وزارت علوم، همچنان بی‌وزیر

گروه پارلمانی- زینب موسوی: نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رای اعتماد به سومین وزیر پیشنهادی حسن روحانی برای تصدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سرباز زدند.«محمود نیلی احمد‌آبادی» گزینه پیشنهادی رئیس‌جمهوری برای این وزارتخانه در شرایطی از رفتن به وزارت علوم بازماند که مخالفانش پیش از جلسه علنی دیروز مجلس برای بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی علوم، مخالفت‌ها با او را آغاز کرده بودند؛ «نیلی» همچنان‌که پس از معرفی به مجلس، با فضاسازی منفی برخی نمایندگان در مجلس مواجه شد، دیروز نیز نتوانست در جریان جلسه رای اعتماد، از سد مخالفانش بگذرد.

رای عدم اعتماد مجلس به سومین وزیر علوم پیشنهادی دولت

وزارت علوم تنها وزارتخانه در دولت روحانی است که قوای مقننه و مجریه نمی‌توانند بر سر وزیر آن به نتیجه‌ای مشترک دست یابند؛ وزارتخانه‌ای که با گذشت بیش از یک سال از عمر دولت یازدهم، دو سرپرست، یک وزیر و دو گزینه پیشنهادی برای وزارت را در خود گنجانده است. هرچند حضور وزیر در این وزارتخانه نیز دیری نپایید و با استیضاح نمایندگان، رضا فرجی‌دانا، از ادامه کار بازماند.

با این همه مجلسی‌ها در شرایطی «نیلی احمد‌آبادی» را برای وزارت علوم مناسب ندانستند که رئیس‌جمهوری در ابتدای جلسه دیروز و در دفاع از وزیر پیشنهادی خود، خطاب به نمایندگان بر «قضاوت شدن از سوی افکار عمومی» تاکید کرده بود.

هرچند نمایندگان مجلس وجود هرگونه لجبازی با دولت در ندادن رای اعتماد به گزینه‌های پیشنهادی برای این وزارتخانه را تکذیب می‌کنند، اما حسن روحانی دیروز با تاکید بر این نکته که «این افکار عمومی است که قضاوت خواهد کرد» خطاب به نمایندگان گفت: «ملت فاصله و لجبازی را نمی‌پسندد.» با این همه اما آنچه جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی علوم را از جلسات مشابه متفاوت کرد، انتقاد به دولت از سوی مخالفان بود؛ این موضوع را اگر نتوان به رای بالای مخالفت نمایندگان با گزینه پیشنهادی حسن روحانی مرتبط دانست، نطق مخالفان «نیلی محمودآبادی» می‌تواند گواهی بر این مدعا باشد. نمایندگان مخالف بیش از هر چیز، به اظهارنظر حسام‌الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس‌جمهوری مبنی بر اینکه «نمایندگان مجلس میانِ رفتن زیر بار سلطه گفتمانی اقلیت مطلق پایداری و استقلال مجلس از افراط‌گرایان یکی را انتخاب کنند» پرداختند. سخنی که یک روز پیش از جلسه رای اعتماد از سوی آشنا عنوان شده بود. الیاس نادران، مخالف وزیر پیشنهادی، با زیر سوال بردن نیت خیرخواهانه این اظهارنظر آن را از سرخیرخواهی ندانست. آشنا در این اظهارنظر که در صفحه شخصی خود در فیس بوک منتشر کرد خطاب به نمایندگان مجلس نوشته بود: «میان راهبرد همراهی یا عدم همراهی قوا یکی را انتخاب کنید. میان خواسته دانشگاهیان و خواسته‌های باج‌خواهان یکی را انتخاب کنید.» «آشنا» اما پس از رای عدم اعتماد مجلس به نیلی، به «ایسنا» گفت: «همگان باید در مقابل نظر مجلس تسلیم باشند.»

دفاع روحانی

حسن روحانی که برای دفاع از «محمود نیلی احمد آبادی» سومین وزیر پیشنهادی علوم در مجلس حضور یافته بود با بیان اینکه هر جا دست‌به‌دست هم دادیم و همدل و همنوا بودیم، پیروز صحنه بودیم؛ اما هر کجا که بین ما اندک فاصله‌ای ایجاد شد، دشمن از آن شکاف و فاصله استفاده کرد، راه دولت را ادب، اخلاق وقانون در برابر مجلس خواند و گفت: «این دولت اهل لجبازی نیست، درباره تصمیم مجلس شورای اسلامی، برای سوال از وزرا یا استیضاح از وزرا به رای نمایندگان شورای اسلامی طبق قانون اساسی احترام می‌گذارد.» او که وزارت علوم را از حساسیت خاصی برخوردار دانست، با تاکید بر اینکه دانشگاه‌های ما امروز نیاز به یک فضای آرام دارند که یک مرکز اندیشه، علم و تحقیق باشند، گفت: «ما نمی‌خواهیم بگوییم که دانشگاه‌ها از سیاست فاصله داشته باشند.» روحانی افزود: «ما امروز دانشگاهی می‌خواهیم که آگاه به مسائل سیاسی باشد؛ اما شعارهایش را از سیاسیون نگیرد و دنبال آن نباشد که گوشش بدهکار گروه‌های سیاسی باشد.» رئیس‌جمهوری همچنین با تاکید بر اینکه نمی‌خواهیم دانشگاه ما مرکز سیاست بازی وجولانگاه این جناح یا آن جناح باشد، گفت: «می‌خواهیم اعتدال و آرامش در دانشگاه حاکم باشد و هرکسی که مسوول آموزش عالی است باید بداند مبنا شایسته سالاری است نه این حزب نه آن حزب، نه این جناح نه آن جناح، فرقی برای ما وجود ندارد.»

رئیس قوه‌مجریه با اشاره به ویژگی‌های علمی و شخصیتی نیلی احمدآبادی گفت: «او مدیریت را از رده‌های پایین شروع کرده تا رده بالا و این مراحل را طی کرده است، خوشبختانه او فردی انقلابی و حاضر در صحنه دفاع مقدس بوده است.»

نیلی منتخب من است

رئیس‌جمهوری با انتقاد از برخی رسانه‌ها، به انتشار خبری مبنی‌بر اینکه «نیلی» مطلوب واقعی رئیس‌جمهوری برای آموزش عالی نیست و برای دستگرمی به مجلس معرفی شده اشاره کرد و گفت: «این دروغ است.» روحانی با بیان اینکه منتخب بنده آقای نیلی است، گفت: «حالا اگر کسی مخالف آقای نیلی است اشکالی ندارد که علت مخالفت خود را بگوید؛ اما چرا دروغی را علم کنیم.» دو روز پیش از برگزاری جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی علوم، الیاس نادران، نماینده مجلس در اظهارنظری گفته بود: «نیلی گزینه اصلی دولت نیست.» سایت الف به نقل از نادران نوشت: «دولت نیز نظر مساعدی نسبت به گزینه پیشنهادی خود ندارد و اعتقاد ما این است که وی گزینه اصلی دولت نیست.»

شمشیر برنده مخالفان

اگرچه نطق دیروز مخالفان «نیلی احمدآبادی» در قالب مخالفت با برنامه‌ها و عملکرد او مطرح شد، اما به‌نظر می‌رسد مستندات مخالفان از داستانی دیگر حکایت دارد؛ داستانی که به مخالفت برخی نمایندگان با رویکرد دولت یازدهم باز می‌گردد و این بار نیز توانست گزینه‌ای دیگر را به شمشیر برنده خود گرفتار کند.

در این میان سخنان الیاس نادران که به مخالفت با وزیر پیشنهادی سخن می‌گفت، جالب توجه است؛ او با طرح این سوال از رئیس‌جمهوری که «چرا برای مجلس حاشیه‌سازی می‌کنید؟» گفت: «آقای رئیس‌جمهور از هر تریبونی که گیرآورده است علیه مجلس سخن گفته است؛ اما سخن از وحدت و همدلی می‌زنند.» نادران با بیان اینکه مجلس منفعل نخواهد شد، گفت: «نمایندگان زیر بار حاشیه‌سازی‌ها نمی‌روند.» نادران در ادامه گفت: «آیا مساله اصلی استیضاح‌کنندگان موضوع بورسیه‌ها بود؟ بورسیه‌ها چه نقشی در استیضاح فرجی‌دانا داشته است؟ »

علاوه‌بر موضوع بورسیه‌های غیرقانونی در دولت قبل که این هفته، نتایج بررسی آن از سوی وزارت علوم اعلام شد، حوادث سال ۸۸ و ارتباط گزینه‌های دولت با آن را می‌توان مهم‌ترین محورهای مخالفت با «نیلی احمدآبادی» در جلسه دیروز خواند.

الیاس نادران که یکی از جدی‌ترین مخالفان وزیر پیشنهادی بود، خطاب به نیلی گفت: «اگر شما گزینه اصلی هستید بفرمایید امتیاز شما نسبت به آقای فرجی‌دانا چیست، آیا مدیرتر، متدین‌تر و توانمندتر هستید؟ سابقه مدیریتی شما در دانشکده مشخص است.» او تاکید کرد: «ما موضع نمی‌خواهیم، عملکرد می‌خواهیم. شما بفرمایید در دوران فتنه عملکرد شما چه بوده است؟» نادران در ادامه با اشاره به اظهارات حسام‌الدین آشنا گفت: «شما متوسل به ضدانقلاب‌های خارج از کشور شده‌اید و جرات نمی‌کنید یک کلمه علیه اصلاح‌طلبان که خط قرمزها را رد کرده‌اند، بیان کنید، شما هیچ مرزبندی با ضدانقلاب ندارید.»

عزیز اکبریان، نماینده کرج و سیدمحمود نبویان عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس نیز در مخالفت با نیلی احمدآبادی سخن گفتند.

موافقان وزیر پیشنهادی

آنچه در جلسه دیروز بیش از هرچیز به چشم می‌آمد، جای خالی دفاع موثر از وزیر پیشنهادی بود هرچند در میان موافقان به جرات می‌توان گفت نطق محمدقسیم عثمانی تا حدی توانست خلأ حمایت جدی دولت از وزیر پیشنهادی و سکوت حامیان دولت در مجلس را پر کند؛ عثمانی در این سخنان با تاکید بر اینکه نگاه سیاسی را از وزیر پیشنهادی بردارید، گفت:‌ «جلسه رای اعتماد به وزیر علوم است اما مخالفان جلسه محکومیت جریان فتنه را برگزار کرده‌اند.» او با تاکید بر اینکه جریان فتنه محکوم است و اگر آقای نیلی خود را از جریان فتنه مبرا نمی‌دانستند قطعا رئیس‌جمهور ایشان را معرفی نمی‌کردند، گفت: «اگر صحبت از هر وزیری شود ما بحث فتنه را پیش بکشیم انحراف از بحث اصلی است.»

او که به سخنان مخالفان نیلی انتقاد کرده بود پس از پایان نطقش، مورد انتقاد همین گروه از مخالفان قرار گرفت؛ این نماینده مجلس خطاب به برخی مخالفان وزیر پیشنهادی علوم گفت: «برخی از نامه دکتر نیلی به مقام معظم رهبری انتقاد می‌کنند و می‌گویند در این نامه به برخورد خشن با دانشجوها، حمله شبانه به دانشگاه‌ها و لشکرکشی به نیروهای دانشگاهی اشاره شده است، اما باید بگوییم مگر برخورد خشن نبود، مگر حمله شبانه به خوابگاه‌ها انجام نشد و مگر به نیروهای دانشگاهی لشکرکشی نشد؟ شما پاسدارهای گذشته را هم قبول ندارید و اگر اینها را قبول نداشته باشید چه کسی در کشور می‌ماند که قبول داشته باشید؟»

دفاع نیلی احمدآبادی

در جریان جلسه دیروز رای اعتماد به گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت علوم، محمود نیلی احمدآبادی وزیر پیشنهادی در دفاع از برنامه‌های خود به جلوگیری از غوغا سالاری و سیاست بازی در دانشگاه‌ها اشاره و تاکید کرد: «دانشگاه نباید باشگاه سیاسی جریان‌های چپ و راست باشد.»

او در ادامه با اشاره به اظهارات مخالفان درباره نامه سال ۸۸ به رهبر معظم انقلاب که به امضای تعدادی از استادان دانشگاه در آمده بود، گفت: «شما عزیزان زمان و مکان را در نظر بگیرید، در سال ۸۸ دو بار به دانشگاه تهاجم شد که مورد تقبیح رهبری هم قرار گرفت. در ۱۶ آذر به دانشکده فنی دانشگاه تهران تهاجم شد به شکل بسیار بدی، تاثیر بسیار منفی بر روحیه جوانان و دانشجویان داشت. اگر دوستان به دانشگاه مراجعه کنند، ملاحظه می‌کنند که این نامه تاثیر جدی بر روحیه جوانان داشت و مانع خروج آنان از کشور شد و یک فضای آرام در دانشگاه به دنبال داشت.» «محمود نیلی احمدآبادی» سومین وزیر پیشنهادی علوم در دولت یازدهم، در نهایت از مجموع ۲۴۶ رای ماخوذه توانست فقط ۷۹ رای موافق کسب کند. بر این اساس و با احتساب ۱۶۰ رای مخالف و هفت رای ممتنع نیلی نیز نتوانست بر کرسی وزارت علوم تکیه زند.

وزارت علوم رکورد معرفی بیشترین گزینه برای تصدی پست وزارت را در دولت یازدهم از آن خود کرده است؛ پس از آنکه جعفر میلی‌منفرد به‌عنوان اولین گزینه این وزارت نتوانست رای اعتماد مجلسی‌ها را به‌دست آورد، حسن روحانی، جعفر توفیقی را به‌عنوان سرپرست وزارت علوم برگزید. از سوی دیگر رای اعتماد مجلسی‌ها به رضا فرجی‌دانا زیاد پایدار نماند. نمایندگان مجلس با استیضاح او، ماندن او در وزارت علوم را به صلاح ندانستند. با این همه، محمدعلی نجفی، سرپرستی وزارت علوم را با دستور رئیس‌جمهوری پذیرفت تا این وزارتخانه را به وزیر بعدی بسپارد. با توجه به عدم اعتماد مجلس به محمود نیلی احمد‌آبادی سومین گزینه دولت برای وزارت علوم، سیدشریف حسینی، عضو هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی به «ایسنا» گفت: «با توجه به اتمام مهلت سرپرستی محمدعلی نجفی بر وزارت علوم تا ۲۹ آبان‌ماه، دولت باید هر چه سریع‌تر گزینه پیشنهادی خود را برای وزارت علوم به مجلس معرفی کند.» به گفته او در حال حاضر سه هفته تا پایان مهلت سرپرستی آقای نجفی بر وزارت علوم باقی مانده که هفته آینده تعطیلات عاشورا و تاسوعاست و دولت باید در هفته بعد از تعطیلات گزینه پیشنهادی خود را برای وزارت علوم به مجلس معرفی کند تا پیش از پایان مهلت سرپرستی نسبت به برگزاری جلسه رای اعتماد اقدام شود.

«محمود نیلی احمدآبادی» سومین وزیر پیشنهادی علوم در دولت یازدهم، در نهایت از مجموع 246 رای ماخوذه توانست فقط 79 رای موافق کسب کند. بر این اساس و با احتساب 160 رای مخالف و هفت رای ممتنع نیلی نیز نتوانست بر کرسی وزارت علوم تکیه زند

تقدیر نجفی از نیلی احمدآبادی

محمدعلی نجفی سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پیامی از محمود نیلی احمدآبادی قدردانی کرد. به گزارش تسنیم، متن پیام نجفی به شرح ذیل است:

سلام علیکم

پذیرش امر خطیر معرفی به‌عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی در این مقطع از تاریخ آموزش عالی، استمرار ایثارگری‌های حضرت‌عالی در راه خدمت به خلق و اعتلای میهن اسلامی‌مان بود و نشان از حسن اعتماد ریاست محترم جمهور به شخص شما به‌عنوان دانشمندی والا و مدیری توانا دارد. اینک که تقدیر الهی بر این قرار گرفته است که کماکان در سنگر دانشگاه تهران که نماد آموزش عالی در ایران است به مجاهدت دلسوزانه خود ادامه دهید بر خود فرض می‌دانم یک بار دیگر از تلاش‌های مجدانه و فداکارانه شما سپاسگزاری نموده و از درگاه احدیت برای جنابعالی توفیق و تایید مسئلت نمایم.

وزارت علوم، همچنان بی‌وزیر

وزارت علوم، همچنان بی‌وزیر

وزارت علوم، همچنان بی‌وزیر

وزارت علوم، همچنان بی‌وزیر