واردات 12هزار و 500 دستگاه مینی‌بوس

علیرضا بهداد ـ در تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۸۵ صریحا به ورود ۱۲هزار و ۵۰۰ دستگاه مینی‌بوس به کشور اشاره شده تا جایگزین مینی‌بوس‌های فرسوده و از رده خارج درون‌شهری کشور شود. هم اکنون تعداد بسیار زیادی از مینی‌بوس‌های قدیمی فیات که مربوط به بیش از ۲۵ سال پیش است در پایانه‌های مسافربری درون‌شهری تهران و برخی از شهرهای بزرگ در حال تردد هستند. این مینی‌بوس‌ها هم از لحاظ ظاهر و هم از لحاظ آلودگی صوتی و سوختی مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده‌اند. این وسیله نقلیه هم چنین از لحاظ امکانات داخلی برای مسافران آزاردهنده است، چرا که مسافران مجبورند بر صندلی‌هایی بنشینند که دست کمی از چهارپایه ندارند و مسافتی را در گرمای تابستان و سرمای زمستان در ترافیک‌های شهرهای بزرگ طی کنند تا به مقصد برسند. جالب آنجا است که این مینی‌بوس‌ها اغلب پر از سرنشین هستند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که مینی‌بوس‌های فرسوده موجود جوابگوی نیاز مردم پایتخت نیست. حال آنکه در تبصره ۱۳ قانون بودجه طرح تعویض و خروج مینی‌بوس‌های مذکور دیده شده است. اما اگر بدون مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق انجام شود مشکلاتی را برای مسافران این طرح ایجاد خواهد کرد. اما به گفته امیرجعفرپور، مسوول دبیرخانه تبصره ۱۳، طی سال‌جاری ۱۲هزار و ۵۰۰ دستگاه مینی‌بوس وارد کشور خواهد شد که این مینی‌بوس‌ها همگی گازسوز و مجهز به کولر و امکانات رفاهی دیگری نیز هستند.

تسهیلات دولت به دارندگان مینی‌بوس‌های فرسوده

در مرحله اول اجرای طرح از رده خارج کردن مینی‌بوس‌های فرسوده درون شهری ۱۲هزار و ۵۰۰ دستگاه مینی‌بوس وارد ناوگان حمل و نقل شهری تهران و سایر شهرهای بزرگ خواهد شد که به نظر می‌رسد با توجه به اینکه تعداد بسیاری از این مینی‌بوس‌های فرسوده در تهران تردد می‌کند، سهم عمده‌ای از مینی‌بوس‌های جدید به این شهر بزرگ تعلق داشته باشد. جعفرپور در این خصوص می‌گوید، در آخرین بحث‌هایی که در کمیته زیرمجموعه مربوط به اجرای تبصره ۱۳ صورت گرفته، قرار است این تعداد مینی‌بوس با تسهیلات ویژه و یارانه به متقاضیان تحویل داده شود.

وی در خصوص این تسهیلات می‌گوید، قرار است حداقل نصف قیمت این مینی‌بوس‌های وارداتی به صورت وام و کمک‌های بلاعوض تامین شود تا دارنده مینی‌بوس فرسوده بتواند با توجه به تسهیلات در نظر گرفته شده وسیله نقلیه خود را از رده خارج کند.

وی در خصوص زمان آغاز این طرح می‌افزاید، آیین‌نامه مربوط به طرح از رده خارج کردن مینی‌بوس‌ها را برای دکتر داوودی، معاون اول رییس جمهوری، فرستاده‌ایم تا رسما ابلاغ شود که پس از ابلاغ آن به زودی زمان دقیق طرح تعویض مینی‌بوس‌های فرسوده اعلام خواهد شد.

جعفرپور تصریح می‌کند:‌ در حال حاضر به ادعای مسوولان وزارت راه و ترابری ۴۶هزار و ۷۰۰ دستگاه مینی‌بوس در کشور تردد می‌کنند که با توجه به این که حدود ۶۰درصد مردم مسافت‌های زیر ۱۰۰ کیلومتری بین شهرها را با این وسیله طی می‌کنند و سهم عمده‌ای را در جابه‌جایی مسافران دارند باید تدابیری در خصوص از رده خارج کردن مینی‌بوس‌های فرسوده بین شهری نیز اعمال شود که در این راستا از سال آینده این کار انجام خواهد شد و مسوولیت آن را نماینده وزارت راه در کمیته اجرایی تبصره ۱۳ به عهده دارد.

ورود ون‌های ارزان قیمت به کشور یکی از سیاست‌های دولت برای تقویت ناوگان حمل‌ونقل درون شهری وارد کردن خودروهای ون به این ناوگان است که با توجه به ظرفیت و شرایط این خودرو می‌تواند ظرفیت حمل‌ونقل مسافر را بیشتر از تاکسی‌ها داشته باشد که البته نسبت به مینی‌بوس‌ مسافر کمتری را در خود جای می‌دهد. از همین رو دولت به کسانی که تاکسی‌های فرسوده خود را تحویل دهند و ون تحویل بگیرند علاوه بر وام ۵میلیون تومانی ۴میلیون و ۳۰۰هزار تومان تخفیف می‌دهد.

به گفته سیدرضا ناظمی نماینده وزارت کشور کمیته اجرایی تبصره ۱۳ دولت به دنبال آن است که ون‌های ارزان قیمت را وارد کشور کند.

وی در خصوص تسهیلات در نظر گرفته شده برای واردکنندگان خودروی ون می‌گوید: تسهیلات خاصی برای واردکنندگان در نظر نگرفته‌ایم اما همین که بازار تقاضا برای آنها ایجاد شده است می‌توان گفت که ون‌های وارداتی آنها سریعا به مشتری عرضه می‌شود.

وی می‌افزاید: بهترین نوع پرداخت یارانه این است که به متقاضی یارانه اعطا شود تا تقاضا بالا رود و عرضه‌کننده بتواند محصولات خود را به راحتی واگذار نماید.