تولید خودروسازان خصوصی در ۹ ماه امسال ۷/۲۵ درصد رشد کرد
چین، ستون خیمه خودروسازان خصوصی
اوضاع به شکلی است که ۹ شرکت باقیمانده یا تعطیل شده اند یا تیراژ آنها در ۹ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت را نشان میدهد.
گروه خودرو- اگرچه آمار تولید ۹ ماهه خودروسازان خصوصی نشان از رشد ۷/۲۵ درصدی آنها در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته دارد، اما طبق همین آمار، از مجموع ۱۰ خودروساز خصوصی کشور، تنها یک شرکت موفق به رشد تیراژ شده است.
اوضاع به شکلی است که ۹ شرکت باقیمانده یا تعطیل شده اند یا تیراژ آنها در ۹ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت را نشان میدهد. طبق آمار سایت انجمن خودروسازان، در مجموع ۲۲ هزار و ۲۱۱ دستگاه انواع خودرو سواری در بخش خصوصی کشور طی ۹ ماه امسال به تولید رسیده که در بین خودروسازان، «مدیران خودرو» دارای بیشترین تیراژ است. پنج شرکت «خودروسازان بم»، «خودروسازان راین»، «گروه بهمن»، «کرمان موتور» و «سناباد خودرو توس» نیز با افت تولید مواجه شدهاند که البته در این بین، سنابادیها ظاهرا به دلیل عدم ارائه آمار تولید به انجمن خودروسازان، کاهش تولید را به خود میبینند. در واقع، گفته میشود که این شرکت دارای تولید است، اما چون آمار آن به دست انجمن نرسیده، عدد «صفر» مقابل نام «سناباد خودرو توس» ثبت شده است.
از دیگر نکات آمار ۹ ماهه تولید خودروسازان خصوصی، میتوان به تعطیلی چهار شرکت «زاگرس خودرو»، «مرتب»، «بن رو» و «تاپکو» اشاره کرد. این شرکتها ظاهرا به دلیل مسائل مالی و همچنین محدودیتهای بینالمللی در ادامه مشارکت با همکاران خارجی، به تعطیلی کشیده شدهاند.
هرچند آمار ۹ ماهه از رشد تولید ۷/۲۵ درصدی خودروسازان خصوصی حکایت دارد، اما این رشد به مدد تولیدات یک شرکت به دست آمده و این نشانهای منفی و خطرناک برای خودروسازی بخش خصوصی کشور به حساب میآید.
طبق آمار، «مدیران خودرو» که محصولات چری چین را در ایران مونتاژ میکند، با افزایش تیراژی حدودا ۱۰ هزار دستگاهی، مقدمات رشد تولید کلی خصوصیها را فراهم آورده، حال آنکه دیگر شرکتها همگی با افت تولید مواجه شدهاند.
به نظر میرسد اگر فکری به حال خودروسازان خصوصی نشود، همین چند شرکت باقیمانده نیز دیر یا زود به خاطرات صنعت خودرو کشور خواهند پیوست و دیگر نشانی از آنها باقی نخواهد ماند.
چین ستون خودروسازان خصوصی
خوب باشد یا بد و چه بخواهیم و چه نخواهیم، چینیها هم اکنون خودروسازی بخش خصوصی کشور را قرق کرده و عملا به ستون خیمه آن تبدیل شدهاند.
اگر نگاهی به آمار تولید خصوصیها در ۹ ماه امسال بیندازیم، متوجه میشویم به جز «گروه بهمن» و «خودروسازان راین»، سایر شرکتها میزبان خودروهای چینی شده اند و با کمک آنها، روزگار میگذرانند.
به لحاظ آماری، حدود ۱۵ هزار دستگاه از خودروهای تولید بخش خصوصی طی ۹ ماه امسال، چینی به حساب میآیند، که این رقم به ۶۶ درصد کل تولید خصوصیها بالغ میشود.
در این بین، «مدیران خودرو» توانسته حدود ۱۴ هزار و ۳۰۰ دستگاه انواع محصولات چری چین را طی ۹ ماه امسال به تولید برساند و رشدی حدودا ۱۰ هزار دستگاهی را تجربه کند.
این شرکت در ۹ ماه امسال، دو هزار و ۸۰۰ دستگاه MVM سه سیلندر، دو هزار و ۵۰۰ دستگاه MVM چهار سیلندر، چهار هزار دستگاه MVM مدل ۵۳۰ و پنج هزار دستگاه MVM مدل X۳۳ را به تولید رسانده است.
پس از «مدیران خودرو» در حالی «گروه بهمن» توانسته لقب دومین خودروساز بزرگ بخش خصوصی کشور را ازآن خود کند که بر خلاف معمول، با افت تیراژ روبهرو شده است. این شرکت که مزدا۳ و مزدا۲ را به مونتاژ میرساند، در ۹ ماه امسال تنها پنج هزار و ۵۶۹ دستگاه تولید داشته و این موضوع از افت ۱۵ درصدی «گروه بهمن» حکایت دارد. طبق آمار، بهمنیها در ۹ ماه سال جاری چهار هزار و ۵۳ دستگاه مزدا۳ را تولید کرده و تیراژ مزدا۲های تولیدی آن نیز به یک هزار و ۵۱۶ دستگاه میرسد.
«گروه بهمن» معمولا با افت تیراژ روبهرو نمیشود، اما ظاهرا این بار مشکلات و محدودیتها بر این شرکت نیز فائق آمده است.
ورنا رفت
به سراغ «خودروسازان راین» برویم، شرکتی که در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته با افتی ۶/۵۱ درصدی روبرو شده است.
مسوولان «خودروسازان راین» عنوان کردهاند که دیگر هیوندایی ورنا را مونتاژ نمیکنند، با این حال نام ورنا فعلا در لیست ارائه شده از سوی انجمن خودروسازان به چشم میآید و در ۹ ماه امسال ۶۴ دستگاه از این محصول به تولید رسیده است.
احتمالا این تولیدات مربوط به ماهها قبل است و با توجه به تیراژ ورنا، به نظر میرسد این خودرو از چرخه تولید خارج شده است.از جمع ۶۴ ورنای تولیدی، ۲۵ دستگاه آن معمولی و ۳۹ دستگاه باقیمانده نیز اتومات به شمار میروند. دیگر محصول «خودروسازانراین» یعنی هیوندایی آوانته نیز در مجموع یک هزار و ۸۳۳ دستگاه تیراژ داشته که در این بین، ۹۵۰ دستگاه با دنده معمولی تولید شده و ۸۸۳ دستگاه باقیمانده نیز دنده اتومات به حساب میآید. گفته میشود راینیها قصد دارند محصولی چینی را جایگزین ورنا کنند.
اما دیگر خودروساز بخش خصوصی کشور به نام «خودروسازان بم» نیز که خودرو چینی تولید میکند، با افت تیراژ در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته روبهرو شده است. این شرکت که روزگاری فولکس گل مونتاژ میکرد، هم اکنون میزبان لوبوی چینی شده و در ۹ ماه امسال فقط و فقط چهار دستگاه از این محصول را در مقابل آمار ۲۸۱ دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، به تولید رسانده است. لوبو مدتی با توقف شمارهگذاری و اختلال در تولید روبهرو شده بود که گفته میشود این مشکل حل شده و شاید «خودروسازان بم» بتواند تیراژ لوبو را افزایش دهد.
لیفان هم افت کرد
ظاهرا کرمان موتوریها هنوز نتوانستهاند محصول شاسی بلند و جدید خود را وارد خط مونتاژ کنند، زیرا در آمار تولید ۹ ماهه این شرکت نامیاز این خودرو به چشم نمیآید. طبق آمار، کرمان موتور تنها ۴۴۱ دستگاه محصول را به تولید رسانده و این موضوع از افت ۳/۶۸ درصدی شرکت مذکور حکایت میکند.
۲۷۰ دستگاه از خودروهای تولیدی این شرکت، لیفان ۵۲۰ هستند و ۱۷۱ دستگاه باقیمانده را نیز لیفان ۶۲۰ به خود اختصاص داده است.
ارسال نظر