ایسنا - خودروسازان ایرانی به دلیل هزینه‌های سربار بالا موفق به تولید خودرو کیفی متناسب با قیمت این خودروها نمی‌شوند.

محمدحسن شجاعی‌فرد رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، اظهار کرد: اصولا در تمام دنیا رابطه منطقی بین کیفیت و قیمت خودروهای تولیدی وجود دارد. وی با بیان اینکه مسلما ما نیز به هیچ‌وجه انتظار کیفیت یک خودرو ۳۰ میلیون تومانی را از یک خودرو ۱۰ میلیون تومانی نداریم، خاطرنشان کرد: اما مشکل این است که خودروسازان داخلی به دلیل هزینه‌های سربار بالا، یک خودرو را با قیمتی بیش از قیمت واقعی آن تولید و به بازار عرضه می‌کنند.

رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: بنابراین در این شرایط تناسب واقعی بین کیفیت یک خودرو با قیمت فروش آن وجود ندارد و مطمئنا سطح کیفی خودرو کمتر از سطح قیمتی آن است که در این شرایط مصرف‌کننده متضرر می‌شود.

وی افزود: بنابراین خودروسازان داخلی باید با درک درست از موقعیت خود در بین خودروسازان جهانی و سطح کیفی تولیدات آنها با رشد بهره‌وری و مدیریت درست منابع، هزینه‌های سربار تولید را کاهش دهند که این موضوع در تمام خودروهای تولید داخل در تمام سطوح قیمتی صدق می‌کند. این استاد دانشگاه با بیان اینکه مشتریان توقع دارند که متناسب با پول پرداختی از خودروی کیفی بهره‌مند شوند، تصریح کرد: اما در حال حاضر بیشتر تولیدات داخلی این انتظار را برآورده نمی‌کنند. البته امیدواریم که با بهبود فرآیندهای تولید و ارتقای بهره‌وری شاهد حرکت به این سمت باشیم.

وی در پاسخ به اینکه نقش شرایط محیط کسب و کار و عملکرد سیستم بانکی در وضعیت فعلی واحدهای خودروسازی چیست، اظهار کرد: مطمئنا نمی‌‌توان نقش متغیرهای فرابنگاهی از جمله سیستم بانکی در فرآیند تولید را مدنظر قرار نداد؛ با این حال خودروسازان داخلی در فرآیندهای تولید درون بنگاهی نیز با مشکلاتی مواجه هستند که باید با مدیریت مناسب اصلاح شود.