روحانی: باید به دیپلماتهای شجاع خود افتخار کنیم
برخی برای تیم حریف کف میزنند
گروه خبر: همزمان با بالا گرفتن موج انتقادها به عملکرد تیم مذاکرهکننده هستهای از سوی منتقدان، حسن روحانی رئیسجمهوری، روز گذشته ضمن دفاع قاطعانه از تیم مذاکرهکننده از منتقدان خواست تا به نام انتقاد و به نام جناح به منافع و مصلحت ملی ضربه نزنند. او دیروز در هفتمین جشنواره بینالمللی فارابی درکنار دفاع از تیم مذاکرهکنندهاش که از سال گذشته درگیر مذاکراتی سخت با ۱+۵ است، از فهم نادرست مفهوم بومی و اسلامی کردن علوم اجتماعی و انسانی نیز انتقاد و در ادامه تاکید کرد: «مداخله در علم از سوی سیاست، نه به نفع علم تمام میشود و نه به نفع سیاست.»
رئیسجمهور: معنای انتقاد، تخریب و هو کردن نیست و نباید به نام انتقاد به منافع ملی ضربه زد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی همچنین با تاکید بر اینکه این دولت در زمینه علم و دانشگاه از روز اول به دانشگاه و استاد وعدههایی داده و با تمام قدرت سر وعدههای خود خواهد ایستاد، اظهار کرد: «ما برای پیشرفت علمی نیاز به استقلال و آزادی دانشگاهها داریم که در شعار انقلاب « استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی» تجلی یافته است. ما نیاز به گفتوگو با یکدیگر داریم.»
رئیسجمهوری دیروز در شرایطی در جشنواره بینالمللی فارابی از تیم مذاکرهکننده هستهای دفاع کرد که از اواخر دیماه که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به همراه جان کری وزیر خارجه ایالاتمتحده طی مذاکرات هستهای در ژنو به پیادهروی دیپلماتیک پرداختند، انتقاد شدیدی از سوی برخی نمایندگان مجلس و برخی جریانهای داخلی روبهرو شده است. البته این تنها انتقاد مخالفان به ظریف نیست. سفر او به فرانسه نیز در حاشیه ماجرای نشریه موهن فرانسوی شارلیابدو یکی دیگر از محورهای انتقاد منتقدان است. اینها در شرایطی است که تیم مذاکرهکننده هستهای این روزها درگیر سختترین مذاکرات از آغاز گفتوگوهای هستهای با گروه ۱+۵ است و از اینرو حسن روحانی دیروز در جشنواره فارابی با دفاع از عملکرد تیم هستهای، با اشاره به اینکه امروز دیپلماتهای مجرب کشور در مذاکرات از جایگاه حقوقی وسیاسی در برابر مذاکرهکنندگان ۶ کشور دنیا، محکم حرف میزنند، گفت: «این افتخار برای کشور است. حالا عدهای ایراد میگیرند که طرف تند راه رفت یا عینکش چنان بود، باید افتخار کنیم به دیپلماتهای شجاعمان که من شاهدم نه شب و نه روز دارند و تلاش میکنند و شجاعانه حرف میزنند.» به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیس شورایعالی امنیت ملی با بیان اینکه تشویق ملی تیم مذاکرهکننده خیلی موثر است، افزود: «امروز همه دوربینها روی آنها که در میدان هستند تمرکز کردهاند. آن طرفیها دارند برای تیمهای خودشان کف میزنند، اما این طرف معلوم نیست که چه میکند؟ حتی برای تیم حریف دست میزنند، وقتی هم میپرسی چرا برای حریف کف میزنید، میگویند انتقاد است. درحالیکه انتقاد معنایش تخریب و هو کردن نیست بلکه راه بهتر نشان دادن است؛ چراکه نمیتوان بهنام انتقاد و بهنام حزب یا جناح به منافع و مصلحت ملی ضربه زد.»
توسعه علم با مداخله دولت محقق نمیشود
رئیسجمهوری در این مراسم همچنین با تاکید بر اینکه توسعه علم با مداخله دولت محقق نمیشود، گفت: «باید مسیر گفت و شنود توام با دلسوزی در دانشگاهها پیرامون مسائل کشور نهادینه شود؛ زیرا برای ادامه راه، توسعه و پایداری انقلاب به کمک علوم انسانی نیازمندیم.» رئیسجمهوری با طرح این پرسش که چه کسی باید به ما بگوید بهترین راه برای ایجاد وحدت در ایران زمین چیست، تاکید کرد: «هیچ چیز با شعار درست نمیشود. شعار گاهی برای تذکر و یافتن راه لازم است، اما ما باید بهدنبال راهکار باشیم و ارائه راهکار وقتی منجر به حل مشکلات جامعه میشود که علمی باشد و از سوی عالمان و دانشمندان ارائه شده باشد.»
روحانی ضرورت زانو زدن سیاسیون و مسوولان در برابر اندیشمندان بهمنظور هدایت جامعه در مسیر صحیح را خاطرنشان کرد و گفت: «سیاستمدار چون قدرت در اختیارش است و گاهی ثروت و منزلت را هم در دست دارد ممکن است با ارزشگذاری و مداخله در زمینه علم، سوء استفاده کند، اما واقعیت این است که سیاستمداران تنها باید زمینه را تسهیل کنند و در برخی امور مهم حداکثر نظارتگر باشند و کار را به اندیشمندان واگذار کنند وگرنه مداخله دولت و سیاسیون در علم هم باعث ضرر حکومت و هم باعث ضرر دانشمند و علم میشود.»
اسلامی کردن علوم انسانی
رئیسجمهور با انتقاد از فهم نادرست از مفهوم بومی و اسلامی کردن علوم اجتماعی و انسانی پرسید: «آیا در زمینه علوم انسانی، دنیا هیچ آورده و دستاوردی ندارد؟ مقصود بومی و اسلامی کردن علوم انسانی این نیست که غیر از این بوم و سرزمین دانش مربوط به انسان و اجتماع در سرزمین دیگر نیست.»
روحانی سپس یادآور شد: «در گذشته دور برای شناخت علوم اسلامی از ایران و سایر سرزمینهای اسلامی، همه به کشور همسایه و شهر نجف میرفتند تا آنکه حوزه علمیه قم توسط مرحوم حائری تاسیس شد و رونق گرفت وگرنه همواره نجف در هزار سال گذشته ملجا علاقهمندان علوم اسلامی بود.»
رئیسجمهور همچنین با رد این نظریه که علوم انسانی فقط در سرزمینهای اسلامی محقق شده است، گفت: «ابنخلدون یکی از متفکران اسلامی است که در تقسیمات جغرافیایی امروز، متعلق به یک کشور اروپایی است. واقعیت این است که حکمت، دانش و علم مرز نمیشناسد و در اسلام و سخن پیامبر اسلام (ص) توصیه شده است که باید بهدنبال علم رفت؛ زیرا علم گمشده ماست.»
در علم دورباش و کور باش نداریم
روحانی در بخش دیگری از سخنانش افزود: «در علم دورباش و کورباش نداریم. علم محیطی آزاد میخواهد، یعنی همه دانشجویان، استادان و محققان در راه علم اگر سخن و حرفی دارند بیان و اعلام کنند و ما حق نداریم به آنها بگوییم چرا این حرف را زدی و اگر این کار را کردیم؛ یعنی راه ما غلط است.»
رئیسجمهوری گفت: «نمیشود دنیای علم را با سوءظن نگاه کرد و دانشگاه را با نگاه منفی اداره کرد. ممکن است کسی تخلفی بکند، برخورد کنیم، اما سوءظن، غیر جرم است. متاسفانه ما به همه سوءظن داریم و چقدر بد است که مینویسند این آقا هم نماز میخواند؟ واقعا شرمآور است؛ درصورتیکه باید در یک کشور اسلامی این باور را داشته باشیم که هر مسلمانی نماز میخواند و [نماز نخواندنش] استثنا است. همانطور که امام(ره) گفت اگر کسی را دیدید که یک رکعت نماز خواند او نمازخوان است.»
صفحات 2 و 4 را بخوانید
ارسال نظر