می‌توانیم تا 30 ژوئن به توافق برسیم

گروه دیپلماسی: در شرایطی که تفاسیر متفاوت از بیانیه سوئیس موسوم به جنگ «فکت شیت»‌ها همچنان در فضای رسانه‌های خبری مطرح است، کنگره آمریکا به دنبال سهم خواهی از توافق جامع احتمالی است. موضوعی که باعث شده مذاکره‌کنندگان ارشد هسته‌ای آمریکا در دو جبهه دیگر به مذاکره و متقاعدسازی جمهوری‌خواهان و مقامات اسرائیلی بپردازند که همواره ساز مخالف خود را در روند توافق هسته‌ای کوک کرده‌اند. در همین ارتباط سرپرست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا به منظور آرام کردن مقامات اسرائیلی و جامعه یهودی درخصوص چارچوب توافق حاصل شده میان ایران و گروه ۱+۵ با رسانه‌های اسرائیلی وارد گفت‌وگو شده است. وندی، شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در این باره با بیان اینکه طرف‌های مذاکره‌کننده می‌توانند تا پایان ژوئن (۱۰ تیر) به یک توافق خوب دست پیدا کنند، گفت که نمی‌توانیم این توافق را مشروط به، به‌رسمیت شناختن اسرائیل کنیم. به گزارش «ایسنا»، به نوشته روزنامه «اورشلیم پست»، وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه و سرپرست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا روز دوشنبه در گفت‌وگو با جمعی از خبرنگاران اسرائیلی تاکید کرد که مذاکره با ایران و دیپلماسی از هر گزینه جایگزین دیگری بهتر است. سرپرست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا دستیابی به توافق هسته‌ای نهایی تا ۳۰ ژوئن سال ۲۰۱۵ را ممکن دانست و گفت: «ما فکر می‌کنیم که قرار است به یک توافق خوب دست پیدا کنیم؛ اما آیا این توافقی بی‌نظیر است؟ نه چنین چیزی وجود ندارد.» شرمن ادامه داد: «با این حال هیچ فرمول یا گزینه دیگری که بتواند موثرتر از راه دیپلماتیک باشد، وجود ندارد و این جایی است که ما امروز در آن قرار داریم. معاون وزیر امور خارجه آمریکا همچنین به خبرنگاران گفت: «اقدام نظامی علیه ایران چه از سوی اسرائیل و چه از سوی آمریکا باشد تنها می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را دو سال به عقب بیندازد.» او تاکید کرد: «شما نمی‌توانید دانش هسته‌ای آنها را بمباران کنید بنابراین آنها قادر خواهند بود همه چیز را دوباره بسازند. گزینه‌های جایگزین وجود دارد، اما بهترین گزینه یک راه‌حل دیپلماتیک از طریق مذاکره است.» شرمن در ادامه گفت که آمریکا و اسرائیل نگرانی‌های مشترکی درخصوص برنامه هسته‌ای ایران دارند و نگرانی‌های بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در این زمینه قابل درک و مشروع است. او افزود: «ما بر این باوریم که نمی‌توانیم برای ایران برای دستیابی به توافق نهایی شرط بگذاریم و مثلا این توافق را مشروط به، به‌رسمیت شناختن اسرائیل کنیم. حصول توافق هسته‌ای خود به اندازه کافی سخت است.»

تلاش سناتورها برای تاثیرگذاری برتوافق

در ادامه تلاش‌های کنگره به منظور اعمال نفوذ در توافق هسته‌ای با ایران، سناتورهای دموکرات و جمهوری‌خواه ضمن درخواست برای درج برخی زیاده‌خواهی‌ها قصد دارند، طی ماه جاری لایحه‌ای را در این راستا نهایی و تصویب کنند. رهبران کمیته روابط خارجی آمریکا دوشنبه شب طی مذاکراتی تلاش کردند، با نرم‌تر کردن لحن خود، دوره زمانی بررسی لایحه پیشنهادی خود به منظور افزایش نفوذ کنگره بر توافق هسته‌ای مدنظر رئیس‌جمهوری این کشور با ایران را کاهش دهند. نیویورک‌تایمز نوشت که لایحه بررسی توافق هسته‌ای ایران که اولین تلاش کنگره برای نقش‌آفرینی و قدرت‌نمایی در مذاکرات جاری برای کنترل برنامه هسته‌ای ایران در مقابل برداشتن تحریم‌های اقتصادی است، روز سه‌شنبه (دیروز) به‌طور رسمی در نشست کمیته روابط خارجی سنا مطرح خواهد شد. سناتور باب کورکر، رئیس‌جمهوری‌خواه این کمیته و سناتور بنیامین کاردین، همتای دموکرات او، به دنبال دستیابی به یک اجماع دوحزبی هستند، این دو تلاش مشترکی را برای دفع کردن هرگونه تهدیدی از سوی اعضای هر دو حزب این کشور علیه این لایحه آغاز کردند.

نشست اوباما با رهبران یهودیان آمریکا

همزمان رئیس‌جمهوری آمریکا در آستانه تصویب طرح بررسی توافق هسته‌ای با ایران در کنگره، با گروهی از یهودیان فعال سیاسی آمریکا برای جلب حمایت آنها از توافق با ایران دیدار کرد. به گزارش «ایسنا»، ‌به نقل از پایگاه خبری هیل، باراک اوباما، در دیدارهایی جداگانه با رهبران نهادهای برجسته یهودی که با نام «یهودی‌های حامیان حزب دموکرات آمریکا» شناخته می‌شوند، در رابطه با توافق هسته‌ای با ایران دیدار و گفت‌و‌گو کرد. بنا به گفته یکی از مقامات حاضر در این جلسه ۹۰ دقیقه‌ای، اوباما به صراحت تاکید کرد که این توافق بهترین گزینه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

درخواست ۷۵ روزه کری از کنگره

همچنین وزیر خارجه آمریکا پیش از ورود به کنگره آمریکا ابراز امیدواری کرد که نمایندگان فضا و زمانی برای تکمیل کار سخت مذاکرات هسته‌ای با ایران را به دولت آمریکا بدهند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، جان کری عصر دوشنبه نمایندگان کنگره را در جریان چارچوب مورد تفاهم در لوزان سوئیس که دوم آوریل به‌دست آمد، قرار داد. او از نمایندگان مردد دموکرات و جمهوری‌خواه خواست که دو ماه و نیم دیگر به فرآیند مذاکرات با ایران مهلت دهند. او پیش از ورود به این جلسه به خبرنگاران گفت: «امیدواریم کنگره با دقت گوش فرا دهد و به ما نیز فضایی برای تکمیل این کار سخت بدهد.» قرار بود کمیته روابط خارجی سنای آمریکا دیروز طرح جنجالی نظارت بر توافق هسته‌ای با ایران را به رای‌ بگذارد و جان کری در این نشست حضور پیدا کند.

ورود بازرسان آژانس

در سوی دیگر، سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه بازرسان آژانس وارد تهران می‌شوند، گفت از نظر ما هیچ موردی بدون پاسخ نمانده است. به گزارش «ایرنا»، بهروز کمالوندی روز گذشته در حاشیه نشست تحلیل بیانیه سوئیس که در پژوهشگاه فرهنگ و مطالعات فرهنگی برگزار شد، در جمع خبرنگاران به حضور بازرسان سازمان بین‌المللی انرژی اتمی در تهران اشاره کرد و گفت: «در طول یک سال و نیم گذشته براساس بیانیه‌ای که در تهران بین یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی امضا شد قرار بود گام به گام جلو برویم که دو گام را ما برداشتیم.» کمالوندی تاکید کرد: «از نظر ما هیچ مورد باقی نمانده که جواب نداده باشیم، مقاله را توضیح دادیم و درمورد مریوان هم اعلام کردیم که می‌توانند بازدید کنند.»

فکت شیت ایرانی در دستور کار قرار دارد

از سوی دیگر، وزیر امورخارجه درخصوص انتشار فکت شیت ایرانی گفت: «رهبری گفتند همان‌طور که آمریکایی‌ها فکت شیت منتشر کردند، شما هم دیدگاه‌هایتان را بگویید، ما در گفت‌وگوهایی این موارد را مطرح کردیم و تدوین مکتوب خلاصه‌ای از آن را هم در دستور کار قرار دادیم.» محمدجواد ظریف در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رهبر معظم انقلاب توصیه و دستوری مبنی بر انتشار فکت شیت ایرانی از بیانیه لوزان به وزارت امورخارجه داده‌اند یا خیر، گفت: «مقام معظم رهبری در واقع از ما خواستند که مردم را در جریان بگذاریم تا مردم خبر داشته باشند که چه گذشته است و دستور فرمودند با همه از جمله منتقدان و غیر منتقدان صحبت کنیم.» ظریف همچنین گفت: «همکاران من، معاون موگرینی و اعضای ۳ به‌علاوه ۳، سه‌شنبه آینده گرد هم می‌آییم تا تنظیم متن را شروع کنیم.»