دنیای اقتصاد: سال ۲۰۱۶ به‌طور شگفت‌انگیزی سالی خوب برای صنعت خودروی چین بود. در میان عوامل بسیار، فروش خودرو از مشوق کاهش مالیات بر خرید خودروهای کوچک که از سوی دولت ارائه شد، منتفع شد. دولت چین این مشوق را در فصل آخر سال ۲۰۱۵ و به منظور تقویت تقاضا ارائه کرد. افزایش فروش ناشی از این مشوق در سال ۲۰۱۶ ادامه یافت و زمانی که شایعاتی در مورد ملغی شدن این کاهش مالیات مطرح شد، فروش رشد دیگری را تجربه کرد؛ زیرا مصرف‌کنندگان پیش از افزایش مالیات‌ها، برای خرید خودرو هجوم آوردند.

به گزارش فوربس، در حقیقت دو عامل یعنی کاهش مالیات بر خرید و سپس انتظارات مبنی‌بر ملغی شدن این مشوق، موجب افزایش فروش خودرو در سال ۲۰۱۶ شد. اما علاوه‌بر این، افزایش نقدینگی در اقتصاد چین و ثبات در بازار سهام از دیگر عواملی بودند که موجب شدند فروش خودروهای سواری، کامیون و اتوبوس در سال ۲۰۱۶ با جهش ۹/ ۱۳درصدی رو‌به‌رو شود و به بیش از ۲۸ میلیون دستگاه برسد. رشد دو رقمی فروش اقلام گران قیمت مانند خودرو در هر بازاری قابل توجه است. این مساله که فروش خودرو در چین که بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان است، چنین رشد را ثبت کرده است، بسیار جالب توجه است.

خودروهای سواری

تا به امروز، خرید خودرو از سوی افراد، بیشترین سهم را در کل بازار خودروی چین داشته است. در سال ۲۰۱۶، فروش خودروهای سواری ۴/ ۲۴ میلیون از ۲۸ میلیون خودروی فروخته شده در بازار چین را تشکیل داد که نسبت به سال ۲۰۱۵ با افزایش ۳/ ۱۵درصدی رو‌به‌رو شده است. در میان گروه خودروهای سواری، شاسی‌بلندها بهترین عملکرد را داشتند و رشد ۳/ ۴۵ درصدی فروش را ثبت کردند. اگر فروش بیش از ۹ میلیون دستگاه شاسی‌بلند را با فروش خودروهای چندمنظوره (MPV) جمع کنیم، خودروهای سواری بزرگ تقریبا نیمی از کل بازار خودروهای سواری چین را تشکیل می‌دهد.

کامیون

پس از چندین سال دشوار، بازار کامیون چین نیز در سال ۲۰۱۶ نشانه‌هایی از سرزندگی از خود نشان داد و با رشد ۹/ ۸ درصدی رو‌به‌رو شد. به استثنای فروش کامیون‌های سبک که یک درصد کاهش یافت، فروش کامیون‌های مینی، سایز متوسط و سنگین همگی افزایش یافت. به‌طور خاص، فروش کامیون‌های فوق سنگین که گران‌قیمت‌ترین و سودآورترین بخش در صنعت کامیون‌سازی است، در سال ۲۰۱۶ تا ۳۳ درصد جهش کرد و به حدود ۷۳۳ هزار دستگاه رسید.

خودروهای دارای سوخت غیرفسیلی

گرچه خودروهای برقی درصد نسبتا اندکی از کل بازار را به خود اختصاص داده‌اند اما محبوبیت آنها رو به افزایش است. در سال ۲۰۱۶ فروش کل خودروهای دارای سوخت غیرفسیلی که شامل خودروهای برقی-هیبریدی و تماما برقی می‌شود، ۱/ ۵۳ درصد جهش کرد و به ۵۰۷هزار دستگاه رسید. از این میزان، بیش از ۸۰ درصد خودروهای تماما برقی بودند. گرچه چند سال قبل خودروهای برقی-هیبریدی بیشترین سهم بازار خودروهای دارای سوخت غیرفسیلی را به خود اختصاص داده بودند، اما در پی ورود شرکت‌های بیشتر به بخش خودروهای تماما برقی و ایجاد جایگاه‌های شارژ بیشتر، سهم بازار آنها به سرعت در حال کاهش است. بیش از ۷۰۰ هزار دستگاه خودروی ارزان قیمت و کم‌سرعت برقی فروخته شده در شهرهای درجه دو و درجه سه چین، در آمار فروش خودروهای دارای سوخت غیرفسیلی و همچنین آمار کل فروش گنجانده نشده است. این خودروها در آمار رسمی گنجانده نمی‌شوند زیرا دولت مرکزی چین آنها را به رسمیت نمی‌شناسد و استانداردهای ملی برای آنها وجود ندارد. با این وجود فروش خودروهای برقی کم‌سرعت رو به افزایش است و از سال ۲۰۱۴ تاکنون تقریبا دو برابر شده است. همچنین دولت‌های محلی از این خودروها حمایت می‌کنند؛ بنابراین انتظار می‌رود در سال ۲۰۱۷ برای این خودروها استانداردهای ملی تدوین شود.

دیگر آمار

در حال حاضر ۱۷۲ میلیون دستگاه خودرو در چین تردد می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود این میزان تا سال ۲۰۲۰ به ۳۰۰ میلیون دستگاه خواهد رسید که برابر با تعداد خودروهای آمریکا خواهد بود. برخلاف آمریکا که شرکت‌های ملی طی سال‌ها بازار قطعات و لوازم جانبی را توسعه داده‌اند، بازار قطعات و لوازم جانبی چین به شدت نامنسجم است و یکی از بزرگ‌ترین فرصت‌های صنعت خودروی این کشور به‌شمار می‌رود. از سوی دیگر، طی سال‌های اخیر استفاده فزاینده از خدمات مالی خودرو نمایانگر یکی از روندهای ساختاری مثبت در صنعت خودروی چین بوده و این روند در سال ۲۰۱۶ ادامه یافته است. شواهد، حاکی از افزایش شدید فعالیت‌های مالی در فصل چهارم بوده به‌طوری‌که سطح نفوذ در بازار خودروهای تولید انبوه به ۴۰ درصد و در بازار خودروهای لوکس به ۵۰ درصد رسیده است.

چشم‌انداز 2017

در ژانویه سال‌جاری میلادی (۲۰۱۷) فروش خودرو بسیار کمتر از ماه دسامبر ۲۰۱۶ بوده است و احتمالا به‌دلیل تعطیلات جشنواره بهاره فروش در ماه فوریه نیز ضعیف باقی می‌ماند. مرکز تحقیقاتی سنفورد‌سی‌. برنشتاین، پیش‌بینی می‌کند با احتساب پیش‌خریدهایی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد و دیگر عوامل، فروش خودرو در سال‌جاری میلادی ۶/ ۴ درصد رشد خواهد کرد و به ۳/ ۲۹ میلیون دستگاه خواهد رسید. اگر همانطور که انتظار می‌رود استانداردهای ملی برای خودروهای برقی کم سرعت تدوین شود و آمار فروش این خودروها در ارقام رسمی محاسبه شود، در سال‌جاری تعداد خودروهای فروخته شده از مرز چشمگیر ۳۰ میلیون دستگاه فراتر خواهد رفت.

احتمالا یکی از دلایلی که خودروهای سواری بزرگ سهم بزرگی در کل فروش خودروها دارند این است که فروش خودروهای کوچک در سطوح پایینی بازار نفوذ نکرده است. اگر این مساله درست باشد، پس می‌توان گفت فروش خودرو در چین فضای فراوانی برای رشد دارد.