گروه دیپلماسی: سخنگوی وزارت امور خارجه گفت سیاست تهران قطع روابط با کشورها نیست. حسین جابری‌انصاری در نشست هفتگی خود با رسانه‌ها درخصوص قطع رابطه کشورهای مختلف با ایران و وضعیت اتباع ایرانی به خصوص 4 تبعه‌ای که در حال حاضر در عربستان در حال محاکمه هستند، گفت: به‌طور کلی قطع رابطه با کشورها سیاست ایران نیست که مهم‌ترین موضوع در این باره سفارت آمریکا بود. ایران تنها به‌خاطر اینکه رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی هر اقدامی را که مبتنی بر شناسایی این رژیم بوده، باطل کرده و نمایندگی‌های آن را در اختیار ملت فلسطین و سازمان آزادی‌بخش فلسطین قرار داده است.

او ادامه داد: اینکه حقوق اتباع ایرانی در مواردی که از سوی دولت‌های دیگر قطع رابطه صورت می‌گیرد، چطور پیگیری شود، سازوکار دیپلماتیکی دارد که در آن کشورها دفتر حفاظت منافع دایر می‌شود و در همان چارچوب امور ادامه می‌یابد. سخنگوی وزارت خارجه درخصوص احتمال انتخاب حافظ‌منافع برای ایران و عربستان نیز گفت: پس از قطع رابطه از سوی عربستان برای تکمیل روند موجود قطع رابطه که یک اقدام منطقی و مناسب نیست، به‌طور طبیعی مکانیسمی بین دولت‌ها وجود دارد که پس از قطع رابطه دفتر حافظ منافع روابط را دنبال می‌کند؛ اما هنوز هیچ تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است. جابری‌انصاری اضافه کرد: درباره وضعیت ۴ تبعه ایران باید بگویم که تنها یک نفر از ۴ نفر حکم حبس گرفته و ۳ نفر دیگر در مرحله تشکیل پرونده هستند و ما از کلیه ابزارهای دیپلماتیک برای پیگیری امور اتباع خود استفاده می‌کنیم، زیرا ایران متعهد به حمایت جدی از اتباع خود است.

او در پاسخ به سوالی درباره نشست اتحادیه عرب که در آن ایران مداخله‌گر خوانده شده و اینکه واکنش ایران در قبال این بیانیه چیست، گفت: سیاست عربستان سعودی مبتنی بر تحمیل سیاست‌های یک‌جانبه خودش بر دولت‌ها و ملت‌های دیگر است. در روزهای گذشته عربستان تلاش‌هایی را در چارچوب پیگیری این سیاست یک‌جانبه خودش اعمال کرده، هم در شورای همکاری خلیج‌فارس و هم در سطح اتحادیه عرب، برای یارگیری و اشاره کردن به اینکه عربستان تنها نیست؛ در حالی که واقعیت این است آنچه عربستان از سیاست‌های یک‌جانبه اتخاذ کرده در زمینه قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک و اقدامات تنش آفرین و بحران آفرین مختلفی که انجام داده، تقریبا هیچ دولتی به شکل قطعی از این سیاست‌ها حمایت نکرده است.»

جابری‌انصاری ادامه داد: «حتی رئیس دوره‌ای اتحادیه عرب که اجلاس قاهره را مدیریت و ریاست کرده است، در کنفرانس مطبوعاتی صراحتا مخالفت خود را با قطع روابط به‌عنوان سیاست مناسب در برخورد با مشکلی که پیش‌آمده اعلام کرده است.» سخنگوی وزارت خارجه همچنین درخصوص نامه وزیر امور خارجه به همتایان و دبیرکل سازمان ملل درخصوص آخرین تحولات منطقه نیز گفت: نامه وزیر خارجه به همتایان خود در دنیا، دبیرکل سازمان ملل و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی درخصوص تشریح نوع نگاه جمهوری اسلامی به آخرین تحولات منطقه بوده است و در آن به صراحت اعلام شده که عربستان در برابر یک دوراهی قرار دارد که یا باید سیاست‌های تنش‌آفرینی و حمایت از تروریسم و افراط‌گرایی را ادامه دهد یا اینکه راه دوستی با کشورهای مختلف را دنبال کند.

حسین جابری‌انصاری درخصوص نقش‌آفرینی آمریکا درخصوص روابط بین ایران و عربستان نیز گفت: سیاست مبتنی بر درگیری و تنش‌آفرینی که متاسفانه عربستان دنبال می‌کند به‌طور طبیعی فضای بازیگری بازیگران را افزایش می‌دهد و آنها از اتفاقات موجود حداکثر بهره را می‌برند. ما باید سیاست‌هایی را دنبال کنیم که اجازه استفاده یا سوءاستفاده از درگیری‌های منطقه‌ای را فراهم نکنیم. او در پاسخ به سوالی درخصوص بررسی لایحه‌ای در مجلس آمریکا که در آن اقدام خشونت‌آمیز در مقابل سفارتخانه‌ها مصداق تروریسم است، گفت: ما قبلا هم گفته‌ایم که براساس تعهدات بین‌المللی اماکن دیپلماتیک باید حفاظت شود. واقعه‌ای هم که در برابر سفارت عربستان رخ داد یک اقدام قانون‌شکنانه بود و برخورد قضایی هم با آن در جریان است. او همچنین درخصوص نامه وزارت خارجه به شورای شهر تهران برای تغییر نام خیابان بوستان به خیابان شیخ نمر ابراز کرد: وزارت امور خارجه همچون اقشار دیگر ملت با بزرگداشت شیخ شهید نمر قطعا موافق است و از اقدامات برای این بزرگداشت حمایت می‌کند. آنچه در نامه به آن اشاره شده ضرورت طی روال معمول آن برای نام‌گذاری خیابان‌ها مبنی بر مشورت با شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه است که مورد تاکید قرار گرفت.