هجوم قطعهسازهای ژاپنی به بازار آمریکا
رضا زرین خاک - از همان زمانی که روند ورود خودروهای ژاپنی به بازار ایالات متحده در حدود چهار دهه پیش آغاز شد رقابت سختی بین جنرالموتورز، فورد و کرایسلر با برندهای ژاپنی شکل گرفت که نتیجهاش از دست رفتن بخشی از سهم این سه از بازار، رونق خودرو در آمریکای شمالی به نفع رقبای ژاپنی بود. اکنون سهغول خودروساز آمریکای شمالی در حال تجربه رقابت جدیدی با یک صنعت متفاوت ژاپنی یعنی تولیدکنندگان قطعات خودرو هستند که این رقابت نوظهور میتواند مشکلات قطعهسازهای بزرگ آمریکای شمالی چون دلفی، تاوراتومتیو و لیر را دوچندان کند. اگرچه در حال حاضر تولیدکننده قطعه ژاپنی بیشتر توان خود را روی تامین نیازهای خودروسازهای وطنی متمرکز کردهاند، اما اشتیاق رو به تزاید کل تولیدکنندگان خودرو در آمریکای شمالی به استفاده از محصولات این قطعهسازها عامل افزایش تولید و درآمد آنان در سالهای اخیر بوده است.
قطعهسازان ژاپنی سال گذشته در مجموع موفق به عرضه ۲۶میلیارد دلار از محصولات خود در بازار ایالات متحده شدند که یکچهارم کل ارزش این بازار بود. در همین مدت، شرکت AISIM Seiki که تامینکننده قطعات مصرفی تویوتا موتورز است، شاهد رشد ۳۷درصدی فروش محصولات خود در ایالات متحده و دستیابی به فروش ۴/۲میلیارد دلاری طی سال گذشته میلادی بود. در همین حین، فروش شرکت ژاپنی Denso که دیگر تامینکننده قطعات مصرفی تویوتا تلقی میشود با رشدی ۹درصدی به ۹/۵میلیارد دلار در سال مالی منتهی به ماه مارس رسید.
رشد صادرات Denso به ایالات متحده به این شرکت کمک کرد به سودی ۵/۱میلیارد دلاری دست پیدا کند، در حالی که دلفی در همین مدت متحمل زیانی ۲میلیارد دلاری شد. کوچیفوکایا، مدیرعامل Denso میگوید: حجم صادرات به ایالات متحده ثابت نیست، اما به نظر میرسد فرصتهای تجاری برای ما در آمریکا رو به افزایش گذاشته است.
شکی وجود ندارد که Denso پرچمدار هجوم نوظهور قطعهسازهای ژاپنی به بازار ایالات متحده است. این شرکت در حال حاضر ۲۳واحد تولیدی در ایالات متحده دارد و تقریبا هر سه خودروساز بزرگ ایالات متحده از این شرکت بخاری، کولر، سیستمهای تزریق سوخت و سایر قطعات مصرفی خود را خریداری میکنند.
فروش Denso به جنرالموتورز به تنهایی طی پنجسال گذشته دو برابر شده است و امروز تقریبا ۴۰درصد قطعات مصرفی در محصولات سه خودروساز بزرگ آمریکای شمالی توسط تولیدکنندگان قطعه غیرآمریکایی تامین میشود. بوانداسون، مدیر واحد خرید جنرالموتورز و معاون مدیرعامل این شرکت در ماه آوریل اعلام کرد: Denso به یکی از بزرگترین تامینکنندگان قطعات مصرفی این شرکت تبدیل شده است. او از Denso به عنوان معتبرترین شرکت طرف قرارداد جنرال موتورز به دلیل تحویل به موقع خرید و کیفیت مناسب تولیدات و ثبات قیمتها نام برد.
سایر قطعهسازهای ژاپنی سعی دارند همان مسیری را بروند که Denso پشت سرگذاشته است. شرکت Showa تاسیسات تولیدی در ایالت اوهایو و کانادا احداث کرده که دستاندرکاران تولید کمک فنر، اجزای فرمان و سایر قطعات برای خودروهای تولیدی هوندا در ایالات متحده هستند. این درحالی است که این شرکت در ماه ژانویه سالجاری میلادی فروش میللنگ به شرکت خودروسازی دایملرکرایسلر برای استفاده در SUVهای خود را نیز آغاز کرد. اکنون Showa افزایش سهم خود از قطعات مصرفی واحدهای تولیدی هوندا در آمریکا را در دستور کار خود قرارداده است.
Denso و سایر قطعهسازهای ژاپنی بخشی از موفقیت خود در افزایش سهمشان از بازار آمریکای شمالی را مدیون تغییر سیاست خودروسازهای بزرگ آمریکایشمالی هستند. در گذشته سه غول خودروسازی آمریکای شمالی فهرست قطعات مصرفی خود را با ذکر مشخصات فنی و قیمت مورد نظرشان به قطعهسازهای حاضر در بازار آمریکای شمالی اعلام میکردند و با هرشرکتی که این محصولات را به پایینترین قیمت تولید و عرضه میکرد، قرارداد میبستند. امروز جنرال موتورز همکاری تنگاتنگ با تولیدکنندگان قطعه برای ارتقای کیفیت قطعات مصرفی خود دارد و فورد و کرایسلر نیز در حال حرکت در سمت و سویی مشابه هستند. با این شرایط به نظر میرسد روند رشد فروش قطعهسازهای ژاپنی در بازار ایالات متحده افزایش پیدا کند چرا که تولیدکنندگان ژاپنی معمولا منظمتر از همتایان غربی خود هستند و به ارتقای کیفیت محصولات توجه بیشتری نشان میدهند.
ارسال نظر