خودروسازی در مسیر «نساجی»؟

اول هفته جاری در مراسم افتتاح فاز نخست خط تولید کمپرسور سیستم تهویه خودرو در شرکت سندن، مسوولان این شرکت ضمن انتقاد از روند تخصیص ارز به صنعت قطعه، از امکان کاهش ارزبری در صورت اصلاح این روند صحبت به میان آوردند. این مراسم، با حضور رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و اعضای هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان کشور برگزار شد. این افتتاحیه البته مربوط به فاز نخست پروژه بود و سه فاز بعدی نیز به مرور و حداکثر تا سال ۱۴۰۴ راه‌اندازی خواهند شد. با افتتاح فاز نخست خط تولید کمپرسور سیستم تهویه خودرو، ۵۰۰ شغل جدید ایجاد خواهد شد، ضمن آنکه به واسطه رشد داخلی‌سازی، از ارزبری صنعت قطعه کاسته می‌شود. شاپور سامعی، رئیس هیات‌مدیره شرکت سندن ایرانیان، در این مراسم با بیان اینکه سندن در حال حاضر ۸۰ تا ۹۰ درصد سیستم تهویه خودروهای داخلی و مونتاژی را تامین می‌کند، گفت: تامین سیستم تهویه تارا برقی و ریرا برقی نیز در دستور کار این شرکت قرار دارد.

وی افزود: با داخلی‌سازی کمپرسورهای پیستونی متغیر خودرو، طی سال اول، شاهد صرفه‌جویی ارزی ۱۵ میلیون دلاری خواهیم بود. وی با تاکید بر اینکه صرفه‌جویی ارزی موردنظر در ظرف یک سال، برای نخستین بار در خاورمیانه محقق می‌شود، گفت: پیش‌بینی می‌شود که این رقم تا سال ۱۴۰۵ به عددی بالاتر برسد. سامعی همچنین از برنامه‌‌ریزی برای افتتاح خط تولید اسکرول الکتریکال مجموعه سندن در سال ۱۴۰۴ خبر داد و تاکید کرد: با تولید کمپرسور پیستونی متغیر در سال اول، شاهد داخلی‌سازی ۳۰ درصدی خواهیم بود. به گفته سامعی، میزان داخلی‌سازی با افتتاح دیگر فازها، به ۷۵ درصد تا سال ۱۴۰۵ خواهد رسید. وی این را هم گفت که سندن برای خرید این خط تولید ۱۱ میلیون دلار هزینه کرده است.

وی در ادامه به تشریح فعالیت‌های شرکت سندن ایرانیان پرداخت و گفت: در حال حاضر ۴ شرکت در زیرمجموعه مجتمع صنعتی سندن فعالیت دارند و همزمان با ۲۰۰ قطعه‌ساز نیز همکاری داریم. به گفته سامعی، فروش سالانه این مجتمع صنعتی به ۱۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد، ضمن اینکه طی ۲۵ سال گذشته حدود ۱۷۵ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در آن صورت گرفته است.

رئیس هیات‌مدیره شرکت سندن ایرانیان اما گریزی هم به چالش‌ها و مشکلات موجود بر سر راه قطعه‌سازان و زنجیره تولید خودرو در کشور زد و از عدم تخصیص ارز مورد نیاز بابت تامین تجهیزات صنعتی انتقاد کرد. وی با بیان اینکه در صورت تامین ارز، امکان ایجاد خطوط تولید و داخلی‌سازی بیشتر فراهم می‌شود، گفت: در حال حاضر تولیدکنندگان برای دریافت وام باید ۲۸ درصد مبلغ وام را مسدود کنند و از طرفی، محدودیت سهمیه ارزی بابت تامین ماشین‌آلات هم مشکلات زیادی را برای صنعتگران به دنبال داشته است. وی تاکید کرد: ابتدای سال گفتند ارزتان را از صادرکنندگان بگیرید و ما مجبور شدیم برای تامین ارز دنبال قیر فروش‌ها و تخمه‌فروش‌ها برویم.

سامعی میزان مطالبات شرکت سندن ایرانیان از خودروسازان را بیش از سه هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: این رقم بدون تعدیل قیمت‌ها در سال جاری است؛ از طرفی، بین دو هزار و ۷۰۰ تا سه هزار میلیارد تومان نیز در قالب خرید دین و اوراق گام و مرابحه نزد بانک‌ها داریم که تاکنون نقد نشده است. در کنار اینها، ۱۲۰۰ میلیارد تومان مسدودی نیز برای تسویه طلب خودروسازان از محل وام داریم.

به گفته سامعی، با همه این مشکلات و کمبودهای مالی، شرکت سندن ایرانیان طی ۲۵ سال گذشته با تمام توان فعالیت خود را ادامه داده و اجازه نداده دامنه چالش‌ها گریبان کارگران را بگیرد و حقوق آنها حتی یک روز عقب بیفتد. رئیس هیات‌مدیره سندن ایرانیان اما با بیان اینکه این شرکت سه هزار میلیارد تومان از خودروسازان طلب دارد، گفت: البته از شرکت‌های خودروساز گله‌ای نداریم، چون آنها هم گرفتار قیمت‌گذاری دستوری هستند و وقتی روند فروش‌شان عادی نیست، طبعا نمی‌توانند پول ما را سر وقت بدهند. سامعی در نهایت با اشاره به سرنوشت صنعت نساجی، هشدار داد که خودروسازی در همان مسیری قرار گرفته که نساجی تا انتهای آن رفت. اما در بخش دیگری از مراسم رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مجلس بارها در دیدار با وزیر صمت و رئیس بانک مرکزی بر تامین نیاز ارزی تولیدکنندگان تاکید کرده است.

photo_۲۰۲۴-۰۱-۱۴_۰۱-۲۸-۲۸ copy