دیدار تصادفی اوباما و ظریف
دنیای اقتصاد: باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده و محمد‌جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، صبح روز دوشنبه در راهروهای سازمان ملل به طور تصادفی با یکدیگر بر‌خورد و برای لحظاتی با یکدیگر گفت‌و‌گو کردند. گزارش‌ها حاکی از آن است که ظریف پس از خروج از سالن مجمع عمومی به‌طور تصادفی با اوباما و جان کری، وزیر خارجه ایالات‌متحده روبه‌رو شد. یک مقام ایرانی در این باره گفت که این دیدار از پیش تعیین‌شده نبوده است. یک مقام ارشد کاخ سفید هم خبر داد که اوباما و ظریف برخورد کوتاهی هنگام ناهار با یکدیگر داشتند و با یکدیگر دست دادند.
گروه دیپلماسی:
آخرین لحظات حضور هیات ایران در نیویورک باز هم سوژه‌ساز شد. رئیس‌جمهوری آمریکا و وزیر امور خارجه ایران در حاشیه هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر احوالپرسی کرده و دست دادند.


یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که باراک اوباما و محمدجواد ظریف، روز دوشنبه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دست دادند. همزمان یک منبع مطلع نزدیک به هیات ایرانی این ملاقات را کاملا اتفاقی دانست. این اقدام واکنش‌های منفی داخلی را نیز برانگیخته است. این اولین برخورد در این سطح میان رئیس‌جمهوری آمریکا و یکی از مقامات ارشد ایران از آغاز انقلاب جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود. به گزارش خبرگزاری تسنیم، خبر دست‌دادن وزیر خارجه ایران با رئیس‌جمهوری آمریکا را بامداد روز دوشنبه ابتدا بلومبرگ به نقل از یک مقام آمریکایی منتشر کرد که بلافاصله در رسانه‌های دیگر نیز منعکس شد. از سوی دیگر یک منبع دیگر هم در خبری مشابه گزارش داد که اوباما و ظریف در راهروی سازمان ملل به‌طور اتفاقی به هم برخورد و برای لحظاتی با هم صحبت کرده‌اند. روز دوشنبه پس از پایان سخنرانی حسن روحانی رئیس‌جمهوری در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در حال خروج از سالن مجمع عمومی بود که به‌طور کاملا اتفاقی با باراک اوباما رئیس‌جمهوری و جان کری وزیر خارجه آمریکا روبه‌رو شد، طرف‌ها سلام و احوالپرسی کردند و دست دادند.


همزمان یک منبع مطلع نزدیک به هیات ایرانی در پاسخ به سوال خبرنگاران درخصوص این دیدار گفت: «نقل‌قول‌ها در مورد دیدار از قبل تعیین شده به هیچ‌وجه درست نیست.» کاخ سفید هم خبر دست دادن رئیس‌جمهور آمریکا با وزیر خارجه ایران در مقر نشست مجمع عمومی سازمان ملل را تایید کرده است. به گزارش آسوشیتدپرس، این مقام که نخواست نامش فاش شود، درباره دست دادن اوباما و ظریف گفت که آنها «یک برخورد کوتاهی در زمان ناهار داشتند و در آنجا دست دادند.» این برای اولین‌بار در تاریخ روابط سیاسی ایران و آمریکاست که یک مقام عالی جمهوری اسلامی ایران با رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا رو در رو و دو طرف با یکدیگر سلام و احوالپرسی می‌کنند. البته پیش از این دو رئیس‌جمهور ایران و آمریکا یک بار به‌طور تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو کردند و نیز دیدار و مذاکره و دست دادن وزیران خارجه دو کشور در چارچوب مذاکرات هسته‌ای صورت گرفته است. با این حال تاکنون و در دولت‌های گذشته هیچ‌گونه مواجه شدن بین مقامات دو کشور با توجه به سابقه ۳۵ ساله نداشتن روابط سیاسی وجود نداشت. ۱۵ سال پیش در چنین تاریخی در سال ۲۰۰۰ میلادی در جریان اجلاس هزاره سوم سران کشورهای عضو سازمان ملل در حالی که بیل کلینتون تمایل به دیداری ولو سرپایی با سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهوری وقت ایران داشت وی از این دیدار صرف نظر کرد.


مخالفت بهارستان با دیدار ظریف و اوباما

خبر دست دادن ظریف و اوباما واکنش برخی نمایندگان بهارستان را برانگیخته است. نماینده مردم ارومیه در تذکر کتبی به رئیس‌جمهور خواستار برخورد با وزیر امور خارجه به دلیل دست دادن با اوباما شد. به گزارش خبرگزاری مهر در پایان جلسه علنی دیروز مجلس، هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به رئیس‌جمهور و مسوولان اجرایی را قرائت کردند. نادر قاضی‌پور، نماینده مردم ارومیه نیز در تذکر به رئیس‌جمهور خواستار برخورد با وزیر امور خارجه به‌خاطر دست دادن با اوباما شد. علی‌اصغر زارعی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان با انتقاد از دست دادن ظریف با اوباما، گفت: «برخی به دنبال شکسته شدن قبح رابطه با آمریکا هستند، این اقدام راه‌های نفوذ استکبار را باز می‌کند.» زارعی درخصوص اقدام ظریف در دست دادن با رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «این استدلال که اتفاقی وزیر امور خارجه با رئیس‌جمهور آمریکا روبه‌رو شده و دست داده است، برای ما قابل قبول نیست.» منصور حقیقت‌پور، نماینده مردم اردبیل نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به دست دادن و احوالپرسی وزیر امور خارجه با رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه آمریکا گفت: «وزیر امور خارجه اقدام بسیار بدی را مرتکب شده و باید از ملت بزرگ ایران به خاطر این اقدام خود عذرخواهی کند.» حمید رسایی نیز در اینستاگرامش نوشت: دو سال قبل روحانی با اوباما به‌طور اتفاقی مکالمه تلفنی داشت. سال گذشته ظریف و کری بدون هیچ قصد قبلی در برابر دوربین‌های بین‌المللی، به‌طور اتفاقی در خیابان قدم زدند؛ امسال هم ظریف با اوباما به‌طور اتفاقی برخورد کرد، دست داد و احوالپرسی کرد. تاریخ پر است از این اتفاقات اتفاقی! آقای ظریف فقط وقتی برگشتی، دستت را به سوی دستان رهبری که با بمب دست‌ساز همان آمریکایی‌ها به درجه جانبازی رسیده، دراز نکن، همین.


اروپا متعهد به لغو تحریم‌ها

در روز دوشنبه همچنین وزیر خارجه ایران و ۶ قدرت جهانی برای اولین بار پس از توافق هسته‌ای با یکدیگر تشکیل جلسه دادند. این دیدار حدود یک ساعت به طول انجامید و محتوای آن نظارت بر اجرای توافق بود. ایران و ۱+۵ در ۲۳ تیرماه و پس از ۲۲ ماه مذاکره مداوم به توافقی دست یافتند که حاصل آن برنامه اقدام جامع مشترک یا برجام شد. در جلسه وزیران، فدریکا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاونان وزیران هم حضور داشتند. قرار است نخستین کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ برای اجرای برجام در نیویورک در سطح معاونان تشکیل شود؛ ولی هنوز زمان دقیق آن مشخص نیست. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه روز چهارشنبه ۳۱ شهریور دستور تشکیل ستاد پیگیری برجام در این وزارتخانه را صادر و سید عباس عراقچی را به ریاست این ستاد منصوب کرد. جان کری نیز استیفن مال را به‌عنوان مسوول اجرای برجام انتخاب کرده بود. فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از این جلسه اعلام کرد که قدرت‌های جهانی انتظار دارند که این توافق در ماه‌های ابتدایی ۲۰۱۶ اجرایی شود.


مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از نشست ایران و 1+5 در نیویورک گفت که این اتحادیه به تعهد خود برای لغو تحریم‌های ایران پایبند است. به گزارش «ایرنا» به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، فدریکا موگرینی تاکید کرد که توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5، دو طرف را ملزم به انجام تعهداتشان می‌کند. مسوول سیاست خارجی اروپا افزود: «اتحادیه اروپا پیش از اقدام‌های بعدی، منتظر اعلام نظر مجلس ایران درباره توافق خواهد ماند.» به گفته موگرینی، به محض آنکه توافق هسته‌ای به مرحله اجرایی برسد، یک کارگروه مشترک با هدف نظارت بر اجرای تعهدات، شکل خواهد گرفت. او گفت که اطمینان دارد مانعی بزرگ بر سر اجرای توافق هسته‌ای وجود نخواهد داشت. موگرینی همچنین ساختار 1+5 را الگویی مناسب برای حل و فصل سایر بحران‌های منطقه‌ای دانست و در پاسخ به این پرسش که آیا در نشست روز دوشنبه با طرف‌های ایرانی درباره موضوع سوریه رایزنی شد، گفت: «البته که چنین گفت‌وگویی صورت گرفت.» مطابق توافق هسته‌ای، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) باید تا 15 دسامبر (24 آذر) ارزیابی نهایی خود از برنامه‌های هسته‌ای ایران را منتشر کند و پس از آن، مفاد توافق اجرایی خواهد شد.


کری: جلسه خوبی داشتیم

وزیر خارجه آمریکا پس از اولین جلسه جمعی وزرای خارجه ایران و ۱+۵ بعد از توافق هسته‌ای در وین، در حساب توییتری خود نوشت: «با همکاران ۱+۵ و ایرانی جلسه خوبی درباره اجرای توافق هسته‌ای ایران داشتیم.»