گروه دیپلماسی: محمدجواد ظریف، رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اواسط هفته جاری، دومین دور سفر منطقه‌ای خود بعد از توافق وین را آغاز خواهد کرد. لبنان یکی از کشورهایی است که محمدجواد ظریف طی روزهای آتی به آن سفر خواهد کرد و با مقام‌های دولتی و شخصیت‌های مهم محور مقاومت در این کشور درخصوص توافق هسته‌ای و مسائل مهم منطقه رایزنی می‌کند. در اواسط هفته گذشته وزیر امور خارجه با انتشار مقاله‌ای باعنوان «الجار ثم الدار» (اول همسایه بعد خانه) ‌در چهار روزنامه الشروق مصر، السفیر لبنان، الرای کویت و ‌الشرق قطر با اشاره به بحران‌های خاورمیانه، پیشنهاد تاسیس یک مجمع گفت‌وگویی در خلیج‌فارس و در مرحله بعدی بین‌ کشورهای مسلمان خاورمیانه به منظور تسهیل تعاملات بین این کشورها را مطرح کرد.


در همین چارچوب، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه نیز در گفت‌وگویی رسانه‌ای، با بیان اینکه همکاری همه‌جانبه با همسایگان و کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در دستور کار دولت یازدهم است، تاکید کرد: «ایده‌های سازنده وزیر خارجه کشورمان برای گفت‌وگوهای فراگیر منطقه‌ای باعث همکاری‌های جدی و همه‌جانبه در مبارزه با افراطی‌گری،‌تروریسم و تحقق صلح، ثبات و رفاه هر چه بیشتر منطقه می‌شود.» برخی از تحلیلگران بین‌المللی معتقدند که یکی از اهداف مهم سفرهای منطقه‌ای ظریف از جمله سفر به لبنان، پیگیری تحقق گفت‌وگوهای منطقه‌ای است که یکی از مهم‌ترین محورهای آن حل بحران سوریه و یمن است.


در این رابطه محمد فتحعلی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان در گفت‌وگو با «ایسنا» در پاسخ به این پرسش که با توجه به سفر آینده ظریف به لبنان، مهم‌ترین محورهایی که در جریان این سفر مورد مذاکره و گفت وگو قرار خواهد گرفت، چیست، گفت: «همان‌طور که می‌دانید لبنان و مقاومت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از جایگاه مهمی برخوردار است. برهمین اساس دکتر ظریف در چارچوب رایزنی‌های منطقه‌ای با کشورهای منطقه درخصوص توافق هسته‌ای و مسائل مهم منطقه، روزهای آینده برای رایزنی با مقام‌های دولتی و شخصیت‌های مهم مقاومت به لبنان سفر خواهد کرد. تبیین ابعاد توافق هسته‌ای و فرصت‌های ناشی از آن برای ارتقای همکاری‌های دوجانبه با لبنان در عرصه‌های مختلف و همچنین تعمیق همکاری‌ها برای مقابله با چالش‌های مشترک در منطقه از محورهای گفت‌وگو در این سفر خواهد بود.» محمد فتحعلی ادامه داد: «علاوه براین با توجه به نقش ممتاز لبنان و مقاومت، تحکیم جبهه مقاومت از محورهای اصلی گفت‌وگوها خواهد بود.»


همچنین سفیر ایران در لبنان در پاسخ به این پرسش که برخی از منابع خبری اعلام کردند با توجه به درخواست تعدادی از کشورها از جمله فرانسه از ایران برای استفاده از پتانسیل خود برای حل موضوع انتخاب رئیس‌جمهور لبنان، آیا یکی از موارد گفت‌وگو در جریان این سفر موضوع انتخاب رئیس‌جمهور لبنان خواهد بود، توضیح داد: «جمهوری اسلامی ایران همواره از هرگونه مساعدت به لبنان دریغ نورزیده و نخواهد کرد. در عین حال از نظر ما موضوع انتخاب رئیس‌جمهور موضوع داخلی لبنان محسوب می‌شود که نخبگان و رهبران سیاسی این کشور می‌توانند با همدلی و با توجه به منافع ملی راه‌حلی برای آن بیابند.»


همکاری ایران و لبنان درباره سوریه

از سوی دیگر محمد فتحعلی در مورد به روز شدن طرح چهارماده‌ای ایران در ارتباط با حل بحران سوریه و اینکه ایران و لبنان در ارتباط با حل این بحران و مبارزه با‌ تروریسم چه نوع همکاری می‌توانند داشته باشند نیز گفت:« از ابتدای بروز بحران، برخی طرف‌ها به دلیل سوء تشخیص دشمن و برداشت نادرست از صحنه و تحولات منطقه ناخواسته در راستای منافع رژیم صهیونیستی به دنبال گسترش بحران سوریه به مناطق پیرامونی این کشور از جمله لبنان بودند که خوشبختانه با هوشمندی و درایت دولت لبنان و تلاش ارتش و دستگاه‌های امنیتی این کشور و مقابله شجاعانه مقاومت لبنان این نقشه خنثی شد. به اعتقاد ما اهتمام ملی لبنان در جلوگیری از سرایت این بحران به این کشور و مقابله با گروه‌های تکفیری نه تنها تامین‌کننده تمامیت ارضی و امنیت لبنان بود بلکه نقش موثری در مهار ابعاد بحران سوریه و یافتن راه‌حل سیاسی برای آن دارد که در این زمینه هم دو کشور می‌توانند همکاری کنند.»


در عین حال چند روز پیش نیز شبکه خبری لبنانی المنار در گزارشی اعلام کرد که محمدجواد ظریف، روز سه‌شنبه آینده وارد بیروت می‌شود تا با مقامات لبنانی درباره مسائل مختلف منطقه به ویژه توافق هسته‌ای بین ایران و کشورهای بزرگ گفت‌وگو کند. وزیرخارجه ایران در دی ماه 1392 نیز به لبنان سفر کرد و با مقامات ارشد این کشور از جمله میشل سلیمان رئیس‌جمهور وقت، نبیه بری رئیس مجلس، تمام سلام نخست‌وزیر و سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان دیدار و با آنان درباره تحولات منطقه و روابط دوجانبه گفت‌وگو کرد.

ظریف دو هفته پیش در چارچوب اولین سفر منطقه‌ای خود بعد از توافق وین به کشورهای کویت، قطر و عراق سفر کرده بود.


استقبال پاکستان از سفر ظریف

از سوی دیگر همزمان با اعلام خبر سفر ظریف به لبنان، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان نیز خبر دیدار محمدجواد ظریف از این کشور در روزهای آینده را تایید کرد. این مقام پاکستانی همچنین اعلام کرد که پس از توافق هسته‌ای ایران با ۶ قدرت جهانی دیدار وزیر امورخارجه ایران برای پاکستان بسیار با اهمیت است. به گزارش «اکسپرس نیوز»، قاضی خلیل‌الله، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان افزود: «تاریخ دقیق این دیدار تاکنون تعیین نشده است.»بر اساس اعلام منابع پاکستانی، محمدجواد ظریف قرار است در روزهای آینده از کشورهای همسایه و منطقه از جمله پاکستان،‌ترکیه و لبنان دیدار کند. منابع پاکستانی می‌افزایند: «پاکستان همواره از مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی حمایت کرده است.» گفته می‌شود در دیدار وزیر امور خارجه ایران، روند صلح افغانستان با مقامات پاکستانی بررسی خواهد شد. به گفته این روزنامه پاکستانی، وزیر امور خارجه ایران در دیدار رسمی با «سرتاج عزیز» مشاور امنیت ملی و امور بین‌الملل نخست‌وزیر پاکستان در مورد روابط دوجانبه و امور منطقه‌ای و بین‌المللی به تبادل‌نظر خواهد پرداخت. این سومین دیدار وزیر امور خارجه ایران طی دو سال گذشته از پاکستان خواهد بود. ظریف در ماه آوریل سال جاری میلادی از پاکستان دیدار کرد.