محکومیت تعرض به سفارتخانهها فراگیر شد
انتقاد ائمه جمعه ازخودسریها
اعتراض به اردوغان
همچنین محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران نیز روز گذشته در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران، با اشاره به اعدام شیخ نمر در عربستان گفت: تنها واکنش دولت آمریکا این بود که از رفتار دولت عربستان دفاع نکرد. به گزارش «ایسنا» او در ادامه به اظهارات رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه در مورد اعدام شیخ نمر نیز واکنش نشان داد.
تجاوز به حوزه مسئولیت نظام
در ادامه واکنشهای داخلی به حمله به سفارت عربستان در تهران، روز گذشته آیتالله سیداحمد علمالهدی، امام جمعه مشهد گفت: مردم نباید به دشمن میدان بدهند و اصولا در جمهوری اسلامی حمله به سفارتخانه و خانهای که در سایه امنیت نظام تشکیل شده برخلاف مصالح نظام جمهوری اسلامی است.به گزارش «ایرنا»، وی در خطبههای نماز جمعه این هفته مشهد افزود: خشم انقلابی هم باید با بصیرت ارائه و نمایش داده شود و امیدوارم این مساله برای همیشه در جمهوری اسلامی پایان یابد.او یادآور شد: «زمانی که حضرت امام راحل حکم مهدورالدمی سلمان رشدی را صادر کرد عدهای از جوانان به سفارت انگلیس حمله کردند و رهبری که آن زمان رئیسجمهوری بودند در خطبههای نماز جمعه اعلام کردند که از دیوار سفارت بالارفتن هم به اسلام و هم به انقلاب ضرر قطعی میزند.»امام جمعه مشهد گفت: از دیوار سفارت بالا رفتن و تجاوز فیزیکی و علنی به سفارتخانهها تجاوز به حوزه مسوولیت نظام است. وی همچنین با اشاره به قطع رابطه عربستان با ایران این موضوع را یک توطئه از قبل ساماندهی شده توصیف کرد. پیش از این به گزارش «ایسنا» آیتالله علمالهدی نسبت به افراطی خواندن حملهکنندگان به سفارت عربستان انتقاد کرده بود.
پیگیری ابعاد حمله به سفارت عربستان
در خبری دیگر در این راستا، به گزارش خبرگزاری فارس، روز گذشته ابراهیم رئیسی، دادستان کل کشور با اشاره به تحقیقات در پرونده حمله به سفارت عربستان، گفت: «ابعاد ماجرا توسط دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی در حال پیگیری است.» او گفت: «ما بر این باوریم که بررسی این اتفاق علاوهبر ابعاد پلیسی و قضایی دارای ابعاد امنیتی است.»همچنین قرار است اعضای کمیسیون امنیت ملی در جلسهای به بررسی تحولات اخیر در روابط ایران و عربستان بپردازند. به گزارش «ایسنا» نمازگزاران نماز جمعه این هفته تهران نیز جنایت اخیر آلسعود در به شهادت رساندن شیخ نمر را محکوم کردند.
جنگ میان تهران و ریاض فاجعه برای جهان
از سوی دیگر بالاگرفتن تنشها میان ایران و عربستان بر سر اعدام شیخ نمر و حمله برخی به سفارت عربستان در تهران، همچنان در صدر اخبار رسانههای داخلی و خارجی قرار دارد. پس از اعلام قطع روابط از سوی عادلالجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی، وزیر دفاع و معاون ولیعهد این کشور در اظهارنظری با اشاره به تنشهای پیش آمده میان تهران و ریاض، وقوع جنگ میان عربستان و ایران را «یک فاجعه برای منطقه و جهان» دانست که «ریاض اجازه نخواهد داد اتفاق بیفتد.» این اظهارات در شرایطی مطرح میگردد که در روزهای اخیر کشورهایی چون روسیه، عراق و آلمان از ایران و عربستان خواستهاند تا با گفتوگو مشکلات خود را حل کنند. موضوعی که ریاض آن را رد کرده و گفته است عربستان نیاز به وساطت کسی ندارد.پسر پادشاه عربستان و وزیر دفاع این کشور با حمایت از تصمیم تشکیلات قضایی این کشور در اعدام شیخ نمر و گروهی دیگر از مخالفان خاندان سعود، وقوع جنگ مستقیم میان عربستان و ایران را بعید دانسته است. به گزارش «ایسنا»، محمد بن سلمان، در مصاحبه با مجله «اکونومیست» با اشاره به تنشهای پیش آمده میان عربستان و ایران در پی اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه عربستانی، گفت: «کسی که تصور میکند این جنگ شکل میگیرد از سلامت کامل عقلی برخوردار نیست. جنگ میان عربستان و ایران میتواند آغاز یک فاجعه بزرگ در منطقه باشد که به شکلی گسترده بر تمامی جهان تاثیر خواهد گذاشت. من قاطعانه میگویم ما هرگز اجازه وقوع چنین امری را نخواهیم داد.» جانشین ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور در بخش دیگری از مصاحبه درباره واکنش ایران به اعدام شیخ نمر و حوادث مقابل سفارت این کشور در تهران و سپس قطع روابط دیپلماتیک دو کشور این مسائل را عجیب توصیف کرد و گفت: این مساله هیچ ارتباطی به تهران ندارد و یک موضوع داخلی است. ما از واکنش ایرانیها تعجب میکنیم. همزمان وزیر خارجه عربستان با تکرار ادعاهایش درخصوص ایران در اظهار نظری مدعی شد ایران خشونت، تروریسم و افراط گرایی را در منطقه رواج میدهد و از تروریستها حمایت کرده و به آنها پاسپورت ایرانی میدهد. اظهارات جبیر در شرایطی است که عربستان نزدیک به چند سال است که با کمکهای مالی و تسلیحاتی از تروریستها، سوریه را به سمت بحران و خشونت کشانده است.
حمله به سفارت ایران در یمن
روز پنجشنبه، ۱۷ دی (۷ ژانویه) ایران اعلام کرد که هواپیماهای نظامی عربستان به سوی ساختمان سفارتخانه ایران در صنعا، پایتخت یمن، موشک پرتاب کرده و باعث وارد شدن خسارت به این ساختمان و زخمی شدن شماری از نیروهای محافظ آن شدهاند. موضوعی که سخنگوی ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان با رد آن گفت که سفارت ایران در صنعا سالم است و اطراف این محل به هیچوجه بمباران نشده است. بلافاصله سخنگوی وزارت خارجه ایران حمله موشکی جنگندههای عربستان به سفارت ایران در صنعا را به شدت محکوم کرد و گفت: تهران حق خود را برای پیگیری این موضوع محفوظ میداند. حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی آفریقای وزیر امور خارجه ایران نیز گفت: گزارش رسمی در مورد جزئیات حمله موشکی عربستان به سفارت ایران در صنعا به سازمان ملل ارائه خواهد شد. سخنگوی کاخ سفید، نیز در کنفرانس خبری روز پنجشنبه به گزارشها درباره حمله عربستان به سفارت ایران در صنعا واکنش نشان داد.
از قطع روابط تا فراخوانی سفیر
از سوی دیگر و در ادامه فشارهای عربستان به اتحادیه عرب، دولت سومالی روز پنجشنبه اعلام کرد که ارتباط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرده است. در همین حال، شبکه سعودی «الاخباریه» گزارش داد که مجمع الجزایر «کومور» نیز خواستار بازگشت سفیر خود از تهران شد. تاکنون از مجموع ۲۲ کشور عربی عضو اتحادیه عرب، چهار کشور بحرین، سودان، جیبوتی و سومالی روابط خود را با ایران قطع کردهاند و دیگر کشورها مانند امارات روابط را از سطح سفیر به کاردار کاهش داده و کویت، قطر و اردن حاضر به قطع روابط نشدهاند و تنها به احضار سفیر یا خارج کردن سفیر خود بسنده کردهاند. همچنین، قرار شده سفیر ایران در امارات، بهزودی به ایران بازگردد و شمار دیپلماتهای ایرانی در این کشور عربی نیز به ۱۵ نفر کاهش پیدا کند. «ایسنا»، به نقل از «منابع آگاه» میگوید قرار شده تا محمد رضا فیاض، سفیر ایران در ابوظبی، به تهران بازگردد. شمار دیپلماتهای ایرانی در سفارتخانه در ابوظبی نیز محدود به هفت نفر شده است. تعداد دیپلماتها در سرکنسولگری ایران در شهر دبی نیز به ۸ نفر کاهش پیدا کرده است. همچنین «خرازی، معاون مدیرکل خلیج فارس وزارت خارجه ایران» نیز بهعنوان کاردار جدید ایران در امارات معرفی شده است.
اعتراض آیتالله جوادی آملی به حمله به سفارت عربستان
صفحه آیتالله جوادی آملی در اینستاگرام بخشی از سخنان وی را در دیدار با فرمانده ناجا درباره حمله به سفارت عربستان منتشر کرده است. به گزارش خبرآنلاین، در این مطلب آمده است: به لطف الهی این کشور در بین کشورهای خاورمیانه امنیت خوبی دارد. ما نباید کاری کنیم که تنش ایجاد شود. دلیلی ندارد که عدهای کاری بکنند و برای دولت و ملت دردسر ایجاد کنند. اگر رفتن به در سفارتخانه و آسیب رساندن به آنها خلاف قانون است، بالاخره چه داعی دارد برای خودمان زحمت ایجاد کنیم؟مردم بدانند راههایی وجود دارد که عربستان را سر جایش نشاند.
ارسال نظر