میراث فورد در دستان «مولالی»

مهدی محمودی - ویلیام فورد، مدیرعامل و رییس هیات‌مدیره شرکت خودروسازی فورد آمریکا، به دنبال اعلام تصمیم خود برای کناره‌گیری از این سمت طی تماسی با آلن مولالی، نفر دوم بوئینگ، از وی خواست جای او را در شرکت فورد بگیرد تا شاید از این طریق از سقوط میراث خانوادگی خود جلوگیری کرده باشد.مدیرعامل فورد با انتشار بیانیه‌ای با تاکید بر این که کماکان نقشی فعال در هیات‌مدیره فورد ایفا خواهد کرد، از عزم خود برای انتقال وظایف اجرایی به شخص دیگری جز خود خبر داد.اگرچه مولالی کارنامه مدیریت درخشانی دارد، اما تصمیم بیل فورد تا حدودی دیرهنگام به نظر می‌رسد.فورد طی ماه‌های اخیر تقریبا با همه چهره‌های سرشناس صنعتی از جمله دیتریچه، مدیرعامل کنونی دایملر کرایسلر و کارلوس‌گون، مدیرعامل رنو - نیسان برای سپردن سکان هدایت فورد وارد مذاکره شد، با ناکامی در جذب این دو او با مولالی وارد مذاکره شد که به عنوان جانشین مدیرعامل بوئینگ مشغول کار بود و روند انتصاب او به عنوان مدیرعامل این شرکت از اواخر سال گذشته میلادی به جریان افتاده بود. از چپ به راست مولالی در کنار بیل‌فورد

سابقه درخشان

هر چند مولالی گزینه اول فورد نبود، اما پیشینه درخشان او موجب شد در فهرست نامزدهای جانشینی بیل فورد قرار گیرد.

از نقطه نظر فورد، مولالی فرد توانمندی بود، چرا که با وجود رکود شدید حاکم بر صنعت خودرو پس از وقوع حوادث یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ توانست مانع از ضرردهی بوئینگ و موجب احیای بازار هواپیماهای تجاری این شرکت شود.

مولالی در فورد با چالش‌هایی به مراتب جدی‌‌تر مواجه خواهد شد. این شرکت از سال ۲۰۰۱ تاکنون چیزی در حدود ۹میلیارد دلار ضرردهی داشت و سهمش از بازار خودروی آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان که به تنهایی حدود ۲۵درصد کل تولید خودرو در جهان را جذب می‌کند به ۱۷درصد از حدود ۲۰درصد در ابتدای هزاره سوم کاهش یافته است.به اعتقاد بسیاری از جمله جان کاسرسا، مدیرعامل موسسه مشاوره مدیریتی با همین نام می‌گوید: مدیری خارج از دایره مدیران کنونی فورد دقیقا همان چیزی است که این شرکت برای خروج از بحران جاری به آن نیاز دارد.از نقطه نظر فورد، یافتن جانشین برای وی در خارج از کادر کنونی مدیریت فورد حداقل به لحاظ تئوریک می‌تواند به حل مشکلات این شرکت بحران‌زده کمک کند.

برنامه‌های جدید

برای فورد کمک گرفتن از مشاوران خارجی همیشه ثمربخش بوده است. به کارگیری طرحی که از سوی یک موسسه مشاوره با هدف به صفر رساندن ضرردهی فورد تا پایان سال ۲۰۰۷ میلادی اگرچه در مقام اجرا دردآور و پرهزینه بود، اما تا حدود زیادی روند رشد زیان‌دهی این شرکت را متوقف کرد.

مولالی قرار است میراث‌خوار شرکتی باشد که از زمان انتصاب فورد به عنوان رییس هیات‌مدیره این شرکت در اکتبر سال ۲۰۰۱ تاکنون شاهد چهار مورد تعویض مدیر شاخه فعالیت‌های اروپایی و عزل و نصب‌های متعدد در همین مدت و در دوره‌های مختلف مدیریتی بوده است.او قرار است بلافاصله پس از به دست گرفتن قدرت به همراه بیل فورد روی طرح‌های استراتژیک کار کند.

این طرح‌ها برنامه فروش برخی برندهای زیرمجموعه فورد مثل جاگوار، آستین مارتین و لندروور که مدت‌ها است شایعاتی در مورد احتمال فروش آنها بر سر زبان افتاده را شامل می‌شود.

فردی خارج از دنیای خودرو

تا آنجا که به طرح نجات فورد و پیشبرد آن مربوط می‌شود بیل فورد هشدار داده مولالی در کوتاه مدت نمی‌تواند کار چندانی انجام دهد و نباید از او انتظار معجزه داشت.

فورد می‌گوید: مولالی در جریان همه وجوه این برنامه قرار می‌گیرد، اما نمی‌تواند کار چندانی در مورد آن انجام دهد.او می‌افزاید: او این طرح را پیگیری خواهد کرد و این چیزی است که ما از او انتظار داریم.

مولالی اقرار می‌کند که آشنایی چندانی با صنعت خودرو ندارد. این در حالی است که صنعت خودروی آمریکا معمولا به مدیرانی که از خارج از این صنعت به بطن آن می‌آیند روی خوش نشان نداده است.

مولالی به لحاظ آن که تا پیش از این هم در شرکتی تولیدی - صنعتی مشغول به کار بود، برای انطباق خود با الزامات شغل جدیدش مشکل چندانی نخواهد داشت، اما بی‌شک برای سامان دادن به اوضاع به هم ریخته فورد و احیای این غول خودروساز با سابقه با چالش‌های زیادی مواجه خواهد شد.