آیا خرید سهام پژو شرکت جی ام را نجات میدهد
آمار نشان میدهد اوپل طی ۱۲ سال گذشته همواره زیان ده بوده است و مجموع زیان اقتصادی این برند در سالهای مورد بررسی بیش از ۵/۱۲ میلیارد دلار بود.
آمار نشان میدهد اوپل طی ۱۲ سال گذشته همواره زیان ده بوده است و مجموع زیان اقتصادی این برند در سالهای مورد بررسی بیش از ۵/۱۲ میلیارد دلار بود.
به تعبیر بهتر اوپل از سال 1999 میلادی تاکنون هیچگونه درآمدزایی برای جی ام نداشته است و روشن نیست که معاملهای که جی ام درصدد انجام آن است چگونه میتواند سبب بهبود شرایط اقتصادی این برند شود. آیا این قرار داد شامل همکاری در تولید میشود و به جی ام امکان میدهد بخشی از هزینه تولید خود را در کارخانههای اوپل کم کند یا خیر؟
البته جزئیات این مذاکرات هنوز مشخص نیست و هیچ یک از طرفین در مورد مثبت یا منفی بودن مذاکرات سخنی نگفتهاند ولی مطالعات نشان میدهد در جریان بحران اقتصادی چندین سال گذشته تعداد زیادی از برندهای خودروسازی از طریق مشارکت با دیگر برندها خود را نجات دادهاند یا اینکه زیان شان را به حداقل رساندهاند و این راهی است که جی ام برای نجات اوپل در پیش گرفته است.
سخنگوی جی ام در مورد این مذاکرات به دیترویت نیوز گفت: خرید بخشی از سهام شرکت سودآور پژو میتواند به ما کمک کند تا اوپل را به سودآوری برسانیم و وارد بازارهایی شویم که تا کنون در آنها حضور نداشتیم.قرار است با شرکت پژو در تولید موتورهای خودرو و قطعات جانبی و تولید خودروهای سواری کوچک همکاری کنیم که این به معنای کمتر شدن هزینه برای هر دو شرکت است.
ما در نظر داریم تا سقف ۷ درصد از پژو را خریداری کنیم و زیانهای اخیر خود در خاک اروپا را جبران کنیم. اهمیت این مذاکره به دلیل حضور پر رنگ پژو در کشورهای خاورمیانه است که درآمد زیادی را نصیب این برند فرانسوی کرده است و حال با خرید ۷ درصد از سهم پژو توسط جی ام، این برند آمریکایی هم میتواند بازارهای تازهای را پیدا کند.
طبق گزارشهای موجود در سال 2011 میلادی شرکت خودروسازی جنرال موتورز زیانی معادل 747 میلیون دلار در خاک اروپا متحمل شد و رکورد زیاندهی 5/12 میلیارد دلاری طی دوازده سال گذشته را از آن خود کرد. اوپل برای آخرین بار در سال 1999 میلادی موفق به کسب سودی معادل 423 میلیون دلار شد و از آن سال به بعد همواره این برند با زیان مواجه بوده است.
زیان اوپل در سال ۲۰۰۰ میلادی برابر با ۲۵۷ میلیون دلار و در سال ۲۰۰۱ میلادی برابر با ۷۶۵ میلیون دلار بود. این برند چندین سال بیش از یک میلیارد دلار زیان دید که آسیب زیادی به اقتصاد شرکت جی ام وارد آورد. این چهار سال عبارتند از سالهای ۲۰۰۲و ۲۰۰۵ و ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ میلادی.
البته شمار زیادی از تحلیلگران بازار خودرو میگویند که جی ام در مشکلاتش در قاره اروپا تنها نیست و تمامی برندهای خودروسازی فعال در این قاره به دلیل مشکلات اقتصادی اروپا با مشکل مواجه هستند.
یکی از بزرگترین مشکلات کشورهای اروپای غربی هزینه بالای نیروی کار در این کشورها است که سبب شده است تا هزینه تمام شده تولید در آنها رشد کند. مایکل رابینت یکی از تحلیلگران بازار خودرو میگوید: شرکت پژو بسیار کوچکتر از جی ام است و با شرکتهایی از قبیل بی ام و، تویوتا، فیات، فورد و میتسوبیشی قراردادهایی دارد که به موجب آن همکاری نزدیکی بین آنها برقرار است.
حال مهمترین سوال این است که آیا مشارکت جی ام با پژو میتواند بخشی از فشار هزینه ناشی از قیمت بالای نیروی کار در کشورهای اروپای غربی را تعدیل کند و به خودروسازان فرصت رشد اقتصادی و سودآوری دهد یا خیر؟
به هر حال در جریان بحران اقتصادی اروپا شمار زیادی از شرکتهای خودروسازی اقدام به تعطیلی کارخانههای خود در این منطقه کردند. مثلا فورد در سال ۲۰۰۰ میلادی ۲۲ کارخانه در اروپا داشته است اما هم اکنون تنها ۱۴ کارخانه دارد و تویوتا که ۱۰ کارخانه در سراسر اروپا داشته در حال حاضر با ۷ کارخانه مشغول به کار است.
اما دولتهای اروپایی با طرح تعطیلی کارخانههای خودروسازی که زمینهساز رشد بیکاری در کشورها میشود مخالف هستند و تلاش میکنند تا خودروسازان را متقاعد کنند تا با سود کمتر یا یافتن راههایی از قبیل مشارکت با یکدیگر به فعالیت شان ادامه دهند.
خلاصه اغلب تحلیلگران بازار خودرو بر این باورند که این مذاکرات نتیجهای در بر نخواهد داشت ولی آنچه مسلم است این است که جی ام قصد فروش اوپل را ندارد و از هیچ تلاشی برای حفظ این برند فروگذار نمیکند.
ارسال نظر