هشدار غضنفری به خودروسازان

گروه خودرو- یک هفته پس از آنکه خودروسازان زبان به انتقاد از فضای کسب و کار کشور گشودند، وزیر «صنعت، معدن و تجارت» در اظهاراتی صریح و بی پرده به آنها هشدار داد که اگر نتوانند تولیدات و خدمات خود را به سطح جهانی برسانند، کارخانه‌هایشان روز و روزگاری به سوله‌هایی سوت‌و‌کور و خالی تبدیل خواهد شد. مهدی غضنفری که دوشنبه گذشته در مراسم افتتاح خطوط تولید باک‌های پلیمری و نوارهای آب بندی شرکت «اورند پلاستیک» سخن می‌گفت، با به چالش کشاندن استراتژی افق ۱۴۰۴ صنعت خودرو کشور، آن را «بلندپروازانه» دانست و با تردید، عملی شدن اهداف این استراتژی را مورد سوال قرار داد.

مهم آمار صادرات است، نه تیراژ تولید

طی چند سال گذشته، همواره هرگاه انتقاد و گلایه‌ای به سطح کیفی خودروهای داخلی وارد شده، خودروسازان و حتی وزرای صنایع و برخی نمایندگان مجلس، پای اشتغالزایی و رشد تولید را وسط کشانده‌اند، به نحوی که «صورت مساله» اصلی همیشه مغفول مانده و «جاده مخصوصی‌ها» تا به امروز از تیغ تیز انتقادات جان سالم به در برده‌اند. در این بین، اگر نگاهی به اظهارنظرها و مواضع سکانداران قبلی صنعت کشور بیندازیم، با انبوهی از تعریف و تمجیدها از خودروسازان روبه‌رو می‌شویم، این در حالی است که ظاهرا باید «غضنفری» را ختم‌کننده این رویه بدانیم، زیرا وی در چند نوبت (به خصوص مراسم دوشنبه گذشته)، نشان داده اهل «تعارف» نیست و بر سر کیفیت خودروهای داخلی با کسی سر مدارا ندارد. در مراسم دوشنبه گذشته که به مناسبت افتتاح خطوط تولید باک‌های پلیمر

یورو ۴ و نوارهای آب‌بندی خودرو با مواد ترموپلاستیک، در شهریار برگزار شد، ابتدا مدیرعامل ایران خودرو برای سخنرانی روی سن رفت اما با سخنانی کوتاه تریبون را به وزیر صنعت و معدن و تجارت سپرد. غضنفری از همان ابتدای سخنرانی‌اش، نوک پیکان انتقادات توام با هشدار خود را به سمت خودروسازان نشانه رفت و تاکید کرد که آنها نباید به «دیوار تعرفه» دل ببندند، زیرا رقبا در کمین نشسته اند و بالاخره هر طور شده، از بالای این دیوار خواهند پرید. وزیر «صنعت، معدن و تجارت» با اشاره به اینکه امید به تعرفه، امیدی واقعی نیست، گفت: الان آنقدر خودرو در کلاس و قیمت متنوع در دنیا تولید شده که ما هرچه تعرفه هم بگذاریم، در نهایت خودروسازان خارجی راه نفوذ به بازار ایران را پیدا می‌کنند. وی با اشاره به آمار و ارقام تولید خودروسازان داخلی، تاکید کرد: این آمارها امیدوارکننده هستند و خودروهای تولیدی، فعلا در داخل مشتری دارند، اما قطعا اگر برای طراحی محصولات جدید و افزایش رضایت مشتریان گام برنداریم و هزینه نکنیم، خطوط تولید خودروسازان کشور به سوله‌هایی خالی تبدیل خواهند شد. غضنفری صنعت خودرو کشور را به یک کشتی تشبیه کرد و افزود: توفان‌های سهمگینی در مسیر این «کشتی» به انتظار نشسته‌اند، حال آنکه با روند فعلی خودروسازی و قطعه‌سازی در ایران، مشخص نیست کشتی خودروسازی ما به کجا خواهد رفت. وزیر «صنعت، معدن و تجارت» که «جدیت» در چهره اش موج می‌زد و «صراحت» از کلامش می‌بارید، خطاب به دو شرکت خودروساز کشور گفت:«صادرات» باید هدف اصلی شما باشد، به نحوی که اگر طراحی می‌کنید، خودرو می‌سازید و خدمات پس از فروش ارائه می‌دهید، همه اینها باید با نگاه صادراتی باشد. غضنفری تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران اگر می‌خواهد خود را خودروساز معرفی کند، باید به سهمی که در بازارهای جهانی دارد بنگرد، نه اینکه نگاهش فقط به سهم داخلی باشد. وزیر «صنعت، معدن و تجارت» ادامه داد: ممکن است خودروسازان بگویند مگر در دست داشتن بازار کشور اشکالی دارد که من در جواب آنها باید بگویم اگر بخواهند فقط به بازار داخل دل خوش کنند، همین را هم در آینده از دست خواهند داد. وی برای این ادعای خود، شاهد مثال نیز آورد و با اشاره به از دست رفتن بخشی از بازارهای صادراتی خودروهای داخلی، گفت: ما چندین کارخانه در خارج از کشور احداث کردیم، که هم اکنون با مشکلاتی روبه‌رو هستند و وضعیت شان نگران کننده به نظر می‌رسد. غضنفری در ادامه با تاکید بر اینکه خودروسازی ایران در بخش «صادرات» با مشکل روبه‌رو است، افزود: اولین شاخص صادرات، رضایت مشتریان داخلی است و خودروسازان باید بدانند که «کیفیت»، یک «گوهر» در تولید به حساب می‌آید، بنابراین باید با در نظر گرفتن آن، تمام مشتریان (چه داخلی و چه خارجی) را راضی نگه دارند.

غضنفری همچنین با تاکید بر اینکه مشتریان ایرانی ذهنیتی منفی نسبت به کیفیت خودروهای داخلی دارند، گفت: تغییر دادن این ذهنیت ضد کیفیت در ذهن مشتریان، کار سختی است و نمی‌توان به آنها القا کرد که خودروهای داخلی از کیفیتی مناسب برخوردارند، زیرا مشتریان، این خودروها را با تولیدات خارجی می‌سنجند و از این راه نتیجه‌گیری می‌کنند.

تردید در تحقق اهداف استراتژی خودرو

اما در شرایطی که خودروسازان و قطعه سازان کشور با ذوق و شوق خاصی از استراتژی توسعه صنعت خودرو در سال ۱۴۰۴ و اهداف بزرگ آن، صحبت به میان می‌آورند، وزیر «صنعت، معدن و تجارت» نگاهی تردیدوار به این سند داشته و اعتقاد دارد، اهداف آن بلندپروازانه در نظر گرفته شده است. غضنفری که در حین سخنرانی خود صفحات سند توسعه ۱۴۰۴ خودرو کشور را متعجبانه ورق می‌زد و با لحنی «کنایه وار» در مورد اهداف آن سخن می‌گفت، تحقق این «سند» را نیازمند برداشتن گام‌های بزرگ از سوی خودروسازان و قطعه‌سازان کشور دانست. وی گفت: اینکه می‌خواهیم در سال ۱۴۰۴ به خودروساز برتر منطقه و پنجم آسیا تبدیل شویم و یک میلیون خودرو و شش میلیارد دلار قطعه صادر کنیم، روی کاغذ اهداف خوبی به حساب می‌آیند، اما باید دید در عمل چه می‌کنیم. وزیر «صنعت، معدن و تجارت» ادامه داد: گفته‌اند می‌خواهیم در قطعه‌سازی و خودروسازی به قابلیت جهانی برسیم و جذب سرمایه‌گذاری خارجی داشته باشیم، خیلی خوب، اشکالی ندارد، خودروسازان و قطعه‌سازان به ما گزارش بدهند برای تحقق این اهداف، تا به امروز چه کرده‌اند؟ چقدر سرمایه‌گذاری انجام داده‌اند؟ تا چه حد به سمت اخذ و استفاده تکنولوژی و فناوری نوین در صنعت خودرو رفته‌اند؟ غضنفری افزود: در استراتژی آورده‌اند، قرار است در سه دوره پنج ساله، صادرات خودرو به ترتیب ۹۰۰، ۲۰۰ و ۱۰۰ درصد رشد کند، که به نظر من اعداد بلندپروازانه‌ای محسوب می‌شوند و تحقق آنها کار سنگینی می‌برد. وزیر «صنعت، معدن و تجارت» در تایید این گفته خود، به رقم فعلی صادرات خودروسازان و قطعه سازان اشاره کرد و گفت: ما در حال حاضر ۱۲۰ میلیون دلار صادرات قطعه در سال داریم و می‌خواهیم در عرض پنج سال به شش میلیارد دلار برسیم، خب سوال من این است که الان قطعه سازان برای این هدف چه کرده‌اند؟ حداقل یک برنامه پنج‌ساله دربیاورند، تا ببینیم ابرقطعه‌سازان چه نقشی در این مورد دارند.

تولید باک‌های پلیمری

اما مراسمی که وزیر «صنعت، معدن و تجارت» در آن سخن می‌گفت، به افتتاح خطوط تولید باک‌های پلیمری یورو۴ و نوارهای آب بندی شرکت «اورندپلاستیک» اختصاص داشت. در این مراسم، حمیدرضا صمدی مدیرعامل شرکت اورند پلاستیک، گفت: جلوگیری از نشر بخارات بنزین و کاهش آلاینده‌های زیان‌آور از مزایای باک‌های یورو ۴ نسبت به یورو ۲ است. وی با بیان این‌که در شهرهای بزرگ دنیا مانند لندن و شانگهای تنها خودروهایی که از باک‌های یورو ۴ استفاده می‌کنند اجازه ورود به مراکز پر تردد شهری را دارند، خاطرنشان کرد: تغییر استاندارد باک از یورو ۲ به یورو ۴ کاهش تقریبا ۳۰ گرمی سوخت و بخارات در سیستم بخارات و سوخت‌رسانی خودرو را به همراه دارد که با توجه به تعداد خودروهای تولیدی رقم بالایی خواهد شد.

وی افزود: تولید نوارهای آب‌بندی با مواد ترموپلاستیک نیز آغاز شده است. این نوارها با داشتن خواص ذاتی چون مقاومت در برابر اشعه‌های ازن و یو‌.وی، از لحاظ حفظ سلامت و ایمنی سرنشینان مناسب‌تر خواهند بود.