سخنگوی دولت:
نیازی به تصویب برجام در مجلس نیست
گروه خبر: سخنگوی دولت روز گذشته یک بار دیگر تاکید کرد که نیازی به تصویب برجام در مجلس نیست. موضعی که پیش از این نیز از سوی او و برخی دیگر از اعضای دولت اعلام شده بود. با این حال اصرار نمایندگان مبنی بر لزوم ارائه برجام بهصورت لایحه به مجلس موجب شد روزگذشته محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت یک بار دیگر نگاه دولت به برجام را مطابق اصل ۱۷۶ قانون اساسی عنوان و تاکید کند: «وقتی مصوبات شورایعالی امنیت ملی به تایید رهبر معظم انقلاب برسد، برای همه لازم الاتباع است و نیازی به تصویب مجلس شورای اسلامی نیست.
گروه خبر: سخنگوی دولت روز گذشته یک بار دیگر تاکید کرد که نیازی به تصویب برجام در مجلس نیست. موضعی که پیش از این نیز از سوی او و برخی دیگر از اعضای دولت اعلام شده بود. با این حال اصرار نمایندگان مبنی بر لزوم ارائه برجام بهصورت لایحه به مجلس موجب شد روزگذشته محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت یک بار دیگر نگاه دولت به برجام را مطابق اصل ۱۷۶ قانون اساسی عنوان و تاکید کند: «وقتی مصوبات شورایعالی امنیت ملی به تایید رهبر معظم انقلاب برسد، برای همه لازم الاتباع است و نیازی به تصویب مجلس شورای اسلامی نیست.» همزمان روز گذشته حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور نیز با بازخوانی «برجام» از منظر حقوقی و تعهداتی که تصویب آن در مجلس بر کشور تحمیل میکند تاکید کرد که برجام و کشور را متعهد به چیزی نکنیم که نیست. به گزارش «ایسنا» او در یادداشتی با بیان مسائل حقوقی در حوزه بینالملل و قانون اساسی تاکید کرده است: «این متن یک بسته (package) است؛ و درباره آن نمیتوان هیچ ملاحظهای (reservation) اعمال کرد؛ نه میتوان آن را تغییر داد، نه چیزی برآن افزود؛ و نه چیزی از آن کاست. این خصوصیت برجام است. او همچنین در پایان این یادداشت تاکید کرده است: «من براین باورم که هوش و درایت ایرانی تصمیم درستی دراین زمینه خواهد گرفت.»
دولت نمیخواهد وارد مجادله حقوقی شود
در کنار این دو عضو ارشد دولت، مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری نیز روز گذشته با حضور در سومین روز نشست سالانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، با بیان اینکه بحث حقوقی و جدی است، گفت: «در دولت این سوال جدی مطرح شده که چه نیازی به لایحه است. در حالی که توافق جدیدی صورت نگرفته است. دعوایی درباره تحریمهای ظالمانه بوده که در این دعوا بخشی از حقمان را گرفتهایم، بنابراین نیازمند لایحه نیستیم. البته دولت قطعا تابع قانون و مجلس خواهد بود.»به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزیر دادگستری در ادامه تاکید کرد: «اگر قرار باشد دولت آن را بهصورت لایحه به مجلس تقدیم کند باید صفحه به صفحه آن را بررسی کند، در حالی که روال در گذشته به این شکل هم نبوده و در موارد مشابه گذشته به این شکل برخورد نشده است.» در اصول و روندهای توافقنامههای گذشته نیز به این شکل برخورد نشده و در اصول و توافقنامههای گذشته نیز نمیگنجد. همکاری داوطلبانهای بوده است که تبدیل به قطعنامه شورای امنیت شده است.وزیر دادگستری با بیان اینکه اختلاف نظر دولت و مجلس درباره بحث برجام و ارسال لایحه حقوقی است، تاکید کرد: «دولت نمیخواهد وارد مجادله حقوقی شود و مجلس نیز کار نظارت خود را انجام میدهد.»همچنین به گزارش« ایسنا» علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز دیروز در مشهد یک بار دیگر ضمن تکرار مواضع قبلی خود گفت: «کشورهای 1+5 برجام را به کنگره یا مجلسشان نمیبرند فقط از این بین آمریکا آن را به کنگره میبرد و آن هم نمیخواهد مفاد برجام را مورد ارزیابی قرار دهد فقط به طور کلی همه آن را رد یا تایید میکنند.»پیش از این برخی نمایندگان مجلس بر این نکته که نیازی به تصویب برجام در مجلس نیست بارها تاکید کردهاند.
محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس نیز چندی پیش اعلام کرده بود با بررسی توافق توسط شورایعالی امنیت ملی و تایید آن از سوی مقام معظم رهبری، نیازی به بررسی مجلس نیست. با این حال ۲۰۱ نفر از نمایندگان مجلس چند روز قبل از دولت خواستند تا هر چه سریعتر لایحه توافق هستهای را به مجلس ارائه کند. در پاسخ به این اصرارها روز گذشته سخنگوی دولت با استناد به قانون اساسی گفت: «رویکرد مجلس در ارتباط با مذاکرات هستهای و توجه به آن کاملا متفاوت با رویکرد کنگره آمریکا است، در کنگره آمریکا حزب رقیب که مخالف مذاکرات است برای بلااثر کردن نتایج مذاکرات فعال شده است، اما مجلس شورای اسلامی موافق مذاکرات هستهای است و برای صیانت از منافع ملی تلاش میکند و دولت نیز از این جهت همواره قدردان مجلس است.»او افزود: «اما در قانون که به الزام دولت برای حفظ دستاوردهای هستهای تصریح شده است، مجلس شورای اسلامی اجرایی شدن و موثر بودن مذاکرات را مشروط اعلام کرده که در ماده واحده آن آمده است در راستای مصونیت از منافع ملی هرگونه نتایج مذاکرات با کشورهای ۱+۵ در صورتی معتبر است که الزامات «لغو همه تحریمها بهصورت یک جانبه، نظارت متعارف آژانس و رعایت مصوبات شورایعالی امنیت ملی» بهصورت شفاف رعایت شود.»نوبخت اضافه کرد: «آنچه پیرامون مذاکرات هستهای صورت میگیرد نیاز به اجازه گرفتن از مرجع دیگری جز شورایعالی امنیت ملی ندارد و این موضوع درخصوص توافقنامههای سعدآباد و پاریس هم این چنین بوده است و آنها نیز به مجلس ارائه نشده است.»سخنگوی دولت گفت: در اصل ۱۲۵ قانون اساسی آمده که امضای عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادهای بینالمللی و امضای پیمانها پس از امضای رئیسجمهوری یا نماینده قانونی آن به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد، اما چون در این توافق امضای رئیسجمهوری یا نماینده قانونی آن نیست، نیازی به تصویب مجلس ندارد.
ارسال لایحه پروتکل الحاقی به مجلس
نوبخت افزود: «البته پروتکل الحاقی به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد، اما برجام یک توافق کلی است که محدودیتهایی را برای طرف مقابل و برای ما که سرجمع آن به نفع مردم است، پذیرفته شده است.»او اظهار کرد: «هیچ کدام از 6 کشور طرف مذاکره نیز این توافق را به مجلس خود ارسال نکردهاند و به تصویب نرساندهاند؛ بنابراین شورایعالی امنیت ملی در حال پیگیری موضوع است و موضوع را اطلاعرسانی خواهد کرد.»
سند محرمانهای در برجام نداریم
در ادامه نوبخت وجود سند محرمانه در برجام را رد کرد و گفت ما سند محرمانهای در برجام نداریم و برجام بسیار شفاف است.
رسیدگی به اتهامات دولت قبل در دستگاه قضا
بخش دیگری از نشست خبری دیروز سخنگوی دولت به شکایات اخیر مسوولان دولت قبل از مقامات دولت یازدهم و درخواست مناظره آنها با رئیسجمهور اختصاص داشت. در این خصوص نوبخت گفت: آنها حتما حرفهایی دارند، ما استقبال میکنیم که حرفهای خود را در رسانهها منعکس کنند تا ما از نظراتشان و حتی اگر انتقاد و مطلب اصلاحگرایانهای دارند، استفاده کنیم.نوبخت در پاسخ به شکایت مطرح شده نسبت به دولت یازدهم و شکایات دولت یازدهم از دولت قبل نیز گفت: معتقدیم در حال حاضر که تمامی اسناد و مدارک در اختیار دولت قرار دارد، نباید شروع به ایراد برخی اتهامات بگیریم و معتقدیم اگر اتهامی وجود دارد به جای رسانهای کردن، برای رسیدگی به مرجع قضایی ارسال شود.نوبخت گفت: همه دولتمردان اخلاقا در تعارض میدانند در غیاب افراد، اتهامی را مطرح کنند، اما سناریویی شروع شده که تلاش شود برای مسوولان دولت فعلی هم اتهاماتی ایراد کنند که به همه سروران توصیه میکنیم هیچ موردی را اغماض نکنند و در هر موردی اگر خلافی صورت گرفته است به جای تشویش اذهان عمومی، به دستگاه قضایی ارسال کنند.
دفاع از سهمیه بازار نفت
سخنگوی دولت در پاسخ به اینکه گفته میشود بعد از لغو تحریمها سهمیه نفت ایران کاهش خواهد یافت، گفت: نسبت به اجرایی شدن این موضوع فاصله داریم اما به هر میزان فرصت ایجاد شود از بازار استفاده خواهیم کرد.نوبخت ادامه داد: اینکه گفته میشود سیاست دولت پس از ورود به بازار بعد از لغو تحریمها تنزل میزان صادرات نفت است، سیاست نادرستی میدانیم و تلاش میکنیم سهمیه و بازار خود را احیا کنیم.وی تصریح کرد: مصمم هستیم از سهمیه و بازار خود دفاع و توافق کنیم با آنهایی که بیش از سهمیه وارد بازار شدهاند، عقبنشینی کنند.
ارسال نظر