گروه خودرو- شرکت هیوندای موتور کره‌جنوبی اعلام کرد که سفارش ۲۲۷میلیون دلاری برای فروش خودروهای کامل و مونتاژ شده به ایران دریافت کرده است. این شرکت که در حال حاضر به عنوان ششمین خودروساز بزرگ دنیا شناخته می‌شود، پس از کاهش محدودیت‌های وارداتی سعی در حضوری پررنگ در بازار ایران دارد.

با کاهش ۱۰درصدی تعرفه واردات خودرو که از ابتدای سال‌جاری اعمال شد، واردات خودرو طی ۴ماه‌ اول سال ۸۵ نسبت به مدت مشابه، رشد ۲۲۰درصدی را تجربه کرد.

براساس آمارهای قطعی گمرک در چهار ماه اول امسال ۳هزار و ۸۰۲خودرو به ارزش بیش از ۸۲میلیون دلار وارد کشور شده است، در حالی که طی چهار ماه اول سال ۸۴ این رقم حدود یک‌هزار و ۱۸۸خودرو به ارزش ۸/۳۴میلیون دلار پیش‌بینی شده بود.

هر چند برخی از نمایندگی‌های معتبر خودرو در کشور اذعان می‌کردند که کاهش ۱۰درصدی تعرفه تاثیری در واردات خودرو نخواهد داشت و بار دیگر رقم پیش‌بینی شده در قانون بودجه سال ۸۵ برای واردات خودرو محقق نخواهد شد، اما با توجه به ارقام قطعی گمرک می‌توان این پیش‌بینی را کرد که کاهش‌ حتی ۱۰درصدی تعرفه هم می‌تواند تاثیر کلانی بر واردات خودرو داشته باشد.

اما مطرح‌ترین واردکنندگان خودرو در حال حاضر کمپانی‌های خودروساز تویوتا، هیوندای، بی‌ام‌و و بنز هستند. هیوندای کره روز گذشته اعلام کرد که از طرف دولت ایران سفارشی به ارزش ۲۲۷میلیون دلار دریافت کرده است. هیوندای که طی سال‌های گذشته برای تجهیز ناوگان تاکسیرانی کشور و به سفارش این سازمان اقدام به ورود تعداد کثیری خودرو هیوندای جهت تاکسی کرد که با نارضایتی برخی از تاکسی‌داران مواجه شد.

این در حالی است که خبرگزاری رویترز روز گذشته به نقل از سخنگوی هیوندای اعلام کرد که ۱۳هزار و ۴۵۰دستگاه از محصولات خود را در اختیار سازمان‌های دولتی ایران و سازمان تاکسیرانی قرار خواهد داد. به گفته این مقام، مدل‌های ارائه شده شامل سوناتا، گراندور و تراجت خواهد بود.سخنگوی هیوندای همچنین اعلام کرد که نخستین سری از خودروهای مورد نظر به تعداد ۱۰۵۰‌ دستگاه هفته گذشته تحویل داده شد. هیوندای که یک واحد مونتاژ را نیز در ایران دارد، از احتمال افزایش تولید این مجموعه به ۷‌هزار و ۵۰۰‌دستگاه طی سال ۲۰۰۷‌ میلادی خبر داده است.

همچنین سخنگوی هیوندای در حالی از تجهیز ناوگان تاکسیرانی و سازمان‌های دولتی ایران به خودروهای این کشور خبر داده که طبق مصوبه هیات وزیران سازمان‌های دولتی که مقید به استفاده از محصولات داخلی هستند، نباید از محصولات مشابه خارجی که در داخل‌ ساخته می‌شود، استفاده ‌‌‌کنند. بنابراین اصل خودرو‌ نیز از جمله محصولاتی است که به دلیل تولید داخل، سازمان‌های دولتی و حتی تاکسیرانی حق استفاده از مشابه خارجی آن را ندارند، حال چگونه است که هیوندای خود را برای سفارش‌های سازمان‌های دولتی آماده کرده است؟