ایسنا- در پی بحران افزایش قیمت مواد اولیه، قطعه‌سازان در حال تعطیل شدن هستند و اگر فکری جدی به حال آنها نشود، باید صنعت خودروسازی داخلی را کنار گذاشت. محمدرضا نجفی‌منش، دبیر انجمن سازندگان قطعه و مجموعه‌های خودرو، ضمن بیان این مطلب افزود: البته این بحران فقط مربوط به قطعه‌سازان ایرانی نیست، بلکه یک معضل جهانی است.

وی افزود: هم‌‌اکنون ۳۳‌درصد از قطعه‌سازان آمریکایی در تنگنای افزایش قیمت مواد اولیه قرار گرفته‌اند که در ایران نیز چنین مسائلی وجود دارد. درحال حاضر قیمت فولاد بین۴۰ تا ۶۰‌درصد و دستمزدها نیز ۲۰‌درصد افزایش یافته است. حتی هزینه‌های ترخیص کالا از گمرک نیز ۲۰‌درصد افزایش داشته که در نوع خود بی سابقه است. او درباره این‌که آیا شرکت‌های هلدینگ تامین قطعه ایران خودرو و سایپا تغییری در مبلغ قرادادهای قطعه‌سازان ایجاد کرده‌اند؟ گفت:‌ آنها هنوز در حال بررسی شرایط هستند و اثر ملموسی از این کار دیده نشده است. البته ثابت نگه‌داشتن قیمت خودرو، به اندازه کافی به خودروسازان فشار آورده است.

وی با بیان این که تا وقتی سیاست تثبیت قیمت خودرو ادامه داشته باشد، خودروساز یا قطعه‌ساز متضرر خواهند شد، تاکید کرد: در حال حاضر قطعه‌سازانی که بیشترین استفاده را از مواد اولیه دارند، بیشترین ضرر را متحمل شده‌اند.‌ قیمت قطعات و مواد اولیه وارداتی نیز افزایش یافته و تاکنون برای خروج از این بحران هیچ کمکی به ما نشده است. نجفی منش با بیان این‌که ایران خودرو در فروردین ماه تنها ۱۴‌هزار دستگاه خودرو تولید کرد، گفت:‌ این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، این گروه خودروسازی ۲۵‌هزار دستگاه تولید داشت. دلیل چنین وضعی نیز این است که در حال حاضر قطعه‌سازان توان تامین آنها را ندارند، بنابراین اگر می‌خواهیم که صنعت خودروسازی کشور حفظ شود باید از طرق مختلف به این صنعت کمک کنیم که این کار یا با دادن کمک دولتی یا آزادسازی قیمت خودرو امکان‌پذیر است.