آیا بحران بازار خودرو به پایان می‌رسد؟

گروه خودرو - سال ۲۰۱۱ میلادی یکی از مهم‌ترین سال‌های قرن حاضر برای صنعت خودرو بود. سالی که این صنعت رکودی طولانی را پشت سر گذاشت و حال باید با گام‌های استوار وارد مرحله تازه‌ای شود. حال سوال اینجاست که آیا صنعت خودرو دنیا آمادگی این گام بلند را دارد یا خیر؟ آیا صنعت خودرو می‌تواند مشکلات مالی سال‌های گذشته را پشت سر بگذارد و دوباره رشد را تجربه کند. اغلب تحلیلگران بازار خودرو بر این باورند که سال جاری میلادی برای بازار خودروی آمریکا سالی پر تنش است؛ در این سال مشکلات اقتصادی بر بازار خودرو سایه می‌افکند وامکان رشد را از آن می‌گیرد. در سال ۲۰۱۲ میلادی نرخ رشد بازار خودروی آمریکا کمتر از دو درصد خواهد بود و چین و هند هم شاهد تنزل نرخ رشد تقاضا هستند که همگی آنها سبب می‌شود تا سال جاری سالی ملتهب باقی بماند.

سایت دیترویت در گزارش اخیرخود نوشت: تغییر، عنصر کلیدی در صنعت خودرو است و صنعت خودرو دنیا طی ده سال گذشته بزرگ‌ترین تحولات را تجربه کرده است. یکی از این تحولات بزرگ در خودروسازی عرضه خودروهای الکتریکی به بازار بود که زمینه را برای کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی فراهم آورد .بسیاری از تحلیلگران بازار سال ۲۰۱۱ میلادی را سال درخشش این تحولات می‌دانند و دلیل آن را هم عرضه خودروی لیف به بازار ذکر می‌کنند. خودرویی تمام الکتریکی تولید شرکت نیسان موتور ژاپن که در این سال وارد بازار شد و بیش از ۲۰ هزار دستگاه از آن در بازار آمریکا به فروش رسید. کوین اریکسون یکی از تحلیلگران سایت دیترویت در مورد وضعیت سه خودروساز آمریکایی در سال جاری می‌گوید: در سال ۲۰۱۱ میلادی دو شرکت خودروسازی جی ام و کرایسلر شاهد افزایش سهم خود در بازار بودند؛ ولی سهم فورد نسبت به سال قبل تغییری نکرد. در این سال فراخوان های پی در پی تویوتا و زلزله ژاپن سبب شد تا تویوتا هم توان خود را از دست بدهد؛ ولی انتظار می‌رود سال ۲۰۱۲ میلادی برای هر سه برند سال خوبی باشد.

در این سال شرکت‌های هیوندایی و کیا ششمین و هفتمین فروشنده بزرگ خودرو در آمریکا بوده‌اند. در این سال سهم نیسان در بازار آمریکا برابر با ۷ درصد بود؛ ولی انتظار می‌رود در سال ۲۰۱۲ میلادی این برند ۱۰ درصد از بازار آمریکا را به خود اختصاص دهد، به خصوص بعد از عرضه یک مدل خودروی الکتریکی جدید در بازار خودروهای لوکس ما شاهد پیشی گرفتن لکسوس از بیوک و شورولت و کادیلاک و لینکولن بودیم. وی در مورد نوع خودروهای مورد تقاضا در آمریکا در سال پیش روی میلادی می‌افزاید: با وجود اینکه خودروهای بزرگ و پیکاپ از پر طرفدارترین خودروهای آمریکا هستند ولی انتظار نمی‌رود در سال جاری میلادی همچنان در جرگه خودروهای پر طرفدار باقی بمانند. پیش بینی می‌شود در سال ۲۰۱۲ میلادی تقاضا برای خودروهای کوچک در بازار آمریکا ۱۵ درصد رشد کند؛ ولی تقاضا برای خودروهای بزرگ و پرمصرف رشد یک درصدی داشته باشد.

بنابراین شرکت‌هایی می‌توانند در این عرصه سود ببرند که سرمایه‌های خود را در تولید خودروهای کوچک و ارزان قیمت و کم مصرف صرف کرده باشند. وی با اشاره به قوانین تازه دولت چین مبنی بر محدودیت عرضه خودرو در بازار و اثر آن روی شرکت‌های خودروسازی فعال در کشور چین می‌گوید: جنرال موتورز و فولکس واگن بزرگ‌ترین بازیگران صنعت‌خودرو در کشور چین هستند. فروش خودروهای برند ا-او-دی در چین دو برابر فروش آنها در بازار آمریکا است و بی ام و هم دومین برند خودروسازی لوکس در این کشور محسوب می‌شود. بنابراین با کاهش تقاضا در بازار چین و وضع محدودیت توسط دولت چین برای شرکت‌های خارجی این برندها بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد و زیان اقتصادی زیادی را تجربه می‌کنند.

وی بازار کشورهای برزیل و روسیه را اصلی ترین بازارهای جایگزین چین می‌داند. وی در این مورد می‌گوید: تاکنون بازار چین محل فرار خودروسازان از رکود بود؛ اما در این شرایط تازه دیگر باید به فکر بازارهای دیگر بود. پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۲ میلادی فروش خودرو در کشور چین تنها ۸ درصد رشد کند؛ در حالی که در سه سال گذشته ما شاهد رشد بیش از ۲۰ الی ۳۰ درصدی بازار خودرو در این کشور بودیم. اما نرخ رشد فروش در کشورهای برزیل و روسیه به اندازه‌ای است که انتظار می‌رود جایگرین چین شوند.

بازار هند هم در سال ۲۰۱۱ میلادی رشد ۳۰ درصدی داشت و این بازار هم پتانسیل تبدیل شدن به یک بازار پر رونق را دارد. تنها مساله اینجاست که در هند تقاضا برای خودروهای کوچک و کم مصرف و ارزان قیمت بیشتر از دیگر انواع خودروها است.