توافق با ایران به نفع جامعه جهانی است

در شرایطی که واپسین هفته‎های باقی مانده تا مهلت تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع یعنی ۲۴ نوامبر نیز در حال سپری شدن است، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد که به ایران سفر کرده است ابراز امیدواری کرد مذاکرات هسته‎ای ایران و ۱+۵ به نتیجه مشخصی برسد. یان الیاسون تاکید کرد این توافق به نفع تمام جامعه جهانی است. از دیگر سو با توجه به نگرانی کنگره آمریکا نسبت به شکل گرفتن توافقی که نتواند در آن دخالت داشته باشد، پایگاه خبری هیل وابسته به این نهاد در گزارشی نوشت که دستیابی به یک توافق هسته‌ای خوب نیازمند حضور کنگره است و انجام آن بدون مداخله قانونگذاران به طور قطع برای امنیت آمریکا خطرناک خواهد بود. درواقع تلاش کنگره آمریکا با این هدف است که باراک اوباما دست به لغو تحریم‌های اعمال شده علیه ایران نزند بلکه در صورت هر گونه توافقی نیز تحریم‌ها را تعلیق کند تا امکان بازگشت تحریم‌ها وجود داشته باشد. تحریم‌هایی که تماما ناعادلانه علیه ایران وضع شده است.

در این رابطه عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه روز گذشته در دیدار معاون بان کی مون با تاکید بر پیشرفت‎های قابل توجه ایران در تحقق اهداف بین المللی توسعه با اتکا به تلاش‎های ملی و رویکردهای بومی گفت: «این دستاوردها در شرایطی حاصل شده است که برخی قدرت‎ها با بهانه‌جویی‎های واهی با توسل به تحریم‎های ناعادلانه و ضدبشری به اشتباه راهبردی خود علیه ملت مستقل و مقاوم و پرتوان ایران اصرار می‎ورزند.»

عراقچی افزود: «آنها در واقع شهروندان ایران و دستاوردهای توسعه‎ای کشور را به ویژه در زمینه فقرزدایی، بهداشت و آموزش هدف قرار می‎دهند که چنین تحریم‌های ظالمانه و البته بیهوده‌ای تنها نفرت عمیق از تحریم‌کنندگان را در میان مردم ایران به دنبال داشته است.» به گزارش «ایرنا»، یان الیاسون، معاون و قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد به منظور دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه وارد تهران شد و روز گذشته نیز با سیدعباس عراقچی دیدار و گفت‌وگو کرد. این دیپلمات سوئدی پس از این دیدار در مراسم بزرگداشت شصت و نهمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد که در دفتر مطالعات سیاسی وزارت امورخارجه برگزار شد، شرکت و سخنرانی کرد.

مذاکرات با آژانس

از سوی دیگر، علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، روز گذشته در جمع خبرنگاران در رابطه با آخرین وضعیت نشست کارشناسی و فنی ایران و آژانس درباره بررسی دو موضوع باقی‌مانده از ۵ موضوع مرحله سوم همکاری‌ها که قرار بود در روزهای اخیر انجام شود، گفت: «در حال گفت‌وگو و رایزنی هستیم و مراحل خوبی را می‌گذرانیم اما نمی‌توانم جزئیات بیشتری را مطرح کنم.» همچنین رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به بازدید وزیر خارجه ایران از تاسیسات غنی‌سازی کشور ابراز امیدواری کرد که آقای روحانی نیز در مقطع کنونی بازدیدی از تاسیسات هسته‌ای کشور به عمل آورد.

حس غرور ظریف

به گزارش «ایسنا»، علی‌اکبر صالحی درباره بازدید ظریف از تاسیسات نطنز و فوردو گفت: «آقای ظریف علاقه‌مند بودند از تاسیسات هسته‌ای بازدید کنند و بنده به ایشان پیشنهاد داده بودم که از نزدیک با روند فعالیت‌ها و ابعاد کار آشنا شوند زیرا بازدید از نزدیک ذهن فرد را نسبت به گستره کار تغییر می‌دهد و آقای ظریف آن‌طور که خودشان به من گفتند بسیار راضی بودند و از این بازدید استفاده کردند.» صالحی ادامه داد: «دیدن نطنز از نزدیک با حجم کار و ابعادی که این تاسیسات دارد و دستاورد جوانان کشور است، غرورآفرین است و این حس غرور را آقای ظریف در بازدید از این تاسیسات داشتند.» رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان این که بازدید اخیر از تاسیسات غنی‌سازی کشور از سوی وزیر خارجه ایران اولین بازدید او از این تاسیسات بوده است، افزود: «این بازدید بسیار مفید و موثر بوده است و ان‌شاءالله بازدیدی را در آینده‌ای نزدیک از مجتمع آب سنگین اراک خواهند داشت تا از نزدیک با فعالیت‌ها در این مجموعه هم آشنا شوند.»

دیدار کری و اشتون

همچنین شب گذشته جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا میزبان کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود. به گزارش خبرگزاری فارس، بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت خارجه آمریکا، هنوز محتویات این دیدار مشخص نشده است زیرا قرار بود پوشش رسانه‌ای نداشته باشد. پیش از این خبرنگار پایگاه خبری «المانیتور» بامداد چهارشنبه گزارش داد که محمدجواد ظریف و جان کری، وزیران خارجه ایران و آمریکا هفته آینده با حضور کاترین اشتون، هماهنگ‌کننده گروه موسوم به ۱+۵، در عمان دیدار می‌کنند اما این خبر سپس حذف شد و هنوز اطلاعاتی در این زمینه موجود نیست. گزارش‌ها حاکی از آن است که اشتون برای رایزنی با مقامات آمریکایی درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین به‌علاوه آلمان) به واشنگتن سفر کرده است. وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد که وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در ضیافت شام کری با اشتون در وزارت خارجه آمریکا حضور داشت.

نگرانی کنگره

در عین حال پایگاه خبری هیل وابسته به کنگره آمریکا در گزارشی نوشت دستیابی به یک توافق هسته‌ای خوب نیازمند حضور کنگره است و انجام آن بدون مداخله قانونگذاران به طور قطع برای امنیت آمریکا خطرناک خواهد بود. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه خبری هیل، اکثریت اعضای کنگره اعم از دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان خواستار تقویت موضع مذاکره‌کنندگان از طریق تصویب تحریم‌هایی هستند که در صورتی که ایران به گفته آنها خلف وعده یا از مذاکرات عقب‌نشینی کند، صورت خواهد گرفت. دولت آمریکا اعلام کرده است اعمال تحریم‌های بیشتر مذاکرات را نابود خواهد کرد. این پایگاه خبری در ادامه گزارش خود مدعی شد که تهران تنها با هدف رهایی از تحریم‌ها خواهان دستیابی به توافق است. تحریم‌هایی که برخی‌شان با یک دستورالعمل و باقی از طریق قانون اعمال شده‌اند. از این رو لغو آنها که انگیزه اصلی تهران برای مذاکره است، نیازمند اقدام کنگره خواهد بود.

بر اساس این گزارش، بسیاری از این تحریم‌ها به‌گونه‌ای است که به رئیس‌جمهور اجازه می‌دهد تحریم‌ها را خود به حالت تعلیق درآورد. انتظار می‌رود این اختیار سبب شود تا دولت درصدد کنار گذاشتن کنگره بر آید که از نظر قانونگذاران یک سیاست بد و بدترین سیاست‌ها خواهد بود. هیل در ادامه نوشت: «دولت باید اطمینان دهد که هرگونه توافق با ایران موقتی است و تحریم‌ها تنها به مدت شش ماه به حالت تعلیق در خواهد آمد تا موجب جلوگیری از دستیابی ایران به ظرفیت تولید سلاح هسته‌ای شود.» به نوشته پایگاه خبری هیل، از سرباز کردن کنگره راهی نیست که از طریق آن بتوان امنیت ملی را تامین کرد. چون هر اندازه که یک چالش بزرگ‌تر باشد، نیاز به همکاری میان احزاب بیشتر است. در خصوص پرونده ایران نیز دست نیافتن به توافق بهتر از یک توافق بد است و توافقی بدون کنگره یک توافق بد خواهد بود.

استقبال عربستان از توافق هسته‌ای با ایران

از سوی دیگر ترکی «الفیصل» رئیس سابق دستگاه اطلاعات عربستان سعودی در سخنانی گفت که کشورش از توافق هسته‌ای با ایران استقبال می‌کند. ترکی الفیصل افزود: «در صورتی که میان ایران و گروه ۱+۵ توافق هسته‌ای حاصل شود، عربستان نیز تلاش می‌کند توافق مشابهی را [با غرب] امضا کند.»