رشد ۵۰۰ درصدی را تجربه کرده است. در همین حال رشد سریع خودروساز‌های چینی، از لحاظ فن‌آوری و عرضه مدل‌هایی مطابق با سلیقه چینی‌ها از سویی و رشد اعجاب‌انگیز اقتصادی این کشور از سوی دیگر منجر به آن شده که هر شهروند چینی به نسبت سطح درآمدش یک خودرو را در تملک خود داشته باشد. طبق آمارهای ارائه شده‌ هم‌اکنون بین ۴۳ تا ۴۷ میلیون دستگاه خودرو در معابر و جاده‌های چین در حال تردد هستند که معادل تعداد خودروهایی است که در سال ۱۹۴۷ میلادی درآمریکا وجود داشته است.

براساس تحقیقاتی که اخیرا توسط موسسه تحقیقات حمل‌ونقل دانشگاه میشیگان انجام شده در حال حاضر نرخ تملک خودرو در چین ۳۳ در هزار یا اندکی بیش از ۳/۰ درصد است.

این در حالی است که میانگین نرخ جهانی تملک خودرو ۱۲۰ درهزار یا ۳/۱ درصد است. پیش‌بینی می‌شود نرخ تملک خودرو در چین در سال ۲۰۱۵ به حدود ۱۰۰ به ازای هر هزار نفر جمعیت برسد و تا سال ۲۰۳۰ به ۱۷۸ تا ۲۶۹ در هزار نفر افزایش پیدا کند.

این بدان معنا است که افراد بیشتری به جمع متقاضیان خرید خودرو در چین خواهند پیوست. تقاضای خودرو در حال حاضر در شهرهای بزرگ به ویژه در شهرهای ساحلی که سطح درآمد عمومی بیشتر از سایر نقاط چین است.

با افزایش سطح دستمزدها در این شهرها، صنایع تولیدی به مناطق داخلی‌تر چین متصل می‌شوند که این تحول افزایش درآمد مردم این مناطق و به تبع آن افزایش تقاضا برای خودرو را به همراه داشته است.

در اکثر نقاط جهان سقف درآمد سالانه خانوارهایی که به سمت خرید خودرو می‌روند ۵ هزار دلار است، در حالی که در چین این سقف در حدود ۳ هزار دلار است.

اما افزایش تملک خودرو در چین متناسب با بزرگرا‌ه‌ها و جاده‌های این کشور نبوده؛ چرا که با رشد سریع عرضه خودرو به بازار این کشور شاهد ترافیک و ازدحام خودرو در بزرگرا‌ه‌ها به‌خصوص در پکن، پایتخت کشور مذکور هستیم.

رقابت تنگاتنگ

دهمین نمایشگاه دوسالانه خودروی پکن به واقع رقابت تنگاتنگ خودروسازها برای گرفتن سهمی از بازار بزرگ چین را نشان داد، هم‌اکنون دو شرکت فولکس‌واگن و جنرال موتورز آمریکا به یمن همکاری با شرکای چینی نبض بازار چین را در دست دارند. این دو شرکت سال گذشته بیش از یک میلیون دستگاه خودرو روانه بازار کردند. با این حال نباید فراموش کرد که طیف رنگارنگی از خودروسازهای خارجی و داخلی برای برخورداری از سهمی در بازار چین در حال رقابت هستند. هم‌اکنون بسیاری از برندهای معروف دنیا در چین حضور دارند و هر یک با ارائه مدل‌هایی جدید با آخرین فن‌آوری سعی در جلب نظر مشتریان چینی دارند. این درحالی است که خودروهای ارزان، کم‌مصرف و پاک، مشتری بیشتری در چین دارد و خودروسازها نیز نسبت به این خواسته جمعی بی‌توجه نیستند. نمایشگاه خودروی پکن نیز به تعبیری معرفی خودروهای مذکور به خیل عظیم مشتریان چینی بود. از جنرال موتورز گرفته تا خودروسازهای بی‌نام‌و‌نشان چینی همگی دستی در معرفی تولید خودروهای کم‌مصرف، پاک و ارزان قیمت داشتند و تبلیغ گسترده‌ای نیز در این زمینه انجام می‌دادند، اما خودروسازهای چینی که به یمن جوینت شدن با خودروسازهای معتبر دنیا، سهمی از بازارهای داخلی و خارجی این کشور را به خود اختصاص داده‌اند، در نمایشگاه پکن بیش از دیگر خودروسازهای خارجی به ارائه و تبلیغ خودروهای کم‌مصرف، پاک و ارزان قیمت پرداختند. دلیل آن نیز واضح و روشن است؛ چراکه دولت این کشور به دلیل آلودگی بیش از حد شهرهای بزرگ، خودروسازهای وطنی را ملزم به تولید خودروهای پاک کرده است از سویی دیگر تولید خودروی ارزان و کم‌مصرف نیز با توجه به سطح درآمد مردم چین، در راس برنامه خودروسازهای وطنی قرار گرفته است. شرکت چری از جمله خودروسازهای وطنی است که طبق آمارهای ارائه شده تنها شرکت چینی است که در کلاس جهانی به تولید خودرو می‌پردازد.

این خودروساز معروف چینی تولید خودرو ارزان، کم‌مصرف و پاک را بنا بر خواسته مشتریان چینی و همچنین مشتریان بین‌المللی آغاز کرده است. به طوری که خودروی MVM تولیدی این شرکت کم‌مصرف‌ترین خودروی تولید در کشورمان شناخته شده است.

زرق و برق خیره‌کننده

درخشش و زرق و برق از جمله خصلت‌های یک نمایشگاه جهانی خودرو است. طرز چیدمان خودرو در غرفه اختصاصی، مانکن‌های انتخابی کنار خودرو، به خدمت گرفتن خواننده یا مجریان معروف و دعوت از گروه‌های حرکات موزون از جمله ابزارهای تبلیغاتی شرکت‌های خودروساز برای جلب نظر بازدیدکنندگان است. غرفه‌های دهمین نمایشگاه دوسالانه خودروی پکن نیز از این امر مستثنی نبود. دراین نمایشگاه بسیاری از خودروسازها برای معرفی خودروی جدید خود با استفاده از نور و صدا، بازدیدکنندگان را به حیرت انداخته بودند. پرده‌برداری از خودروی جدید با معرفی امکانات و آبشن‌ها، در کنار هیاهو و موسیقی و نور و صدا، هیبت خودرو به نمایش درآمده را چندین برابر می‌کرد. بازدیدکنندگان چینی که هر دو سال یکبار شاهد برگزاری چنین نمایشی در شهر پکن هستند با آخرین دستاورد خودروسازهای جهانی آشنا و از نزدیک شاهد رشد و تعالی صنعتی هستند که به تازگی کشورشان قدم در آن نهاده است.در قسمت‌های بعدی این گزارش به جزئیات بیشتری از نمایشگاه مذکور و همچنین خودروهای عرضه شده در آن می‌پردازیم.