گروه خودرو- ظاهرا در این روزهای پایانی مجلس هشتم، حساسیت اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس نسبت به صنعت خودرو آنقدر بالا رفته که کار به جاده مخصوص و بازدید از خط تولید خودروسازان کشیده شده است.

اعضای این کمیسیون که در میان تمام صنایع داخلی نگاه ویژه‌ای به صنعت خودروسازی دارند، چندی پیش به کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص رفته و از ایران خودرو بازدید کردند. آن طور که خبر می‌رسد، اعضای این کمیسیون در آینده‌ای نه چندان دور به کیلومتر ۱۷ نیز می‌روند تا از سایپا نیز بازدید کنند. هرچند این نوع بازدیدها در کشور مرسوم بوده و معمولا نیز به دعوت شرکت‌ها و تولیدکنندگان انجام می‌شود، اما این بار مجلسی‌ها خود تصمیم به سیاحت در جاده مخصوص گرفته و به اصطلاح، خودشان خودشان را دعوت کرده‌اند. آن طور که برخی از نمایندگان کمیسیون صنایع در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان کردند، سیاحت چندی پیش از ایران خودرو و بازدید آتی از سایپا، به قانون معروف «ارتقای کیفیت خودروهای داخلی» مرتبط است. به عبارت بهتر، مجلسی‌ها می‌خواهند پیشرفت‌ها و پسرفت‌ها در صنعت خودروسازی کشور را به چشم خود مشاهده کرده و پس از انطباق «دیده‌ها» با «شنیده‌ها»، در مورد روند ارتقای کیفی خودروهای تولید داخل نظر بدهند. با این شرایط به نظر می‌رسد با بازدید از شرکت‌های خودروساز، رای نمایندگان درباره روند ارتقای کیفی خودروسازها «منصفانه‌تر» و «واقع‌بینانه‌تر» خواهد بود، نمایندگانی که سال گذشته مصوبه خود مبنی بر کاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو را لغو کرده و قانونی به نام «ارتقای کیفیت خودرو» را جایگزین آن کردند. این قانون که به تازگی تولید یک سالگی‌اش را جشن گرفت، خودروسازان داخلی را ملزم به ارتقای کیفیت محصولات و ارائه گزارش‌های لازم در این مورد می‌کند و نمایندگان با بازدید از شرکت‌های خودروساز می‌خواهند گزارش‌های ارسالی را با واقعیات تطبیق دهند. در این راستا همچنین قرار است کمیسیون صنایع فراخوانی از مشتریان خودرو کشور به عمل آورده و ببیند روند ارتقای کیفی آنها با آنچه که مشتریان می‌گویند، تطابق دارد یا تفاوت؟

در این مورد مخبر کمیسیون صنایع با اشاره به بازدید اعضای این کمیسیون از ایران خودرو، به خبرنگار ما می‌گوید: بازدید از ایران خودرو در راستای قانون ارتقای کیفیت انجام شد. علی اصغر یوسف نژاد می‌افزاید: کمیسیون صنایع قصد دارد در آینده نزدیک از سایپا هم دیدن کرده و نتایج هر دو بازدید را در راستای قانون «ارتقای کیفیت خودرو» مورد بررسی قرار دهد.

همچنین دیگر عضو کمیسیون صنایع نیز در این مورد به خبرنگار ما می‌گوید: ما به خواسته خود، از ایران خودرو بازدید کردیم، تا ببینیم روند ارتقای کیفیت این شرکت به چه شکل است. شهریار طاهرپور در ادامه با تاکید بر بازدید از سایپا، می‌افزاید: هدف از این بازدیدها این است که بدانیم خودروسازان چه فعالیت‌هایی در مورد ارتقای کیفیت محصولات خود انجام داده و آیا با آنچه که در گزارش آنها آمده و می‌آید، منطبق است.

به گفته طاهرپور، نتایج این بازدید‌ها به همراه فراخوان مجلس شورای اسلامی از مشتریان خودرو کشور، در یک کفه ترازو و گزارش‌های ارسالی خودروسازان نیز در کفه دیگر قرار می‌گیرند و مجلس با بررسی این دو، نظر خود را در مورد روند ارتقای کیفیت خودروهای داخلی اعلام خواهد کرد. این گفته طاهرپور البته در شرایطی است که عمر مجلس هشتم تا اواخر امسال به پایان می‌رسد و هیچ بعید نیست اتفاقی که برای «گزارش تحقیق و تفحص از خودروسازان» در مجلس ششم رخ داد، گریبان «گزارش ارتقای کیفیت» را نیز بگیرد. گزارش تحقیق و تفحص از خودروسازان برای اولین بار در تیرماه ۸۳ مطرح شد، اما آنقدر به تاخیر افتاد که نمایندگان در واپسین روزهای فعالیت خود اقدام به خواندن نتایج آن در صحن علنی کردند. در حال حاضر نیز عمر زیادی از مجلس هشتم باقی نمانده و از آنجا که تهیه و تفسیر گزارش‌ها طول می‌کشد و نمایندگان نیز در روزهای واپسین درگیر حوزه‌های انتخابی خود هستند، تکرار داستان «تحقیق و تفحص» چندان دور از ذهن نیست.

گزارش‌هایی که هنوز نرسیده‌اند

اما ارسال گزارش مربوط به روند ارتقای کیفیت خودروها نیز داستانی برای خود دارد.

اگرچه خودروسازان داخلی می‌بایست تا به امروز چهار گزارش از روند ارتقای کیفی محصولات خود را به کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی ارائه می‌کردند، اما چشم مجلسی‌ها تاکنون تنها به یک گزارش روشن شده است.

آن طور که احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان کرد، گزارش دوم خودروسازان در مورد روند ارتقای کیفیت محصولات‌شان هنوز به دست کمیسیون صنایع نرسیده است. این گفته نعمت‌بخش در شرایطی است که مدیرکل دفتر ماشین‌سازی و نیروی محرکه وزارت صنایع نیز به خبرنگار ما عنوان کرد، گزارش دوم احتمالا تا یک هفته آینده به مجلس خواهد رفت.

به گفته محسن صالحی نیا، خودروسازان گزارش دوم خود را در مورد روند ارتقای کیفیت محصولات آماده کرده‌اند، منتها چون خود وزارت صنایع نیز آن را مورد بررسی و راستی آزمایی قرار می‌دهد، پروسه ارسال آن طول می‌کشد.

هرچند همین که خودروسازان همت کرده و گزارش دوم کیفیت را تهیه کرده‌اند، خود جای شکر دارد، اما نکته اینجاست که آنها در حال حاضر دو گزارش به مجلس بدهکارند. بنابر قانون ارتقای کیفیت خودروها، شرکت‌های خودروساز داخلی باید هر سه ماه یکبار گزارشی از روند افزایش کیفیت محصولات خود به کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی ارائه دهند حال آنکه با وجود یک سالگی این قانون، تاکنون تنها یک گزارش و آن هم با شش ماه تاخیر بدست مجلسی‌ها رسیده است. در واقع خودروسازان باید تا به امروز چهارمین گزارش خود را به کمیسیون صنایع ارسال می‌کردند، اما این کار نیز فعلا سرنوشتی مانند برخی دیگر از کارهای نکرده و به تاخیر افتاده آنها، پیدا کرده است.