حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر روز یکشنبه در دیدار رئیس و مسوولان قوه قضائیه، با تجلیل از شهید مظلوم آیت‌الله بهشتی و شهید قدوسی دو شهید والا مقام دستگاه قضا، «استقلال و تاثیرناپذیری» دستگاه قضا را بسیار مهم خواندند و تاکید کردند: «باید در برابر عوامل مخدوش‌کننده استقلال قضا از جمله تهدید، تطمیع، رودربایستی و فشارِ جو عمومی ایستاد و بر رفتار و روش صحیح قضا تکیه کرد.» ایشان «اقتدار» را از عوامل استقلال دستگاه قضایی برشمردند و افزودند: «اقتدارطلبی قوه قضائیه، قدرت‌طلبی متعارف سیاسی و جناحی نیست بلکه به معنای قاطعیت و ایستادگی بر سر حرف حق است.»

«قانون‌گرایی و سلامت کامل» دستگاه قضایی دو عامل دیگری بودند که رهبر انقلاب آنها را در تحقق استقلال قوه قضائیه، موثر و مهم خواندند. ایشان افزودند: در زمینه سلامت قوه، کارهای خوبی شده است و باید با جدیت به این راه ادامه داد، چرا که هر گونه فساد در دستگاه قضایی، زمینه ساز فسادهای بزرگ‌تر در جامعه خواهد بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای «پیشگیری از جرم» را از دیگر مسائل حساس و مهم قوه قضائیه برشمردند.


ایشان افزودند: البته دستگاه‌های دیگر هم باید در این زمینه فعال باشند اما باید تلاشی سازمان‌یافته در این زمینه صورت‌ پذیرد، چرا که در غیر این صورت، جرائم، مدام افزایش و گسترش می‌یابند و مدیریت کلان آنها ممکن نخواهد بود. رهبر انقلاب، افزایش تعداد زندانیان را واقعا تاسف‌بار خواندند و افزودند: این مساله از زوایای مختلف مالی، خانوادگی، اخلاقی و اجتماعی هزینه‌ساز است و باید با تمرکز بر راه‌حل‌های مختلف، برای علاج آن فکری جدی کرد.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در همین زمینه ترویج فرهنگ صلح و سازش در جامعه و آسیب‌شناسی و تقویت شوراهای حل اختلاف را در افزایش نیافتن تعداد زندانیان، موثر خواندند و افزودند: برای مقابله با تبعات منفی افزایش زندانیان مالی و زندانیان مواد مخدر نیز باید دنبال پیشنهادها و راه‌حل‌های تازه‌ای بود. رهبر انقلاب با تاکید بر تلاش برای تسهیل ازدواج جوانان به برخی مشکلات دادگاه‌های خانواده از جمله «طلاق توافقی» اشاره کردند و افزودند: قضات محترم با کمک بزرگان خانواده‌ها، این‌گونه مسائل را تقلیل دهند.


«برنامه محوری»، «تنقیح و اصلاح قوانین» و «کادرسازی» سه نکته و توصیه مهمی بود که رهبر انقلاب در ادامه سخنان خود به تبیین آنها پرداختند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تاکید بر ضرورت «برنامه‌محوری» در دستگاه قضایی گفتند: «تکیه کردن بر برنامه روشن و مدون، به حرکت دقیق در مسیر چشم انداز آینده کمک می‌کند و مانع از گرفتار شدن در کشمکش‌های روزمره می‌شود.»


رهبر انقلاب در تبیین نکته دوم، یعنی «تنقیح و اصلاح قوانین» افزودند: قانون، راه پیشرفت کشور را هموار می‌کند و چنانچه برخی قوانین ایراد یا با یکدیگر تعارض دارند، باید آنها را اصلاح کرد، اما بنده به هیچ‌وجه قانون‌گریزی را قبول ندارم. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بیان آخرین توصیه، «کادرسازی» را بسیار مهم دانستند و گفتند: نیروهای مستعد و سالمی در قوه قضائیه وجود دارند که باید آنها را برای کارهای بزرگ پرورش دهید.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ابتدای سخنان خود با تبریک هفته قوه قضائیه یاد شهیدان بهشتی و قدوسی را گرامی داشتند. ایشان با اشاره به نقش و شخصیت استثنایی شهید آیت‌الله بهشتی در دوران مبارزات انقلابی و همچنین در جریان اداره کشور در شرایط انقلاب گفتند: آیت‌الله بهشتی از نوادر زمان و شخصیتی جذاب، مدیر، مدبر و انقلابی محسوب می‌شد که زندگی‌اش، برای انقلاب و کشور حقیقتا مفید و موثر بود و شهادتش نیز مایه وحدت و انسجام جامعه و تقویت جریان انقلاب شد.


ایشان شهید قدوسی (اولین دادستان انقلاب) را نیز شخصیتی برخوردار از روحی لطیف و در عین حال شجاع و نفوذناپدیر خواندند. رهبر انقلاب اسلامی همچنین با تقدیر از تحرک، عزم و مدیریت جهادی رئیس قوه قضائیه در ایفای مسوولیت در تبیین اهمیت دستگاه قضایی افزودند: قوه قضائیه یکی از سه رکن اساسی کشور و مجری بخش مهمی از احکام اسلامی است بنابراین انتظار هرگونه تلاش، مجاهدت و تحمل سختی در این قوه انتظار بجایی است.


پیش از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای حادثه هفتم تیر به‌ویژه شهید آیت‌الله دکتر بهشتی، گزارشی از اقدامات و برنامه‌های دستگاه قضایی بیان کرد.


آیت‌الله آملی لاریجانی با اشاره به مطالبات رهبر معظم انقلاب از قوه قضائیه، شش اولویت دستگاه قضایی را ایجاد سازوکار ویژه و روشن برای تدوین سیاست‌ها و پیگیری اجرای آن، نظارت بر عملکرد دستگاه قضایی، جلوگیری از تاخیر در اقدامات قوه، کادرسازی و جانشین‌پروری، پیشگیری از جرم و تعامل با سایر قوا اعلام کرد و گفت: سیاست‌های قوه قضائیه براساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، سند چشم‌انداز و برنامه پنج ساله کشور، جمع‌بندی و به‌صورت برنامه پنج ساله قضایی تدوین شده است. رئیس قوه قضائیه با اشاره به تشدید نظارت بر عملکرد قضات و کارکنان دستگاه قضایی گفت: همه دستگاه قضایی برای ارتقای سلامت اداری بسیج شده است. کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها در محاکم قضایی، افزایش نرخ بهره‌وری در ساختار قضایی و همچنین تلاش در جهت پیشگیری از وقوع جرائم، از دیگر موضوعاتی بود که آیت‌الله آملی لاریجانی آن را بیان کرد. در پایان این دیدار حاضران نماز جماعت مغرب و عشاء را به امامت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اقامه کردند.