معاون اول رئیسجمهور در همایش ملی کار خبر داد
سیاست چابکسازی دولت
دنیای اقتصاد: کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی که از شهریور سال گذشته آغاز شد درآمدهای نفتی کشور را با کاهش قابل توجهی همراه کرد و نمایندگان مجلس برای جلوگیری از کسری احتمالی در سال جاری، در قانون بودجه سال ۹۴ کل کشور سقف درآمدهای نفتی را ۷/۵۳ هزار میلیارد تومان تعیین کردند. این موضوع باعث کاهش وابستگی درآمدهای دولت به منابع نفتی به میزان ۸ درصد شده است. در این شرایط اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور از طرح تفکیک بودجه جاری کشور از درآمدهای نفتی خبر داده و تاکید کرد: مصمم هستیم در برنامه ششم توسعه هم براساس سیاست اقتصاد مقاومتی و هم براساس تجربه گذشته از نفت فقط در بودجه عمرانی استفاده کنیم و بودجه جاری بهطور کامل از درآمدهای غیرنفتی تامین شود.
معاون اول رئیسجمهور مطرح کرد
قطع ارتباط پول نفت با بودجه جاری
به گزارش خبرگزاری مهر، اسحاق جهانگیری روز گذشته در ششمین همایش ملی کار با بیان اینکه هنوز آثار منفی و مخرب بیماری هلندی از کشور دور نشده است، تصریح کرد: بیماری هلندی در کشور از سال ۵۳ با افزایش قیمت نفت آغاز شد و اثر آن واردات بیرویه و کاهش فعالیت بخش خصوصی در اقتصاد بود. معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: کشورهای نفتی از آن دوره تجربه و درس گرفتند و صندوقهای درآمد ارزی ایجاد شد بهگونهای که کاهش و افزایش قیمت نفت در اقتصاد آنها تاثیری نداشت اما معدود کشورهایی همچون ایران و ونزوئلا هستند که در موج دوم افزایش قیمت نفت آسیب دیدند.
استفاده بیرویه از حساب ذخیره ارزی
جهانگیری با یادآوری ایجاد حساب ذخیره ارزی در برنامه سوم توسعه خاطرنشان کرد: موجودی حساب ذخیره ارزی روزی که دولت هشتم آن را به دولت نهم تحویل داد، حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار بود اما استفادههای بیرویه از این حساب سبب شد که مجمع تشخیص مصلحت نظام به جای حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی را ایجاد کند که زیر نظر روسای سه قوه اداره شود.
وی تصریح کرد: اگر ۱۷۰ میلیارد دلار وارد چرخه تولید شده بود و در اختیار بخش خصوصی قرار میگرفت و اگر براساس سیاست تشکیل صندوق توسعه ملی، حساب ذخیره ارزی باقی میماند؛ آیا فکر میکنید ایران به تحریم تهدید میشد. آیا بودجه کارهای عمرانی با رکود مواجه میشد و دیگر کسی میتوانست بگوید که نفت شما را نمیخریم تا از این طریق به کشور فشار وارد کند. معاون اول رئیسجمهور گفت: متاسفانه در مقاطعی شعارهایی دادیم و به شدت علیه آن عمل کردیم، میگفتیم با دنیا مبارزه میکنیم اما بیمحابا دروازههای واردات را باز کردیم و با خالی شدن ذخایر ارزی دست مسوولان کشور را هم خالی کردیم.
عبور از درآمدهای نفتی
جهانگیری با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران نیازمند عبور از اتکا به درآمدهای نفتی است، گفت: مصمم هستیم در برنامه ششم توسعه هم براساس سیاست اقتصاد مقاومتی و هم براساس تجربه گذشته از نفت فقط در بودجه عمرانی استفاده کنیم و بودجه جاری بهطور کامل از درآمدهای غیرنفتی تامین شود.
جهانگیری گفت: طبق قوانین بودجه و برنامه توسعه، موجودی حساب ذخیره ارزی باید در زمان ایجاد صندوق توسعه ملی ۱۷۰ میلیارد دلار میبود، اما زمانی که این صندوق تشکیل شد، هیچ ارزی در آن نبود و موجودی آن صفر شده بود.
سهجانبهگرایی در بنگاههای اقتصادی
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه سهجانبهگرایی (کارگر، کارفرما و دولت)یک تجربه موفق است و باید آن را ادامه داد گفت: باید به دنبال آن باشیم که همه از فعال بودن یک بنگاه نفع ببریم و همه از آسیب دیدن یک بنگاه ضرر کنیم.
معاون اول رئیسجمهور به شعار همایش ملی کار مبنی بر گفتوگوی سه جانبه کارگر، کارفرما و دولت است، اشاره کرد و افزود: منافع مشترک ۳ گروه در رشد اقتصادی، فعال بودن و حیات بنگاه اقتصادی است و هیچ کدام نباید احساس کنند که سهم بیشتری از این بنگاه را باید به سمت خود بکشند. جهانگیری خاطرنشان کرد: سهجانبهگرایی یک تجربه موفق بشری است و باید آن را ادامه داد تا به اهداف مورد نظر برسیم. روز کارگر برای تجلیل، قدردانی از طبقه مولد و زحمتکش جامعه یک روز جهانی است و هرچه به سمت صنعتی شدن سریعتر به پیش میرویم باید بیشتر به موقعیت اجتماعی کارگر توجه کنیم.
معاون اول رئیسجمهور، تحقق بهبود فضای کسبوکار را خواستار شد و ادامه داد: از سال گذشته برای رصد و پایش بهبود فضای کسبوکار در وزارت اقتصاد و دارایی گروهی را مامور کردیم و وزیر اقتصاد در گزارشی اعلام کرد بیش از هزار مجوز در دستگاههای مختلف صادر میشود تا کسبوکاری شکل بگیرد و من مطمئن هستم تعداد زیادی از آنها غیرضروری است.
راه پولدار شدن زد و بند نیست
معاون اول رئیسجمهور به موضوع مبارزه با فساد اشاره کرد و گفت: بخش خصوصی باید مطمئن شود که راه پولدار شدن زدوبند نیست، بلکه فعالیت سالم اقتصادی است. وی با بیان اینکه طبقه کارگر مهمترین پشتیبان دولتها و نظام اسلامی بودهاند، یادآور شد: هنگامی که ما با بیکاری نیروهای کار و شاغل مواجه میشویم باید سیاستهای گذشته را مرور کنیم و ببینیم چه اتفاقی افتاده که نه تنها شاغلان افزایش نیافتهاند، بلکه بیکار هم شدهاند.
جهانگیری گفت: طبق قوانین بودجه و برنامه توسعه، موجودی حساب ذخیره ارزی باید در زمان ایجاد صندوق توسعه ملی ۱۷۰ میلیارد دلار میبود، اما زمانی که این صندوق تشکیل شد، هیچ ارزی در آن نبود و موجودی آن صفر شده بود.
وی همچنین به بزرگ بودن حجم دولت اشاره کرد و گفت: با تعدادی از استانداران سابق هفته گذشته جلسهای داشتم که یکی از استانداران که اکنون مدیر یکی از شرکتها است گفت سال ۸۴ این شرکت ۶ هزار کارگر داشت و کارآیی آن زیاد بود اما در حال حاضر ۲۲ هزار کارگر دارد اما تولید آن اندک است. معاون اول رئیسجمهور، اینگونه اضافه نیرو و بزرگ کردنها را موجب ناکارآمدی دولت و بنگاههای اقتصادی دانست. جهانگیری با بیان اینکه چابکسازی دولت از سیاستهای جدی ما است، افزود: بخش خصوصی باید میداندار اقتصاد ایران شود و این را با شعار و تعارف نمیگوییم، بخش خصوصی باید بداند تیمی که سخن میگوید طرفدار جدی ورود آنها به اقتصاد ایران است.
جهانگیری خاطرنشان کرد: باید دانست بیکاران امروز همچون گذشته نیستند و بخش عمده آنها را تحصیلکردههای دانشگاههای تشکیل میدهند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به گزارش اخیر صندوق بینالمللی پول اشاره کرد و گفت: براساس این گزارش اقتصاد ایران جزو ۲۵ اقتصاد بزرگ جهان است و نباید آن را کوچک فرض کرد، براساس این گزارش ۱۳۵۰ میلیارد دلار تولید ناخالص ملی و تولید سرانه آن ۱۷ هزار دلار است.
وی تاکید کرد: اما باید برای این اقتصاد بزرگ الزامات آن را بپذیریم و اجرا کنیم که یکی از آنها میدان دادن به بخش خصوصی و دیگری تعامل با جهان است. معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه حجم تجارت در یک سال گذشته بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار بوده تصریح کرد: اقتصاد و بازار ایران نیازمند جذب سرمایههای سرمایه داران ایرانی خارج از کشور و همچنین سرمایهگذاران خارجی است و بخش خصوصی باید توانمند شده و تشکلهای این بخش احساس کنند که در این کشور میتوانند از حقوق و منافع خود دفاع کنند.
ارسال نظر