علی لاریجانی پس از دیدار با رئیس دومای روسیه:
مذاکرات رو به پیشرفت است
گروه دیپلماسی: در آستانه دهمین و آخرین دور از مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در شهر وین اتریش که امروز با ناهار کاری وزیر خارجه ایران و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز میشود، سفر مقامات بلندپایه خارجی به ایران هم سرعت بیشتری گرفته است. پس از سفر غیررسمی و ناگهانی وزیر خارجه عمان با پیغام هستهای و دیدار با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه، روز گذشته هم یک مقام بلندپایه حزب کمونیست چین و رئیس مجلس دومای روسیه به تهران سفر کردند. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور در دیدار رئیس دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین با قدردانی از مواضع مثبت چین در مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ بر ضرورت ایفای نقش فعالتر این کشور برای حل مساله و دستیابی به توافق نهایی تاکید کرد.
سفر دو مقام بلندپایه روسیه و چین به ایران در آستانه مذاکرات هستهای
لاریجانی: مسیر مذاکرات رو به پیشرفت است
این مقام چینی نیز با بیان اینکه چین همواره درخصوص حقوق هستهای ایران در سطح بینالملل، مواضع مثبتی اتخاذ کرده است، گفت: «پکن بر این موضوع پایبند است که حقوق ملت ایران برای استفاده از انرژی هستهای صلحآمیز باید تامین شود.» همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار سرگئی ناریشکین رئیس مجلس دومای روسیه با بیان اینکه مذاکرات هستهای ایران مسیر رو به پیشرفتی را طی میکند، تاکید کرد اما برخی بهانهجوییهای آمریکا و غرب میتواند مانعی بر سر راه این مذاکرات باشد. به گزارش «ایرنا»، رئیس مجلس دومای دولتی روسیه نیز در مورد موضوع مذاکرات هستهای گفت: «موضع همیشگی روسیه این بود که ایران حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را دارد و موضوع هستهای ایران باید به شیوهای کاملا منصفانه و عادلانه حلوفصل شود.» از سوی دیگر در آستانه برگزاری مذاکرات دیگری بین ایران و گروه ۱+۵ کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا قرار است طی هفته جاری با برگزاری دو جلسه استماع با موضوع مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ پیامدهای یک توافق که آن را «بد» میخوانند، مورد بررسی قرار دهد.
تماس تلفنی وزرای خارجه چین و ایران
درعینحال وزیر خارجه چین با بیان اینکه مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ وارد مرحله حساسی شده، تلاش ایران را برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات قابلتقدیر دانست. رادیو چین روز دوشنبه در گزارشی از گفتوگوی تلفنی «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین با «محمدجواد ظریف» همتای ایرانیاش خبر داد و گفت که دو طرف در این گفتوگو درباره مساله هستهای ایران تبادلنظر کردند. وانگ یی اعلام کرد که چین از تلاش مشترک طرفین مذاکرهکننده در رسیدن به نتیجه مورد نظر خرسند بوده و امیدوار است نتایجی همراه با رضایت برای دو طرف حاصل شود. وزیر خارجه چین یادآور شد: «مذاکرات مربوط به حل موضوع هستهای ایران وارد مرحله کلیدی شده و طرفین باید ضمن توجه به وضعیت کلی کنونی بر تفاهم مشترک پایبند باشند.»
وزیر خارجه چین ادامه داد: «دو طرف همچنین باید با تلاش مشترک، نرمش خود را در پذیرش این توافق نشان داده و برای دستیابی همهجانبه و عادلانه آن و البته ایجاد تعادل در مذاکرات تلاش کنند.»براساس گزارش رادیو چین، ظریف نیز در این گفتوگوی تلفنی ضمن تشریح دیدگاههای ایران از موضع اتخاذ شده از سوی چین و نقش این کشور برای کمک به روند مذاکرات تقدیر کرد.
برگزاری دو جلسه استماع در کنگره آمریکا
درهمین حال در آستانه برگزاری مذاکرات دیگری بین ایران و گروه ۱+۵ کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا قرار است طی هفته جاری با برگزاری دو جلسه استماع با موضوع مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ پیامدهای یک توافق که آن را «بد» میخوانند، مورد بررسی قرار دهد. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه خبری المانیتور، در اولین جلسه که روز سهشنبه همزمان با آغاز مذاکرات هستهای در وین، پایتخت اتریش توسط زیرکمیته «تروریسم، منع اشاعه و تجارت» برگزار میشود، کارشناسانی از اندیشکدههای آمریکایی شامل دیوید آلبرایت عضو موسسه علوم و امنیت بینالمللی و ری تکیه عضو شورای روابط خارجی حضور دارند. این عضو شورای روابط خارجی هفته گذشته در یادداشتی در روزنامه لس آنجلس تایمز گفته بود اگر کنگره تحریمهای جدید وضع کند ایران میز مذاکره را ترک خواهد کرد. همچنین جلسهای دیگر نیز روز ۲۰ نوامبر (پنجشنبه) از سوی کمیته روابط خارجی تشکیل خواهد شد که در آن مایکل هایدن رئیس سابق سازمان سیا حضور دارد. بر اساس این گزارش، جنگطلبان حامی اسرائیل در بنیاد دفاع از دموکراسیها روز بیستم نوامبر جلسهای را در سنا با موضوع ابعاد مذاکرات هستهای و سوالات بیپاسخ در این زمینه برگزار میکنند. این در حالی است که کشورهای اروپایی عضو گروه ۱+۵ با توجه به زمان کم باقی مانده تا ضربالاجل ۲۴ نوامبر برای جلب حمایت اعضای کنگره از توافق هستهای دست به کار شدهاند.
توافق هستهای با ایران به مانع برخورده است
در این راستا رسانههای آمریکایی نیز در آستانه مذاکرات تحلیلهایی را در مورد مذاکرات پیش رو ارائه کردهاند. روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی از قول مقامات دولت آمریکا مینویسد، توافق هستهای با ایران به مانع برخورد کرده است. نیویورکتایمز مینویسد: نیروهای آرایشیافته در جبهه مخالفان توافق هستهای با ایران، گروه نیرومندی را تشکیل میدهند؛ جمهوریخواهان تازه به قدرت رسیده، برخی از همگنان رئیسجمهوری آمریکا در حزب دموکرات و بسیاری از متحدان آمریکا. به نوشته این روزنامه، در شرایطی که مذاکرهکنندگان هستهای دو طرف در هفته جاری به وین، پایتخت اتریش برمیگردند تا آخرین دور از مذاکرات هستهای را برگزار کنند، مشاوران امنیت ملی آمریکا شانس توافق هستهای در روزهای پیش رو را بین ۴۰ تا ۵۰ درصد برآورد میکنند.
احتمال پیوستن وزیران ۱+۵ به مذاکرات
خبرگزاری آسوشیتدپرس از پیوستن وزیران ۱+۵ به مذاکرات وین خبر داد ؛ به نوشته این خبرگزاری با توجه به اختلافات باقی مانده در مذاکرات هستهای ایران، وزیران امور خارجه گروه ۱+۵ قصد دارند به محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود در وین بپیوندند. به گزارش «ایسنا» و به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، ایران و گروه ۱+۵ بیش از هر زمان دیگری به توافقی نزدیک شدهاند. شرایطی که میتواند به پایان تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران و کاهش تنشها در منطقه خاورمیانه منجر شود. آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود آورده است: «خبر بد در اینجا این است که اختلافات اساسی هنوز به قوت خود باقی است و دستیابی به توافق نهایی تا ضرب الاجل ۲۴ نوامبر (۳ آذر) غیرمحتمل به نظر میآید. هر دو طرف مذاکرهکننده ممکن است خواهان تمدید این مذاکرات باشند اما این وضعیت میتواند مخالفت کنگره آمریکا و تندروها در ایران را به همراه داشته باشد.» در همین حال به گزارش فارس، وزارت خارجه آمریکا دیروز اعلام کرد جانکری،وزیرامور خارجه این کشور اواخر هفته جاری به مذاکرات هستهای در وین میپیوندد.
بهرهمندی منطقه از توافق هستهای
همزمان، کشورهای منطقه نیز در آستانه مذاکرات هستهای فعال شده اند. به گزارش «ایلنا» در همین ارتباط نبیه بری رئیس مجلس لبنان در دیدار با محمد فتحعلی سفیر ایران در بیروت، با ابراز امیدواری نسبت به حصول توافق در مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ گفت: «بدون شک نتیجه این مذاکرات تاثیر بسزایی بر کل منطقه دارد و در صورت حصول توافق در این خصوص، کشورهای دیگر منطقه از جمله لبنان، سوریه و عراق از نتایج آن بهرهمند خواهد شد.» همچنین، غانم البو عنین وزیر مشاور بحرینی در امور خارجی در گفتوگو با شبکه اسکای نیوز عربی با بیان اینکه اجلاس اخیر شورای همکاری خلیج فارس در ریاض صفحه جدیدی در روابط بین کشورهای اعضای این شورا باز کرد، گفت: «ما خواستار روابط نزدیک تری با ایران نسبت به روابطمان با کشورهای غربی هستیم.» به گزارش خبرگزاری فارس، این مقام بحرینی خواستار مواضع یکپارچه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در تعامل با ایران شد.
بازدید نمایندگان مجلس از نطنز و فردو
همچنین تعدادی از نمایندگان عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی از سایتهای هستهای فردو و نطنز بازدید کردند و از نزدیک در جریان پیشرفتها و فعالیتهای این بخشها قرار گرفتند. به گزارش «ایرنا»، نمایندگان مجلس در این بازدید که از صبح تا آخر شب یکشنبه ادامه داشت، فعالیت سایتهای هستهای نطنز و فردو را مشاهده کردند.
بازدید از چرخه غنیسازی، ماشینهای سانتریفیوژ و همه فرآیندهای غنیسازی و همچنین ملاقات با مدیران، کارشناسان و کارکنان فعال دراین بخشها و بازدید از آخرین پروژههای در دست انجام از جمله بخشهای این بازدید بود.بر پایه این گزارش، «اصغر زارعان» معاون سازمان انرژی اتمی در جریان این بازدید، نمایندگان را همراهی کرد و به سوالات آنها پاسخ داد.
ارسال نظر