بازگشت یک‌روزه ظریف به تهران
گروه دیپلماسی: در فاصله دو روز مانده تا مهلت تعیین‌شده برای رسیدن به توافق نهایی با ایران، مسوول امور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده ایران از «ادامه مذاکرات پس از تاریخ دهم تیر» خبر داد. او افزود: «با توجه به اینکه هنوز کارهای بسیاری وجود دارد، هیات‌ها پس از روز 10 تیر نیز در وین باقی می‌مانند و به مذاکرات برای دستیابی به یک توافق جامع خوب ادامه خواهند داد.» مسوول امور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده تاکید کرد که همچنان هیچ اراده‌ای و بحثی درخصوص تمدید بلندمدت‌تر مذاکرات وجود ندارد.

همزمان روز گذشته روزنامه وال‌استریت ژورنال به نقل از یک دیپلمات آگاه غربی گزارش داد که قدرت‌های جهانی تصمیم گرفته‌اند به مذاکرات اتمی با ایران پس از تاریخ دهم تیرماه ادامه دهند. همچنین به گفته مسوول امور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران یکشنبه شب به تهران بازگشت و یک روز بعد به وین می‌رود. به نظر می‌رسد ظریف به منظور مشورت و بحث و بررسی پیشنهادهای جان کری و باقی اعضای 1+5، عازم تهران شده است. در عین حال تعدادی از خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات هسته‌ای در وین، از سفر امروز دوشنبه حسین فریدون، دستیار ویژه رئیس‌جمهوری و علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به این شهر خبر دادند. فریدون پیش از این چندین نوبت در گفت‌وگوها حضور پیدا کرده و نقشی واسطه‌ای بین تیم هسته‌ای و پایتخت ایفا کرده است.


امیدواری موگرینی

همزمان فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز گذشته وارد وین شد، گفت که اگر اراده سیاسی لازم وجود داشته باشد، توافق به دست می‌آید. موگرینی پیش از ورود به هتل کوبورگ به خبرنگاران گفت: «بگذارید فعلا به مهلت زمانی مقرر (دهم تیر) پایبند باشیم ولی ممکن است نیاز به انعطاف باشد، مانند انعطافی که در ماه آوریل در سوئیس نیاز داشتیم.» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «می‌خواهیم تفاهم سیاسی را که در ماه آوریل در سوئیس به‌دست آمد به یک متن و توافق محکم سیاسی تبدیل کنیم.»


تحریم‌ها باید فورا لغو شود

همچنین صبح روز گذشته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای بار سوم طی این دو روز با همتای آمریکایی خود جان کری دیدار و گفت‌وگو کرد. در این نشست درباره محورهای اختلافی باقیمانده برای نگارش متن توافق جامع بحث شد. از سوی دیگر به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شبکه خبر خبرگزاری اسپوتنیک از قول وزیر امور خارجه ایران نوشت: «ایران بازرسی‌های استثنایی را نخواهد پذیرفت و طرف مقابل باید تصمیمات جدی در این باره بگیرد. تحریم‌ها (بر ضد تهران) نیز باید فورا لغو شود.» تهران همچنان بر مخالفت با بازرسی از سایت‌های نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای خود تاکید دارد.


وزرای خارجه در وین

طی این یکی، دو روز باقی مانده تا ضرب‌الاجل تعیین شده برای رسیدن به توافق، قرار است تمامی وزرای خارجه ۱+۵ به وین بروند. البته وزرای خارجه آمریکا و فرانسه در وین به‌سر می‌برند؛ وزرای خارجه آلمان و بریتانیا نیز قرار بود یکشنبه به محل مذاکرات بروند و به گزارش «ایرنا»، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز روز سه‌شنبه به مذاکرات هسته‌ای ایران خواهد پیوست. فابیوس روز گذشته وین را ترک کرد و سه‌شنبه باز خواهد گشت. او گفته که تا پایان مذاکرات در وین خواهد ماند.


توافق نکردن بهتر از توافق بد است

فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا روز یکشنبه پیش از ورود به هتل کوبورگ محل مذاکره ایران و 1+5 گفت: «کار را به سختی ادامه می‌دهیم تا به نتیجه برسیم.» وزیر خارجه بریتانیا در پاسخ به سوال خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ گفت: «توافق نکردن بهتر از توافق بد است. هنوز اختلاف‌های مهم و زیادی باقی مانده که باید رفع شود.» او تاکید کرد: «هر دو طرف باید قدم‌هایی بردارند تابه توافق برسیم. ما کار را به سختی ادامه می‌دهیم تا نتیجه حاصل شود.»


1+5 نباید شکست بخورد

همچنین فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان روز گذشته و پیش از سفر به وین در گفت‌وگو با روزنامه‌ دی ولت تاکید کرد: «مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ باید به یک راه‌حل منجر شود. » به گزارش «ایسنا»، فرانک والتر اشتاین مایر که روز گذشته وارد محل مذاکرات شد، ضمن تاکید بر لزوم دستیابی به یک راه‌حل در مذاکرات هسته‌ای با ایران افزود: «گروه ۱+۵ نباید در رایزنی‌هایش با ایران شکست بخورد.» اشتاین مایر ادامه داد: «با توجه به نزدیک شدن به ضرب‌الاجل، تمام طرف‌ها به دنبال سازش هستند تا بتوانند یک توافق را نهایی کنند.»


عزم جدی برای توافق

از سوی دیگر نماینده دائم چین در مقر سازمان ملل متحد در ژنو اعلام کرد که مذاکره‌کنندگان در وین از عزمی جدی برای دستیابی به توافق نهایی برخوردارند. «وو هایلونگ» روز یکشنبه در سخنانی که شبکه خبری تلویزیونی «سی‌سی‌تی‌وی» آن را منتشر کرد، ابراز امیدواری کرد که توافق نهایی درخصوص پرونده هسته‌ای ایران در فرصت باقیمانده حاصل شود. «وو هایلونگ» که خود نیز در گفت‌وگوهای هسته‌ای در وین حضور دارد، شرایط کنونی مذاکرات را با توجه به فرصت باقی‌مانده، بسیار حساس و دستیابی به توافق مورد نظر پیش از ضرب‌الاجل را نیز محتمل دانست.


طرح فروش اورانیوم

همزمان با برگزاری گفت‌و‌گوهای هسته‌ای در وین، گزارش‌ها حاکی است که در مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های غربی، تمرکز مذاکره‌کنندگان ایرانی هم‌اینک متوجه مساله انتقال اورانیوم غنی‌شده از ایران به خارج از کشور است. این مطلب را دو دیپلمات که نخواسته‌اند نامشان فاش شود روز شنبه ششم تیر به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته‌اند. پرداختن دوباره تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران به این موضوع در حالی است که مقام‌های ارشد ایرانی در مذاکرات اولیه علنا طرح انتقال اورانیوم غنی‌شده به خارج از ایران را رد کرده ‌بودند. یکی از دیپلمات‌ها به آسوشیتدپرس گفته ‌است که روسیه از نامزدهای اصلی دریافت احتمالی این مواد از ایران است. به گفته او در صورت پذیرش این طرح، مسکو این مواد را در خاک خود تبدیل خواهد کرد و ایران نیز سود زیادی از فروش این مواد به روسیه به دست خواهد آورد.


صالحی: توافق در دسترس است

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی بر در دسترس بودن توافق تاکید کرد. صالحی گفت: «اگر طرف مقابل به تفاهم لوزان پایبند باشد و زیاده‌خواهی نکند، توافق در دسترس است.» به گزارش «ایرنا»، علی‌اکبر صالحی روز یکشنبه در حاشیه همایش قوه قضائیه در جمع خبرنگاران با اشاره به معیارهای توافق خوب افزود: «به هر حال طرف مقابل برای خود یک توافق ایده‌آل را در نظر دارد و ما نیز یک توافق ایده‌آل در نظر داریم که به‌طور قطع هیچ یک از ما نمی‌‌توانیم به آن توافق ایده‌آل برسیم.» او ادامه داد: «دو طرف در وسط راه باید در جایی با یکدیگر تفاهم کنند.»


لاریجانی: ایران را از مذاکره منصرف نکنید

همزمان علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش قوه قضائیه خطاب به طرف‌های غربی و گروه ۱+۵، گفت: «تصور نکنید امروز ایران نیازمند توافق است. ما از توافق استقبال می‌کنیم چون به نفع همه است، اما فکر نکنید فشار بیش از این وارد کنید ایران تحمل می‌کند، ما را از راه مذاکره منصرف نکنید. » به گزارش «ایسنا»، لاریجانی افزود: «ایران را از راه مذاکره منصرف نکنید و ما را مجبور نکنید با شتاب بیشتری مسیر فناوری هسته‌ای را پیش برویم. آنگاه شما هستید که هزینه بیشتری می‌دهید، پس رفتارتان را سنجیده کرده و از گذشته پند بگیرید.» لاریجانی با اشاره به مذاکرات اخیر گفت: «در ‌آستانه مذاکرات نهایی حواشی به وجود آمده که برخی وزرای خارجی کشورهای غربی اظهاراتی را مطرح کردند که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. بهتر است حال که مجبور شده‌اید اصل موضوع غنی‌سازی را بپذیرید، عاقلانه رفتار کنید. رفتار عاقلانه آن است که به توافق پایبند باشید و آنچه به‌عنوان مولفه اصلی پذیرفته‌اید را انجام دهید.» او همچنین در توضیح دلیل طولانی شدن مذاکرات تاکید کرد: «اینکه مذاکرات طولانی شده به خاطر همین رفتارها و چیزهایی است که اضافه می‌کنند. آنها فکر می‌کنند با این رویه می‌توانند قدرت چانه‌زنی را بالا برده و توقعات را دم آخر افزایش دهند که همه از این روش‌ها مطلع هستند، اما اگر می‌خواهید کار دقیقی انجام دهید به توافقاتی که در مراحلی از مذاکرات پذیرفتید، پایبند باشید.»



چارچوبی برای زمان‌بندی رفع تحریم‌ها


روزنامه هافینگتون پست به نقل از یک منبع ایرانی مدعی شد که ایران و گروه 1+5 به چارچوبی برای زمان‌بندی رفع تحریم‌ها دست یافته‌اند. پایگاه آمریکایی هافینگتون پست در گزارشی نوشت: «منابع ایرانی می‌گویند برخلاف موضع عمومی و علنی درباره زمان‌بندی و سرعت رفع تحریم‌ها، دو طرف به چارچوبی برای حل این موضوع کلیدی رسیده‌اند.» به گزارش خبرگزاری فارس، هافینگتون پست با اشاره به موضع ایران درباره لزوم لغو تحریم‌ها همزمان با امضای توافق احتمالی نهایی و موضع آمریکا درباره رفع تدریجی آنها ادامه داد: «همان‌طور که اغلب در دیپلماسی مصداق دارد، یک راه‌حلی با ترکیب بازی با الفاظ و اقدامات عملی پیدا شد.» این چارچوب مبتنی بر سه فاز «روز توافق، روز آغاز عملیات تصویب توافق در کشورهای طرف مذاکره و روز اجرای تعهدات توسط ایران» است. پایگاه آمریکایی به نقل از منابع ایرانی که نامشان فاش نشده است، گزارش داد: « فاز ابتدایی که پذیرش توافق نام دارد وقتی طرفین به توافق برسند، به وقوع خواهد پیوست که این فاز در صورت حصول توافق طی چند روز آینده شروع خواهد شد.» هافینگتون پست ادامه داد: «فاز بعدی، عملیاتی کردن توافق است که زمانی که فرآیندهای داخلی سیاسی مربوط به تصویب توافق توسط طرف‌های مختلف حاضر در مذاکرات انجام شد، آغاز خواهد شد. این مرحله به‌طور خاص در نتیجه تصویب طرح کورکر در کنگره مبنی بر حق این نهاد قانون‌گذاری آمریکا برای بازبینی توافق هسته‌ای ایران طراحی شده است.»