گروه خودرو- طرح نوسازی خودروهای فرسوده در بسیاری از کشورها در حالی منجی صنعت خودروسازی شده که در ایران به دلیل فراز و نشیب‌هایی که طرح مذکور طی کرده، نتوانسته پاسخگوی خواسته‌های مشتریان یا خودروسازان باشد.

هر چند با تشکیل ستاد تبصره ۱۳ و همچنین همت دولت در خروج خودروهای فرسوده تاکنون یک میلیون و ۱۷۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شده که این امر تاثیر زیادی در کاهش آلودگی هوا و کاهش مصرف سوخت داشته، اما ظاهرا روند حمایتی و تشویقی دولت از خروج فرسوده‌ها رو به تغییر است چرا که به گفته معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت، این ستاد با حذف سیاست‌های تشویقی در نظر دارد با اعمال برخی سیاست‌ها همچون ابطال کارت سوخت و جلوگیری از تردد، دارندگان خودروهای مذکور را مجبور به جایگزینی کند. ستاد مدیریت در حالی این سیاست را با کمی نرمش هم اکنون در پیش گرفته که به گفته امیر رضا رجبی معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت۱۰ هزار متقاضی تعویض خودروی فرسوده به‌رغم فراخوان صورت گرفته، هیچ‌گونه اقدامی برای خروج و اسقاط خودرو خود انجام نداده‌اند.

در هر حال روز گذشته وی در جمع خبرنگاران به تشریح آغاز طرح نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده درون‌شهری تهران و همچنین ایجاد ۱۰هزار ظرفیت جدید برای ثبت‌نام خودروهای شخصی فرسوده پرداخت.

به گفته وی طرح نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده درون‌شهری در شهر تهران آغاز شده و در این طرح جایگزینی یک‌هزاردستگاه مینی‌بوس فرسوده با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان شهرداری و بانک صادرات در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: در قالب این طرح شهرداری تهران و سازمان حفاظت از محیط زیست مبلغ ۱۰ میلیون تومان به صورت بلاعوض به دارندگان مینی‌بوس‌های فرسوده پرداخت می‌کند. همچنین ۲۰ میلیون تومان نیز تسهیلات بانکی با نرخ ۱۵ درصد در اختیار مالکان مینی‌بوس‌های فرسوده قرار می‌گیرد.

رجبی تصریح کرد: بر این اساس سه میلیون تومان از مبلغ خودرو جایگزین شده کسر می‌شود.

وی به دارندگان مینی‌بوس‌های فرسوده شهر تهران توصیه کرد که برای ثبت‌نام و استفاده از طرح جایگزینی به شرکت اتوبوسرانی تهران حومه مراجعه کنند.

رجبی در عین حال به آغاز ثبت‌نام طرح جایگزینی ۱۰ هزار خودرو فرسوده اشاره و تاکید کرد که بر اساس بررسی‌های صورت گرفته در سامانه نرم‌افزاری نوسازی خودروهای فرسوده مشخص شد که تعداد ۱۰ هزار متقاضی علیرغم ثبت و فراخوان صورت گرفته هیچ‌گونه اقدامی برای خروج و اسقاط خودرو خود انجام ندادند لذا اسامی این افراد از سامانه حذف و ۱۰هزار ظرفیت جدید برای متقاضیان دیگر فراهم شد.

معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت همچنین ادامه داد: شرایط خودروهای فرسوده مشمول این طرح جایگزینی، داشتن پلاک منطقه‌ای ایران یا گواهی تسجیل راهبر ناجا، سند قطعی به نام مالک خودرو فرسوده و یا دارای وکالت بلاعزل از مالک است همچنین این طرح شامل خودروهایی با مدل ۵۵ تا ۶۵ شمسی و معادل میلادی آن می‌شود.

وی با بیان اینکه خودروهای جایگزین شامل انواع خودرو پراید تولیدی شرکت سایپا است، اظهار کرد: این طرح با همکاری شرکت سایپا و بانک‌های ملی و تجارت انجام می‌شود و ثبت‌نام نیز از روز شنبه ۱۳ اسفندماه آغاز خواهد شد.

رجبی با اشاره به اینکه با تکمیل ظرفیت سامانه ثبت‌نام بسته می‌شود، گفت: ثبت‌نام برای این طرح جایگزینی از طریق نمایندگی‌های مجاز شرکت خودروسازی سایپا و بدون دریافت هیچ‌گونه وجهی انجام می‌شود.

رجبی در ادامه بر این نکته تاکید کرد که برابر مقررات موجود هر فرد تنها یک بار حق استفاده از تسهیلات جایگزینی خودروهای فرسوده را دارد لذا متقاضیان باید این نکته را مدنظر داشته باشند چرا که در صورت احراز آن در مقطعی از زمان ثبت‌نام تا اسقاط اسامی این افراد از سامانه حذف می‌شود.

معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت همچنین با اشاره به شرایط ثبت‌نام طرح جایگزینی یکهزار دستگاه وانت فرسوده گفت: این طرح نیز با همکاری بانک ملی و خودروسازی بهمن انجام می‌شود که در این طرح نیز داشتن پلاک منطقه‌ای ایران و یا گواهی تسجیل و خودروهای مدل ۵۵ تا ۶۵ از شرایط ثبت‌نام است.

به گفته وی این طرح نیز از روز شنبه ۱۳ اسفند آغاز می‌شود و ظرفیت پذیرش در این مرحله یکهزار خودرو است.

رجبی تصریح کرد: تسهیلات اعطایی برای این طرح وام هفت میلیون تومانی با بازپرداخت پنج ساله و نرخ ۱۵ درصد است، همچنین وام نقدی ۱۰ میلیون تومانی نیز برای جایگزینی وانت‌های فرسوده به متقاضیان ارائه می‌شود.