ایسنا - بهترین کار تعیین قیمت خودرو براساس هزینه تمام ‌شده‌ تولید و سطح عرضه و تقاضای بازار است.

بهرام شهریاری عضو انجمن قطعه‌سازان، با بیان این مطلب اظهار کرد: تثبیت قیمت فروش خودرو سیاست نادرستی بوده و ممکن است منجر به کاهش کیفیت محصولات تولیدی شود. وی افزود: از نظر اقتصادی منطقی نیست که هزینه‌ عوامل مختلف دخیل در تولید افزایش یابد، اما قیمت فروش محصول نهایی تغییری نکند.

او با بیان اینکه اجبار خودروساز به تثبیت قیمت فروش محصولات در شرایطی که قیمت تمام ‌شده‌ تولید به دلایل مختلف افزایش یافته، ممکن است اثرات سوء بر کیفیت خودروهای تولیدی داشته باشد، خاطرنشان کرد: در این حالت خودروساز ممکن است به اجبار جهت کاستن از هزینه‌ها و اقتصادی ‌کردن تولید خودرو، کیفیت محصول را کاهش دهد.

شهریاری ادامه داد: کاهش کیفیت خودروهای تولیدی ممکن است به طرق مختلفی روی دهد که رویکرد به قطعات چینی، چشم‌پوشی از برخی استاندارد‌ها و همچنین عدم استفاده از مواد اولیه‌ مناسب از جمله آنها خواهد بود.

وی افزود: در این حالت اگرچه در ظاهر قیمت فروش خودرو تثبیت شده و این به نفع مصرف‌کننده است، اما در واقع کیفیت خودروی مورد استفاده کاهش یافته و مصرف‌کننده در نهایت متضرر خواهد شد.

او تصریح کرد: تعیین قیمت خودرو براساس هزینه تمام ‌شده‌ تولید و سطح عرضه و تقاضای بازار موجب می‌شود که خودروساز در شرایط رقابتی بازار دائما به دنبال افزایش کیفیت محصول بوده و از آن سو قیمت تمام ‌شده تولید و البته قیمت فروش را در حد ممکن کاهش دهد.

عضو انجمن قطعه‌سازان اظهار کرد: تمام فعالیت‌های تولیدی از جمله در صنعت خودرو و قطعه از منطق اقتصادی تبعیت می‌کند؛ بنابراین سیاست تثبیت قیمت اجباری اگرچه در کوتاه مدت پاسخگو خواهد بود، اما در نهایت یا منجر به کاهش کیفیت محصولات تولیدی شده یا به بهای تعطیلی واحد تولیدی تمام خواهد شد.