ایسنا - معاون نوسازی ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت کشور گفت: دو طرح نوسازی سواری‌های شخصی و تاکسی‌ها با محصولات ایران خودرو در حال اجرا است. امیررضا رجبی پنجشنبه گذشته در یک نشست خبری با اشاره به حذف خودروی روآ به علت مساله استاندارد و ایربگ از سبد خودروهای جایگزین، افزود: ‌شماره‌گذاری خودروی روآ در حالی که متقاضیانی این خودرو را به عنوان خودروی جایگزین انتخاب کرده بودند، با مشکل روبه‌رو شد، اما به لحاظ اینکه موضوع عمومی بود و افرادی که از اقشار توانمند هم نبودند برای جایگزینی این خودروها پول واریز کرده بودند، با تلاش ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت و با همکاری پلیس راهور ناجا با شماره‌گذاری تعداد محدودی از این خودرو در یک بازه زمانی کوتاه موافقت شد و مجوز ده هزار دستگاه روآ برای خودرو تاکسی فقط در شهرستان‌های غیر از تهران و ده هزار دستگاه برای سواری شخصی را گرفتیم.

وی ادامه داد: خودروی روآی جدید معرفی شده تمام استانداردها را طی کرده است و ترمز ABS هم دارد و تنها شرط ایربک را برداشته‌ایم.

رجبی گفت: مالکین خودروهای فرسوده‌ای که قبلا خودرو روآ را انتخاب و ثبت‌نام کرده‌اند یا آ‌نهایی که تمایل به ثبت‌نام را دارند باید به سازمان‌های تاکسیرانی در هر شهر مراجعه کنند. وی تاکید کرد: رانندگان تاکسی‌های فرسوده‌ای که مایلند خودروی روآ را به عنوان خودروی جایگزین انتخاب کنند، حداکثر تا ۳۱ تیرماه سال‌جاری فرصت ثبت‌نام دارند و بعد از این تاریخ دیگر تعهدی برای انتخاب این خودرو و تحویل آن نخواهیم داشت.

معاون نوسازی ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت کشور، تصریح کرد: بازگشت خودروی روآ در سبد خودروهای جایگزین به این علت بود که بعد از حذف این خودرو، سازمان‌های تاکسیرانی اعلام کرده بودند استقبال راننده‌های تاکسی‌های فرسوده برای مراجعه و ثبت‌نام کم شده است.

رجبی با بیان اینکه خودروهای پژوه ۴۰۵، سمند EL و روآ به عنوان خودروهای جایگزین برای متقاضیان تاکسی‌ تعیین شده‌ است، گفت: تسهیلات ۵، ۷ و۱۰ میلیون تومانی متناسب با نوع خودرو جایگزین تامین شده است و حتی برای سمند با همکاری بانک صادرات وام نه میلیونی اختصاص یافته است. وی در ادامه اظهار کرد: ‌شرایط برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی آماده است و فرآیند اسقاط را برای این تاکسی‌ها بسیار کوتاه کرده‌ایم، به طوری که رانندگان تاکسی بیش از دو یا سه روز در مراکز اسقاط معطل نمی‌شوند و ایران خودرو نیز تعهد کرده است که در تهران ظرف پنج روز و در شهرستان ظرف ده روز خودروهای جایگزین را تحویل دهند. رجبی با اشاره به اینکه هم‌اکنون در کل کشور کمتر از ۵ هزار تاکسی فرسوده داریم، درباره‌ سن اسقاط خودروها، گفت: تاکسی‌های بالای ده سال؛ یعنی مدل ۱۳۷۹ و پایین‌تر مشمول این طرح می‌شوند. وی در ادامه درباره طرح نوسازی ۱۴۰ هزار دستگاه خودروی شخصی، تصریح کرد: نوسازی ۱۰۰ هزار دستگاه در این طرح تمام شده است و ۴۰ هزار دستگاه باقیمانده نیز در فرآیند بانک و تحویل قرار دارند.

معاون نوسازی ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت کشور افزود: از این ۴۰ هزار متقاضی، ۱۰ هزار نفر برای خودروی روآ تقاضا داده‌اند که باید کل فرآیند را تا ۳۱ مرداد ماه به اتمام برسانند؛ چرا که بعد از گذشت این تاریخ دیگر تعهدی در شماره‌گذاری این خودروها نخواهیم داشت.

وی در ادامه درباره‌ فرآیند اسقاط خودرو در طرح‌ جایگزینی گفت: تسهیلات طرح جایگزینی از طریق منابع بانکی و بخش خصوصی فراهم می‌شود و طبیعی است که در این فرآیند زمان بیشتری صرف اسقاط خودرو ‌شود؛ چرا که این فرآیند شامل مراحل بانک و اسقاط و تحویل خودرو می‌شود.

رجبی با تاکید بر اینکه نزدیک به یک میلیون خودرو اسقاط شده است، افزود: ‌۳۰ درصد از این یک میلیون خودروی اسقاط شده نیز بدون اینکه خودروی جدیدی وارد چرخه‌ حمل‌و‌نقل شده باشد از طریق طرح نقدی اسقاط شده‌اند.

وی درباره‌ این طرح توضیح داد: در این طرح متقاضی به مراکز اسقاط سراسر کشور یا دفاتر مرکز در شهرها مراجعه و ثبت‌نام می‌کند و مبلغی را بسته به مدل و نوع کاربری خودروی تحویل داده شده به حساب متقاضی واریز می‌کند.

معاون نوسازی ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت کشور، اظهار کرد: ما آمادگی داریم به محض ثبت‌نام متقاضی و تحویل خودرو به مراکز اسقاط و حذف دیتابیس شماره‌گذاری خودروها، ظرف ۷ روز معادل نقدی ارزش اسقاط را به حساب وی واریز کنیم.

وی ادامه داد: از سال ۸۹ بیش از ۱۷۰ هزار نفر مبالغشان را دریافت کرده‌اند و ۵۴ هزار باقیمانده در فرآیند کار قرار دارند. رجبی اظهار کرد: در طرح‌های نقدی، پلاک ایران و همین‌طور خودروهایی که دارای گواهی تسجیل هستند را قبول می‌کنیم و برای جلوگیری از دلالی نیز هر متقاضی برای ثبت‌نام و جایگزینی نمی‌تواند برای بیش از ۳ خودرو اقدام کند.

وی درباره‌ سن فرسودگی خودروهای شخصی، یادآور شد: ‌سواری‌های شخصی بالای ۲۵ سال و وانت‌های ۱۵ سال مشمول این طرح هستند.