احتمال بروز رکودی دیگر در بازار خودروی دنیا

گروه خودرو- با وجود اینکه تمامی اخبار از رشد فروش و درآمد برندهای خودروسازی آمریکایی در سه ماه اول سال ۲۰۱۲ میلادی حکایت دارد و حتی آماری در مورد سودآوری ۳/۲ میلیارد دلاری این برندها (جنرال موتورز، کرایسلر و فورد) در بازه سه ماهه مورد بررسی شنیده می‌شود، اما در ماه‌های اخیر ارزش سهام آنها کاهشی بی‌سابقه در در بازار جهانی داشته است. طبق گزارش‌های موجود، در دهه اول ماه مه سال ۲۰۱۲ میلادی ارزش سهام شرکت‌های فورد و جنرال موتورز و کرایسلر به کمترین سطح طی سال جاری میلادی رسید، که سبب نگرانی دست‌اندرکاران صنعت خودرو آمریکا و صدها هزار نفری شد که در این صنعت و بخش‌های مرتبط به آن مشغول به کار هستند.

از سوی دیگر مردم آمریکا نیز در این جریان آسیب دیده‌اند، چون بیشتر از ۳۰ درصد از سهام جنرال موتورز و بیش از ۴۲ درصد از سهام شرکت فورد در دست مردم آمریکا است و آنها در روزهای اخیر شاهد کاهش بیش از ۱۰ دلاری قیمت هر سهم بودند.

این کاهش که بیشتر از ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل برآورد شده، می‌تواند آسیب اقتصادی بزرگی به اقتصاد آمریکا وارد کند و سبب شود مردم این کشور که به تازگی از رکود خارج شده‌اند، دوباره در هزینه‌های مصرفی خود صرفه‌جویی کنند.

این مساله باعث خواهد شد تا رشد اقتصادی آمریکا دوباره تنزل یابد.

علت چیست؟

اما دلیل این تغییر ناخوشایند در ارزش سهام برندهای خودروسازی آمریکایی چیست؟

آیا همچنان آمریکا و شرایط اقتصادی این کشور عامل کاهش ارزش سهام آنها است یا عوامل دیگری در این سقوط دخالت دارند؟

آیا تنها برندهای خودروسازی آمریکایی هستند که در ماه‌های اخیر آسیب دیدند یا اروپایی‌ها و آسیایی‌ها نیز در جریان این بحران تازه قرار گرفته‌اند؟

سایت دیترویت نیوز در این مورد طی گزارشی با اشاره به شرایط اقتصادی اروپا و اثر آن روی اقتصاد آمریکا می‌نویسد: در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی رکود اقتصادی آمریکا باعث شد بازار خودرو سقوط کند، ولی این بار اروپا عامل این سقوط بوده است.

به نوشته این سایت، فروش خودرو در اتحادیه اروپا به کمترین سطح طی ۱۴ سال گذشته رسیده و نرخ بیکاری در کشورهای عضو اتحادیه رکورد ۱۰ درصد را شکسته است. شرکت‌های خودروسازی آمریکایی هم با کاهش بیش از ۱۵ درصدی فروش در بازار اروپا مواجه شده‌اند و انتظار می‌رود این وضعیت تا انتهای سال ۲۰۱۴ میلادی نیز ادامه داشته باشد.

سایت دیترویت نیوز معتقد است در این شرایط نمی‌توان منتظر رشد ارزش سهام برندهای خودروسازی آمریکایی در بازار جهانی بود، اما نکته مهم اینجا است که برندهای موردنظر به دلیل رشد سودآوری در خانه، می‌توانند از زیان‌های ناشی از کاهش فروش در اروپا عبور کنند. مثلا جنرال موتورز در سال گذشته ۷/۱ میلیارد دلار در آمریکای شمالی سود به دست آورد؛ در حالی که زیانی معادل ۲۵۶ میلیون دلار در اروپا متحمل شد. بدون شک این زیان در مقابل سود حاصل شده در آمریکای شمالی قابل اغماض است، اما برندهای اروپایی که سال گذشته را با مشکلات زیادی به پایان رسانده‌اند و نمی‌پذیرند که مشکلات در تمامی بخش‌های اقتصاد آنها رخنه کرده، سال بسیار سختی را در پیش دارند.

«کوین استوینس» یکی از تحلیل‌گران صنعت خودرو معتقد است که برندهای اروپایی باید از تجربه جنرال موتورز و کرایسلر درس بگیرند و به فکر جراحی‌های بزرگ و اثرگذار در ساختار داخلی خود باشند، زیرا ممکن است در جریان رکود اقتصادی، برخی از این برندها از صحنه تولید و فروش حذف شوند.

افت فروش اروپایی‌ها

اما آن طور که اتحادیه صنعت خودرو اروپا گزارش داده، در سه ماه اول سال جاری میلادی رنو بیشترین کاهش فروش را بین اروپایی‌ها متحمل شده است.

این خودروساز در سه ماه اول سال جاری میلادی ۷/۲۲ درصد کمتر از سال قبل خودرو فروخت که دلیل آن ضعف تقاضا در اروپا و کاهش قدرت خرید مردم به دلیل رشد بیکاری و بحران اقتصادی در این قاره است.

همچنین شرکت خودروسازی پژو نیز که به تازگی با فروش بخشی از سهام خود به جنرال موتورز آمریکا از بازار بزرگ ایران چشم‌پوشی کرده و اخباری در مورد خروج احتمالی اش از این بازار را به انتشار رسانده است، از نظر کاهش فروش در اروپا در رتبه دوم قرار دارد.

این خودروساز معروف فرانسوی که در زمره مطرح‌ترین برندهای خودروساز حاضر در کشورهای در حال توسعه دنیا قرار دارد، در سه ماه اول سال جاری میلادی تنها ۴۰۷ هزار و ۷۰۹ دستگاه خودرو در اروپا فروخت که ۱۷ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل از آن بوده است.

به گفته کارشناسان، انتظار می‌رود فروش پژو در سه ماه دوم سال جاری میلادی با کاهشی بیش از ۲۰ درصد در اروپا همراه باشد، به خصوص که آمارها از تداوم مشکلات اقتصادی اروپا تا انتهای دهه جاری میلادی خبر می‌دهند. اتحادیه خودروسازان اروپایی در ادامه گزارش خود تاکید کرده که در سه ماه اول سال جاری، برآیند فروش خودرو در اتحادیه اروپا ۱۷ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده و با توجه به عملکرد بازار در یک ماه‌ و نیم که از فصل دوم می‌گذرد، می توان انتظار داشت در سه ماه دوم امسال فروش خودرو در این منطقه کاهش ۱۹ درصدی را تجربه کند.

این اتحادیه پیش‌بینی می‌کند در سال ۲۰۱۲ میلادی فروش خودرو در اروپا ۲۰ درصد کمتر از سال قبل باشد که آسیب بزرگی به خودروسازان اروپایی وارد خواهد کرد.

برندهای آمریکایی هم که به تازگی از رکود خارج شده‌اند نیز نه تنها در حال آسیب دیدن در بازار اروپا هستند، بلکه با کاهش نرخ رشد تقاضا در کشور چین نیز باید دست و پنجه نرم کنند.

چین که روزگاری محل فرار برندهای خودروسازی از رکود بازار آمریکا بود، هم‌اکنون در حال اشباع شدن است و طرح‌های تازه دولت برای محدود کردن تعداد خودروهای موجود در خیابان‌های این کشور سبب شده دیگر کمتر کسی انتظار کسب سودهای کلان را در سر بپروراند.

با توجه به گزارش‌های موجود، تحلیلگران بر این باورند که روزهای سخت صنعت خودرو دنیا هنوز به پایان نرسیده است و با توجه به شرایط اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، احتمال بروز رکود دیگری در بازار خودرو جهان، چندان دور از انتظار نیست.

از سوی دیگر به دلیل ضرورت کسب سود و درآمد در سال‌های بحران، به برندهای مطرح خودروسازی اروپا پیشنهاد شده که بازارهای در حال توسعه را رها نکنند و بدانند این بازارها تنها فرصت‌های باقیمانده برای آنها در سال‌های پیش رو به حساب می‌آیند.